Turingija na raskršću “desnog” i “levog”

Petar Popović

Prvi put, u nekoj saveznoj državi Nemačke, vodeće mesto ima Partija levice, ali druga po snazi je Alternativa za Nemačku, desničarska. Može li se u tako raspetom raspoloženju sastaviti vlada?
(foto, lideri desničarske AfD u Turingiji, Aleksander Gauland - levo - i Bjorn Hake)

Posle Saksonije i Branderburga, i Turingija! Desničarska Alternativa za Nemačku, strpala je na izborima u nedelju u svoj politički dzep i treću uzastopno saveznu državu na terenu bivše Istočne Nemačke, mada se afiniteti i merila nacionalno usredsređene AfD drastično razlikuju u odnosu na kurs kojim Nemačku vodi Berlin.

Alternativa nije vodeća, međutim, u poziciji je da u nekom trenutku u budućnosti, u tim državama konkuriše za mesto vodeće političke snage.

Već sa ovim, što je stekla u nedelju – u Turingiji - mesto drugoplasirane, problem je zaobići je a sastaviti vladu. Neće biti “delića”, tolikog da se mimo značajnog masiva AfD, sklopi rebus nove vlasti.

nem-turingija-tabela

Raspored glasova na izborima u Turingiji, preliminarni rezultat

Pijedestal Levice

Nominalno, pobednik na izborima za parlament Turingije je Levica, ključna nosiva komponenta vlasti u toj saveznoj državi i u prethodnom periodu.

Partija levih, sa 31 odsto svih glasova, izborila je 29 od 90 poslaničkih mesta u parlamentu.

Aplauz, koji se u nemačkoj javnosti povodom toga upućuje partiji, čuje se. Prvi put je u nekoj saveznoj državi Nemačke vodeća partija Partija levice. Ipak, akter kojem je u ponedeljak u toj javnosti posvećeno najviše novinskog sižea, nije Partija levih nego Alternativa – jer, s jednim poslaničkim sedištem više u odnosu na Hrišćansko-demokratsku uniju ( 22:21 ), trećeplasiranu, AfD je ta koja iznenadila.

Zakoračila je na pijedestal odmah uz pobednički a to zato, što je teško porazila Demohrišćane kancelara Angele Merkel.

Rasklimala je jači od dva stuba koalicije CDU ( CSU )/SPD, koja u Berlinu drži saveznu vladu i vodi Nemačku.

Trule daske u centru scene

U Turingiji, CDU ima 11 odsto podrške manje nego na izborima u toj državi 2014.

Drugi stub, Socijal-demokratska partija, već je opštenacionalno ukopan na mekom mestu, a na ovom glasanju u nedelju, u jednoj od saveznih država na istoku zemlje, sveden je na 8,2 odsto biračke podrške – četiri procenta manje u odnosu na glasove SPD u Turingiji 2014.

CDU je tek treća po uspehu. Stekla je procenat i po glasova manje u odnosu na AfD ( 21,8% : 23,4% ).

To znači, ima i jednog poslanika manje u parlamentu ( 21 od 90 ) u odnosu na Alternativu ( 22 od 90 ) – te je to, u ponedeljak, glavni argument nemačkim komentatorima, da podvuku fenomen duboke podele političkog raspoloženja na istoku Nemačke, vododelnicom levo/desno, s trulim daskama ispod mesta za centar, oličen u koaliciji koja će u dogledno vreme i sama na izbore. Čim dođe vreme za novi Bundestag.

S kim u savez

U Saksoniji, na izborima septembra, Alternativa za Nemačku izborila je 27,5 odsto glasova. U Branderburgu, istog meseca, 23,5 odsto. U bivšoj Istočnoj Nemačkoj, AfD je u ofanzivi.

Peta i šesta formacija u parlamentu Turingije, mada samo sa po pet poslanika, su Zeleni i Partija slobodnih demokrata ( FDP ).

Izbornom pobedniku, Partiji levih, otvara se pitanje – s kim načiniti savez i kako obrazovati vladu, a da u vladi ne bude AfD, međutim, i da vlada bude “održiva” u parlamentu ?

Opet, sami izbori, bili su uzorno uspešni.

Odziv birača, visok – 65 odsto, od milion i 700 hiljada koliko ih ima pravo da glasa.

Pre pet godina, glasalo ih je 53 odsto. I to može biti znak vatre, koja malo življe plamsa u “političkim srcima” birača.

Uspeh AfD objašnjava se “populizmom” i “radikalističkim” izjavama Bjerna Hekea, kandidata partije u Turingiji.

Heke ispoljava određene “rezerve” u odnosu na službeno usvojen prikaz nemačke predratne i ratne prošlosti. Na primer, skrenuo je na sebe pažnju, kritikujući Holokaust memorijal u Berlinu, opisujući spomenik kao “memorijal sramote”.

Zalagao se za “zaokret u nemačkoj kulturi sećanja”.

Promena kao Berlinski zid

Pošto su u Turingiji objavljeni prvi rezultati, Bjern Heke ih je protumačio izrazom “želje birača za još jednom promenom, uporedivom s padom Berlinskog zida”, preneo je nemački Dojče vele.

“Ovo je jasan znak da veliki deo građana kaže: To se ne može produžiti”, izjavio je Bjern Heke nemačkom državnom ARD. “Nama je potrebna obnova – to se mora prihvatiti sa ozbiljnošću”, rekao je.

Heke je predvideo, da će njegova partija, u narednom izbornom ciklusu, odneti apsolutnu pobedu.

Ko-lider AfD, Aleksandar Gauland, prispeo da prisustvuje trenutku trijumfa u Turingiji, izjavio je da “Heke ne vuče partiju udesno”.

“On je partijski centar”, izjavio je, o Hekeu, Gauland.

Preostale političke partije izmiču igri na tako obeleženom terenu i može se dogoditi da to bude prepreka sazdanju jedne nove vladajuće koalicije.

Dosadašnju trojku na vlasti sačinjavali su Levica, Socijal-demokratska partija i Zeleni.

Ista kombinacija mogla bi se ponoviti ukoliko se u “društvo” pozove i FDP, Slobodni demokrati. Međutim, lider FDP Kristijan Lindner, već u ponedeljak je odbio mogućnost saradnje kako sa AfD tako i s Levicom – jer, “ i jedna i druga žele da izmene ekonomski i socijalni poredak Nemačke”.

Zanimljive turbulencije u raspoloženjima Nemaca, u ovo vreme previranja, povodom navale na Evropu nesrećnih žrtava “dalekih” ratova i imigranata.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...