SAD šalju 20.000 vojnika na vežbe u Evropi

M. L.

Biće to najveće premeštanje američkih snaga u Evropu od kraja "hladnog rata"
(foto, Brig. general Šon Bernabe - desno, zamenik načelnika Generalštaba pozdravlja general-potpukovnika Kristofera Kavolija (Christopheru Cavolij), komandanta Generalštaba američke vojske u Evropi tokom ceremonije povodom Bernabeovog dolaska u sedište komande u Visbadenu, Nemačka, 29. juna 2018.

Sjedinjene Države poslaće, u okviru opsežnih vežbi s evropskim članicama NATO, u aprilu i maju u Evropu oko 20 hiljada vojnika, s odgovarajućom vojnom tehnikom, saopštio je u utorak američki general Šon (Sean) Bernabe na konferenciji za štampu povodom najavljenih manevara "Difender Jurop 20" (Defender Europe). Biće to, kako je istakao, najveći premeštaj američkih snaga u Evropu i treći po obimu evropski manevri NATO od "hladnog rata".

General Bernabe je dodao, kako prenosi AP, da ove vežbe "nisu usmerene ni prema jednoj konkretnoj državi" i da je "njihov cilj da provere američku spremnost da vojno podrže NATO u Evropi dovoljnim snagama"

U ovim vežbama, čiji je jedan deo premeštaj vojnika i tehnike u Poljsku i Baltičku oblast a drugi deo - manevri u Gruziji, učestovaće, takođe,  devet hiljada američkih vojnika koji su već razmešteni u Evropi, kao i osam hiljada vojnika iz evropskih članica NATO (ukupno 37 hiljada vojnika). Osim 15 država NATO, u ovoj  vežbi, učestvovaće i pripadnici snaga Finske i Guzije.

Američki vojnici učestvovaće, u okviru "Difender Jurop", u nizu manjih vežbi, na primer, padobranskoj akciji "Sfivt rispons" (Swift Response - Brzi odgovor"), baltičkim manevrima  "Saber štrajk“ (Saber Strike tj "Udarac sabljom"), i vežbi Alaid spirit (Allied Spirit – "Sveznički duh").

"Čim se ove vežbe završe,  svih 20 hiljada američkih vojnika, koji su zbog njih došli iz SAD, vratiće se u svoju zemlju", istakao je Bernabe.

Sve ove vežbe i manevri nisu, po rečima ovog generala, "nekakav odgovor protiv nekih konkretnih zemalja već pojačanje strategijske pripravnosti, uvežbavanje premeštanja velikih snaga iz SAD u Evropu i njihovog dislociranja u Evropi do prostora vežbi". Radi se o snagama, veličine divizije, a na vežbi će se proveriti, kako premeštaj u Evropu, tako i premeštanje na određeno mesto u Evropi.

Nastojaće se da ova vežba ima minimalni uticaj na civilni život u zemljama kroz koje će ovi vojnici prolaziti, uglavnom, noću. Premeštaj tehnike u Evropu počinje već u februaru, većim delom brodovima i manjim transportnim avionima.

Neki mediji, kako napominje AP, ovu vežbu NATO, koja se sada priprema, porede s nekadašnjim vežbama "Rifordžer" (Reforger) iz vremena "hladnog rata" u kojima je učestvovalo po više desetina hiljada vojnika. Zvanični Vašinton, međutim, smatra ovo poređenje za neprimereno jer, objašnjava se, cilj manevara "Rifordžer" bio je da se savezničke snage prebace u Nemačku, a sada će se vojnici NATO kretati kroz pojedine evropske zemlje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...