Duel milijardera: Blumberg protiv Trampa i radikalnih demokrata

M.L.

Blumberg bi, kao kandidat demokrata, imao dobru šansu da pobedi Trampa, ali kao samostalni kandidat, verovatno, samo bi sadašnjem predsedniku SAD - pomogao da opet pobedi
(foto, Majkl Blumberg, kandidat za američke predsedničke izbore)

„Niko drugi nego ja ne može pobediti sadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa na predsedničkim izborima iduće godine“, tvrdi američki milijarder, bivši (u tri mandata), dugogodišnji gradonačelnik Njujorka,  Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) koji je ovih dana oficijelno stupio u bitku za Belu kuću.

Tako bi se ovi izbori mogli pretvorili u duel milijardera – Trampa, koji je sa imovinom od 3,1 milijarde dolara 275. na listi najbogatijih ljudi na svetu i Blumberga (54,1 milijarda, 14. na svetu)

Kako procenjuje ne mali broj američkih analitičara, Blumberg kao kandidat Demokratske stranke (on je to i bio u izborima za gradonačelnika Njujorka u dva od tri mandata), imao bi protiv Trampa pristojnu, verovatno i blago natpolovičnu šansu za pobedu. Tramp, kao što je poznato, u ne maloj meri meri nastupa populistički, apeluje na „red“ i „protiv progresivista“. Za deo takvih birača bio bi zanimljiv i Blumberg. Iako se za to kasnije izvinjavao, činjenica je da je upravo on kao gradonačelnik Njujorka vodio veoma tvrdu politiku prema osumnjičenima za zločine, insistirao na strogosti prema đacima u školama, forsirao stroge kriterije za upis u visoke škole... S druge strane, on, ipak, može privući i deo levičarski i "progresivistički"orijentisanih birača, što je pokazao i u Njujorku borbom protiv pušenja i gojaznosti. A ima, takođe, i plan (umerenog) ograničenja držanja oružja koje je u SAD nesumnjivo važno političko pitanje.

Naravno, pre toga, on mora da se izbori za predsedničku nominaciju u Demokratskoj stranci. A tamo, biće pod jakom paljbom levičarski orijentisanih kandidata koji će nastojati da protiv njega okrenu njegovo bogatstvo koje još mnogo veće nego Trampovo. Na primer, kandidati Berni Sanders i Elizabet Voren (Elisabeth Waren) ga optužuju da hoće da "kupi" svoju kandidaturu i da tako izbegne visoke poreze koje njih dvoje zagovaraju.

"Milijarderi ne bi, uopšte smeli da postoje", štaviše, smatra Sanders, na šta je teško racionalno reagovati. Blumberg bi kod demokrata bio, pre svega, suprostavljen umerenima, kakav je, na primer, bivši potpredsednik Džoe Bajden (Biden) što bi podelilo glasove umerenih i pomoglo pobedi levih radikala. U tom slučaju Tramp bi, baš kao što tvrdi i sam Blumberg, najlakše pobedio. A radikali se mogu tešiti time da su eto još jednom vodili principijelnu politiku prema bogatima...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...