Britanski “humanista” mrtav u Istanbulu

Petar Popović

Džejms le Mezirjer, britanski obaveštajac na Kosovu i u Bosni, i “humanista”, suosnivač “belih šlemova” u Siriji, pronađen bez života, ispred zgrade u kojoj mu je bio apartman
(foto, Britanski vojnik, špijun pa humanista: Džejms le Mezirjer)

Džejms le Mezirjer, nekadašnji oficir britanske armije, ali do pre neki dan srce i duša “belih šlemova, organizacije koja se proglasila humanitarnom, jer je uzela da usred ratnih sukoba sirijskih ratnih frakcija, priskače u pomoć civilima, pronađen je u ponedeljak mrtav – daleko od sirijskog poprišta, na ulici, blizu stana koji je imao u Istanbulu.

Telo britanskog “humaniste” ili... “špijuna” – definicija zavisi od toga da li se navodi engleski  ili ruski opis Le Mezirjerovih aktivnosti, pronađeno je na ulici, slomljenih udova, ali bez tragova nasilja, citirana je turska policija.

Turski organi istrage načinili su forenzički zapis, leš je spremljen i već u sredu, bio je pripravan za otpremu avionom u London, prenela je štampa.

Ema Vinberg, Le Mezirjerova supruga seća se da je, mučena nesanicom, u dva i po iza ponoći kritičnog jutra dobila od muža pilule za spavanje.

Zgrada u kojoj je apartman, pripada centralnom kvartu Bjoglu.

Gospođu Vinberg, probudila je policija, obavestivši je da je “na ulici ispred stambenog bloka” pronađeno telo njenog muža, preneo je britanski Gardian iz izveštaja turskih lokalnih glasila.

Nepomično telo čoveka uočeno je u 04.30, dva sata posle epizode s “pilulama za spavanje”.

le-mezijer-transport

Telo Le Mezrijera u sredu uveče transportovano je sa istanbulskog aerodroma za London. Desno, njegova supruga

Obaveštajac na Kosovu i u Bosni

Le Mezirjer (48) je sin britanskog vojnika, pripadnika Kraljevskih marinaca.

Rođen je sticajem okolnosti u Singapuru, gde je njegov otac bio s marincima, ali edukovan je u Alsteru (Severnoj Irskoj), usmeren da kasnije ostane i sam u vojnoj službi.

Studirao je na univerzitetu pod pokroviteljstvom britanske armije i karijeru profesionalnog vojnika počeo u Rojal grin džekets, u Severnoj Irskoj.

Odatle je 1993. otpravljen u britansku prestižnu Kraljevsku vojnu akademiju Sandharst.

Najpre poručnik, zatim kapetan, Le Mezirjer je služio “i kao obaveštajni oficir u Bosni i na Kosovu”, navedeno je o ovom Britancu u Vikipediji.

Humanista sa iskustvom špijuna

Godine 2000, povukao se iz vojske, međutim ostao je na Kosovu, kao savetnik misije UN za bivšu Jugoslaviju.

Sa Balkana, put ga vodi, čas u nepodrobno objašnjen nadzor nad “šest zadržanih Palestinaca”, čas do mesta “savetnika” u ambasadi SAD u Bagdadu, pa do “različitih poslova savetnika za bezbednost” na Bliskom istoku – dok se 2014. nije zauzeo “belim šlemovima” u Siriji.

Već godinu ranije, 2013. krenuo je da u Turskoj, o trošku Britanije, SAD i Japana, uvežbava “sirijske nevladine timove za građansku bezbednost”.

To “u dan” koincidira sa započinjanjem američke, engleske i uopšte zapadne kampanje, za nasilno rušenje vlasti u Damasku – bez obzira koje su ideološke ili političke boje saveznici u anti-asadovskoj alijansi. U tom trenutku su se u red zapadnih saveznika u Siriji svrstali i tzv. džihadisti.

