Stoltenberg: zemlje NATO neuobičajeno povećavaju vojne budžete

M. L.

U susret samitu Alijanse članice nastoje da se makar koliko-toliko približe dogovorenom cilju izdvajanja od najmanje dva posto BDP za odbranu
(Brussels, 29.11.2019 - konferencija za novinare generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u Briselu)

Zemlje Severno-atlantske alijanse u poslednje vreme, kao nikad dosad, povećavaju budžete za odbranu što će, inače, biti glavna tema samita koji će se održati u Londonu naredne sedmice. To je juče izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prema kome će dogovoreni cilj od dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP) ove godine postići devet od ukupno 29 zemalja-članice Alijanse.

Ostale obećavaju da će do tog cilja stići u roku od pet godina. Povećanje vojnog budžeta je, kako piše AFP, glavni zahtev američkog predsednika Donalda Trampa na čijim je plećima više od dve trećine svih vojnih troškova NATO. Samit će biti i prilika da ostale zemlje prezentiraju svoje odbrambene izdatke koje dosta njih povećava tako što, na Trampovo zadovoljstvo, više kupuje  američku vojnu opremu.

Prema Stoltenbergu, tokom ove godine evropske članice i Kanada povećaće svoje vojne izdatke za 4,6 procenta. Među devet članica koje ispunjavaju obavezu od dva posto biće, na primer, i Bugarska. Tokom pet godina, od 2016. do kraja iduče godine, evropske članice i Kanada povećaće ukupno svoj vojni budžet za 150 milijardi dolara. Ranije se govorilo o 100 milijardi.

"To je neviđeni napredak koji čini NATO jačim", istakao je u razgovoru s novinarima Stoltenberg, dodajući da se tako mora nastaviti i narednih godina. Većina zemalja ovog pakta na samitu će ponoviti obećanje da će cilj o dva posto BDP za odbranu postići do 2024. 

Lideri zemalja NATO sastaće se u utorak u vreme kada su odnosi među saveznicima uzdrmani kritikom koju je nedavno izrekao francuski predsednik Emaniel Makron – on je pre desetak dana izjavio, u vezi sa  pasivnošću SAD i vojnom ofanzivom Turske u Siriji, da je Alijansa u stanju "moždane smrti". Više zemalja, među njima i SAD, se javno nisu saglasile sa ovom "dijagnozom". Neke, među njima i Nemačka, su se, ipak složile se tim da NATO treba reformisati.

Prema Stoltenbergu, osim finansiranja odbrane, na samitu će se razgovati o poboljšanju borbene gotovosti jedinica Alijanse, aktivnostima Rusije na vojno-političkom planu, budućim merama u pogledu razoružanja, vojnim uspesima Kine...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...