I treća baza Rusije u Siriji

Petar Popović

Ruski helikopteri u bezbolnom “desantu” helikopterima na El-Kamišli, pošto su izuzetno važan aerodrom na severoistoku Sirije, uz tursku granicu, prethodno napustili Amerikanci
(foto, reporter ruske tv Zvjezda, na aerodromu u El Kamišliju, prilikom sletanja ruskih helikoptera 14. ili 15. novembra 2019.)

Posle baza Tartus i Hmeim, vojno-pomorske na obali Mediterana i vazduhoplovne blizu Damaska, Rusija je prošle nedelje objavila zaposedanje i trećeg takvog uporišta u Siriji – ovog puta na severoistoku te zemlje, u gradu El-Kamišli, takoreći uz granicu Sirije i Turske, ali i blizu sirijske granice sa Irakom.

El-Kamišli će biti mesto postojanog dislociranja ruskih vojnih helikoptera. Neki od njih već skoro mesec dana odlaze u patroliranje duž rusko-turski ugovorenog “pojasa bezbednosti” uz granicu s Turskom.

Vest da su Rusi sleteli i zaposeli El-Kamišli objavljena je u petak minule nedelje, kada je Zvjezda, vojno glasilo Moskve, isturilo u “mrežu” video snimak prizemljenja prvog, desantnog MI8, štićenog naoružanim MI35 u vazduhu i naperenim cevima “desantnjika”. Ovi su, iskačući iz trupa mašine, odmah zauzimali pozicije za otvaranje vatre po perimetru. Podsećalo je na prizore Amerikanaca u Vijetnamu.

Amerikanci su i u sirijskoj situaciji Rusa bili faktor, s tim što se nisu videli – Moskva je vojno uskočila na poziciju oslobođenu odlukom Vašingtona, o povlačenju upravo iz te zone u Siriji, nastanjene Kurdima.

Kurdi su ih ispratili gađajući američka vozila trulim povrćem.

U gusto upletenim “sirijskim koncima” vojska SAD je bila u misiji njihove zaštite – pred turskim vojnim intervencijama “čišćenja”. Sada ih je ta vojska napuštala. I Kurdi su ogorčeni.

sirija-kamisli-ameri-konvoj-

Povlačenje: Američki vojni konvoj u blizini grada Kamishli, severna Sirija, u subotu, 26. oktobra 2019. (AP)

Slika i okvir

Oktobra, Ankara je preduzela “Izvor mira”, kampanju bezbednosnog čišćenja u pojasu od 30 kilometara uz tursko-sirijsku granicu – međutim, na teritoriji Sirije.

Zamahnulo se čelikom na YPG, naoružanu miliciju Kurda u misiji zaštite kurdskog stanovništva.

Turska kampanja zaustavljena je rusko-turskim sporazumom u Sočiju – uz ponudu Moskve Kurdima da sada prihvate ono što im se jedino nudi. Ovog puta, da priznaju suverenost vlasti u Damasku i da zaustave aktivnosti YPG u kritičnom pojasu.

Kurdi su prihvatili, ali osećaju se izneverenim od SAD, skoro kao i američki NATO saveznici – uopšte i neupitani o namerama prvog u stroju.

Kamerman ruske Zvjezda, klizio je sada objektivom po enterijeru i na brzinu napuštenom prostoru i stvarima Amerikanaca, dušecima i pobacanom provijantu.

Samo “slika”, bez “okvira” neophodnih objašnjenja, ima propagandnu poentu, s tom “žurbom” u evakuaciji – moglo bi se pomisliti, faktorom prisiljenim da odstupa pred faktorom koji zaposeda bazu.

sirija-rusi-kamisli

Ruske snage patroliraju u blizini grada Kamishli na severu Sirije, 24. oktobra 2019.

Kontakt vojske Rusije i SAD

Međutim, faktori vojni Moskve i Vašingtona na terenu, u Siriji, u stalnom su kontaktu, naveo je Militari tajms.

“Mi imamo u vidu izveštaje da Rusija uspostavlja helikoptersku bazu blizu Kamišlija. Sjedinjene Države planiraju da ostanu u severo-istočnoj Siriji i produžiće da love ISIS gde god se oni kriju”, citirao je MT neimenovanog “zvaničnika SAD za odbranu.

“SAD će produžiti da de-konfliktuju vojne operacije sa ruskom vojskom, i mi pozivamo rusku vojsku da de-konfliktuje njihove operacije sa nama, da bi sve trupe bile bezbedne i izbegle se pogrešne kalkulacije”, izjavio je funkcioner odbrane SAD za Militari njuz.

Na šta se misli, jasno je uz navod američkog Njuzvika – da je “turska operacija ostavila neizvesnom situaciju na terenu, sa trupama SAD, ruskim, SDF (Sirijski demokratsku front, kurdski,PP) i sirijskog režima, koje sve jedna drugoj presecaju put”.

sirija-mapa-kamisli-

Mapa severne Sirije, stanje sredinom oktobra 2019. Kamišli (Qamishli) skroz na severu, uz granicu sa Turskom

Ugovor na pola veka

“Ruska vojska zauzela bivšu američku bazu”, naslovio je nemački DW na ruskom jeziku vest o još jednoj bazi Rusije u Siriji.

Osim glavnih, Moskva sada drži i Šajrat i Tijas, kao aerodrome doskoka, bez baziranja.

Rusija je sklopila s Damaskom ugovore o korišćenju Tartusa i baze Hmeim, na 49 godina. Štampa piše da će isti rok figurirati i u sporazumu sa Sirijom o bazi kod Kamišlija.

Septembra 2015, na početku vojnih operacija u Siriji, u bazu Hmeim, prebačena je posebna avio-grupa Vazduhoplovno-kosmičkih snaga, u koju su spadali “bombarderi SU24M, jurišni SU25, lovci SU30CM, helikopteri MI24 i MI8, izviđački IL20M1, a takođe i kompleksi bespilotne avijacije”, nabraja nemačko glasilo uz oslonac na rusku agenciju TASS.

Već tada je aerodrom uzet u zaštitu od protiv-vazdušnog napada sistemima PRO S400.

sirija-rusi-baza-kamisli

Dolazak u Kamišli oko 50 ruskih vojnih kamiona i 300 vojnika sa pratećom opremom (https://vvv.debka.com/ )

Zagledanje u tuđe dvorište

Prema DW, helikopteri  u “desantu” na Kamišli, prebačeni su iz baze Hmeim.

Let između dva uporišta trajao je oko pet sati. “Sa zemlje, helikoptere pokriva PVO sistem ‘pancir”, navodi DW. Na arodromu su takođe ruska oklopna kola i mašine tehničkih službi za opskrbu helikoptera”, kaže nemačko glasilo na ruskom jeziku.

sirija-rus-heliko-kamisli

Ruski helikopteri na letu prema bazi El Kamišli, prema snimku Tv Zvjezda

Svpresa.ru, prenoseći saudi-arabijsko glasilo u Londonu, navodi da rusko novo “šahovsko polje” na severoistoku Sirije, nudi izuzetne mogućnosti. Misli se na pozicije Rusa u odnosu na Amerikance, u susedstvu.

“Radar S400 na aerodromu Kamišli biće u stanju da gleda daleko na istok, i biće u stanju da prati vazdušnu aktivnost SAD u Iraku... A, ojačavši pozicije na tom naseljenom punktu, Moskva neće dopustiti da u njega prodru ni Amerikanci ni Turci.”

I tako, nije bez šuma, odgledan video snimak moskovske Zvjezda, o desantu Rusa u prethodno ispražnjeni El-Kamišli.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...