Dobrovoljac u Siriji

U Turskoj, Le Mezirjer je obrazovao “Mejdej reskju”, uz koju je, kao “neprofitnu organizaciju”, “obrazovao i trenirao bele šlemove”, “službeno poznate kao Sirijska građanska odbrana”, navodi Gardian.

Grupa je narasla na preko tri hiljade “dobrovoljaca”, raspoređenih unutar zona protivnika režima.

Le Mezirjerova grupa počela je operacije u Siriji u formi “Sirijske građanske samoodbrane”, godine 2014. Sledeće, 2015. otvorila je svoju istanbulsku kancelariju, naveo je DW.

Njegova “humanitarna inicijativa” podržana je fondom od preko 120 miliona dolara godišnje, finansiranim od Londona, Vašingtona i Tokija. Junak slučaja predlagan je za Nobelovu nagradu.

Kuriozno je ipak, da u njegovom obrazovanju, jedva da je bilo humanitarnog nego pretežno vojnog vaspitanja.

U javnosti, Le Mezirjer je postao prominentan, istupajući sa izjavama da Damask pri napadu na protivnike koristi bojne otrove.

Moskva, kao akter aktivne vojne pomoći Damasku dejstvima avijacije, tvrdila je da je optužba neistinita. Da su tobožnji dokazi montirani.

“Nevladina organizacija Belih šlemova od početka je u Siriji građena kao instrument dezinformacije međunarodne javnosti”, izjavio je Maksim Grigorjev, direktor ruskog Fonda za istraživanje demokratije, koji je (pre pola godine) sa svojom kontra-istinom čak istupio u Londonu.

Oni su stvoreni da bi u izabranom trenutku lansirali neistine, zastupa Grigorjev. Štaviše, ogroman novac “propuštan je kroz tu organizaciju kao kroz perionicu naoružanim terorističkim formacijama”, naveo je Grigorjev.

Izveštaj turske policije

“Prijatelji” su izjavili da je Le Mezirjer, “bio pod pritiskom, usred koordinisanih napada na njegov karakter i pod stresom predvođenja istaknute NVO”, objavio je Gardian.

“Stres” britanskog špijuna na Kosovu koji je u Siriji izabrao “humanizam”, mogao bi se pripisati ruskom gledanju na stvar.

“Bilo je špekulacija”, da se smrt Britanca, koji je “podvrgavan intenzivnoj, od Kremlja sponzorisanoj dezinformacionoj kampanji”, može dovesti u vezu sa sumnjivim sredstvima. Ipak, “turski policijski zvaničnik izjavio je Gardianu, da oni još nisu naišli na na neki dokaz o tome”.

“Istražitelji već od prvog dana misle da je to samoubistvo. Ništa u forenzičkom nalazu nije promenilo to gledište”.

Turski mediji pišu, “da tokom preliminarne autopsije, nije pronađen dokaz borbe ili upotrebe oružja”, objavio je Gardian. 

Bivši agent MI6

U Moskvi, Le Mezirjerova aktivnost definisana je kao špijunska, pre nego humanitarna.

“Suosnivač Belih šlemova Džejms le Mezirjer je bivši agent britanskog MI6, uočen širom sveta, uključujući na Balkanu i Bliskom istoku”, saopštila je Marija Zaharova, službeni govornik Ministarstva spoljnih poslova.

“O njegovim vezama s terorističkim grupama javljalo se još tokom njegove misije na Kosovu”, tvitovala je Zaharova, preneo je nemački Dojče vele.

“Beli šlemovi insceniraju provokacije, pomažu najopasnijim terorističkim grupama i odupiru se kontra-terorističkim naporima sirijske vlade, pomognute od drugih zemalja. Oni su planirali i izveli cele serije surovih lažnih hemijskih napada”, saopštila je Zaharova.

Naredni nastavak izveštaja o neobičnom životnom kraju Dzejmsa le Mezirjera, očekuje se iz Londona. Na kraju, ovako ili onako, ipak su njegova karijera i put neki britanski produkt.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...