Pokrenuto krivično gonjenje protiv Jakeša, Štrougala i Vajnara

M. Lazarević

Poslednji šef Komunističke partije Čehoslovačke, poslednji premijer i poslednji ministar unutrašnjih poslova se gone zbog toga što nisu sprečavali protivpravno korišćenje vatrenog oružja prilikom szaustavljanja ilegalnog prelaska državne granice
(ilustracija Miloš Jakeš, tadašnji šef KP Čehoslovačke i Mihail Gorbačov u Moskvi 1989.)

Trideset godina i devet dana posle početka  "Plišane revolucije" i pada komunističkog režima u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, pokrenuto je krivično gonjenje protiv trojice najodgovornijih tadašnjih komunističkih funkcionera zbog toga što nisu svojevremeno sprečili korišćenje vatrenog oružja od strane Granične straže protiv ilegalnog prelaza državne granice. Radi se o poslednjem generalnom sekretaru KP Čehoslovačke Milošu Jakešu, poslednjem komunističkom premijeru Lubomiru Štrougalu i poslednjem ministru unutrašnjih poslova Vratislavu Vajnaru.

jakes-2019-cesi-

Miloš Jakeš

Istragu je pokrenuo policijski Ured za istraživanje i dokumentaciju zločina komunizma (UDV) a o tome je nadležno tužilaštvo informisalo juče češku agenciju ČTK. Kako tvrdi tužilac, njih trojica su "znali da Pogranična straža koristi vatreno oružje protiv osoba koje su ilegalno prelazile državnu granicu radi napuštanja ČSSR ali to nisu sprečili sa pozicija vodećih predstavnika Čehoslovačke socijalističke republike".

Predsednik Komunističke partije Češke i Moravske (KSČM – stranka nereformisanih komunista, ima i sada poslanike u parlamentu-prim. ML) Vojteh (Vojtech) Filip označio je ovo krivično gonjenje kao "rezervnu temu desne opozicije kada nema nešto drugo da kaže".

cesi lubomir-strougal-

Lubomir Štrougal

UDV tvrdi da je zbog nemarnosti ove trojice funkcionera od 1976. do 1989, devetoro ljudi, koji su nastojali da pređu granicu, ubijeno iz vatreng oružja ili su ih rastrgli psi, a najmanje sedam njih je teže povređeno.

Jakeš, koji je bio generalni sekretar KP ČSSR od 1987. do 1989. ima sada 97 godina, bio je veoma nepopularan i u narodu i često je ismejavan zbog svoje  priprostosti. Štrougal, koji je bio ministar poljoprivrede, potom unutrašnjih poslova, a na kraju i predsednik vlade, sada ima 95 godina. On je  bio cenjeni ekonomski stručnjak, 1968. suprostavio se okupaciji Čehoslovačke i bio isključen iz KSČM ali se kasnije u nju vratio i bio smatran za dosta uspešnog premijera. A Vajnar ima sada 89 godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...