Turska pregovara s Rusijom o daljim isporukama sistema S-400

M. L.

Dva S-400 su već u Turskoj i biće operativni u aprilu 2020
(foto, Vojna vozila i oprema, delovi sistema protivvazdušne odbrane S-400, istovareni su iz ruskog transportnog aviona, na vojnom aerodromu Murted u Ankari, Turska, 12. jula 2019. godine.)

Vlade Rusije i Turske pregovaraju o daljim isporukama sistema antiraketne zaštite S-400, izjavio je agenciji Interfaks (Interfax) šef državne eksportne firme Rosoboroneksport Aleksandar Mihejev. Dve isporuke S-400 je ove godine Turska već dobila iz Rusije, a sistemi će biti operativni, kako prenosi AP, posle montiranja i uvežbavanja osoblja, u aprilu iduće godine.

Ugovor o isporukama S-400 između dve zemlje u vrednosti od 2,5 milijarde evra bio je potpisan u decembru 2017. SAD i NATO, čiji je član i Turska, oštro su kritikovali ovaj potez turske vlade. Ruske rakete zemlja-vazduh, prema ovim kritikama, ugrožavaju zapadne armije, a nisu ni kompatiblne s naoružanjem NATO.

Iz informacije Interfaksa može se zaključiti da su pregovori o daljim isporukama već poodmakli. Razgovori se tiču načina finansiranja i termina isporuke a, prema Mihejevu, i moguće lokalizacije proizvodnje tj prenošenju dela proizvodnje komopnenti u Tursku. Još u junu je ruska strana saopštila da ugovor iz 2017. podrazumeva i delimično predavanje tehnoloških postupaka turskoj strani.

Rakete S-400 proizvodi ruska vojna kompanija Almaz-Antej. Namenjene su odbrani od strategijske i taktičke avijacije protivnika i protiv napada balističkih raketa i nadzvučnih borbenih sredstava. Sistem je sposoban da deluje sa daljine od 400 kilometara i u visini od nekoliko metara do nekoliko desetina kilometara.

Zapadni eksperti izjednačavaju učinak raketa S-400 sa američkim antiraketnim sistemom Patriot koji je Vašington već nudio Ankari. Pregovori su, prema turskim medijima, propali, pre svega zato što je Pentagon odbio da se deo proizvodnje preseli u Tursku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...