Ruski soko Rijadu na sećanje

Petar Popović

U vreme porazne defanzive Vašingtona, Moskva na pijedestalu majstora igre na Bliskom istoku, podvlači se povodom posete Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji
(Rijad, 15. oktobar 2019. Vladimir Putin i kralj Salman)

Ima li nešto što se može pokloniti vladaru svemoćnom, koji živi u zlatu, leži na dušecima i računama u milijardama – a da, primalac dara primeti, i čak pruži ruku da dotakne poklon?

Ima. Šef Kremlja Vladimir Putin, primljen je u ponedeljak u riadskim dvorima kralja Salmana ibn Abdel Aziza al Sauda, suverena Saudi Arabije, započevši Rusiji važnu posetu darovanjem saudijskom kralju – kamčatskog sokola.

Prelepu pticu, odnegovanu u uzgajalištu pored bajkovitog Isik Kul, jezera visoko između brda Kirgizije, dopratio je do Saudi Arabije Šuhrat Razatov, njen kirgijski hranilac i staratelj.

I kralj, ravnodušan usred svojih kraljevskih uživanja na sve i svašta na ovom svetu – osmehnuo se.

Kralj je pružio ruku. I kralj je, mršave kraljevske prste, zavukao pod perje na grudima ptice, da zagolica sokolicu.., doznala je novinska publika koja čita ruski Komersant, na osnovu navoda sa lica mesta Komersantovog Andreja Kolesnjikova, redakcijskog “specijalnog”, akreditovanog da sledi za državničkim stopama predsednika Rusije.

“Daćemo joj ime na koje će se ona odazivati”, zagolicao se sopstvenom idejom oko sokolice saudijski kralj, registrovao je Kolesnjikov.

Putin se nije bavio pticom.

Šef Rusije ima razloga da bude zadovoljan drugim, što je bilo svrha ove ruske državne posete. Odnosi Riada i Moskve, teško poremećeni u vreme Sovjetskog Saveza, pošli su od nekog vremena solidnije u pravcu boljih.

putin-saudijski-kralj-rijad

Ras al-Ayn, 16.10.2019 - artiljerijsko granatiranje sirijskog pograničnog grada Ras ak Ajna

OPEK i dalje sa “plus”

Putinova poseta saudijskom dvoru, druga ukupno, prva je posle pauze od dvanaest godina.

U međuvremenu, moćni kralj i sam je bio u poseti Rusiji. Jedinstven je zaključak komentatora štampe da su odnosi Moskva – Riad sada konsolidovani.

Važan doprinos tome je što se dve sile svetskog petroleja slažu međusobno u sferi politike proizvodnje i prodaje nafte svetskom tržištu.

Uz rad svake od njih sa sopstvenim prijateljima u organizaciji OPEK, jer kartel ima svoje unutrašnje antagonizme, afirmisan je i prošao je ispit OPEK+.

Dodatak “plus” podrazumeva Rusiju. Rusija nije član. Međutim, tokom života OPEK+,

Rusija je prihodovala 100 milijardi dolara više kroz prinos od izvezene nafte. Živeo sporazum.

Tokom posete Putina u ponedeljak, potvrđeno je da će OPEK+ produžiti po novonađenoj “formuli”.  Usaglašeno je da se saradnja Rusije i kartela u određivanju kvota proizvodnje i ponude nafte ne prekida. Saudijska Arabija dala je podršku.

Putin poklanja sokola kralju Salmanu u Rijadu u ponedeljak

Vašington izneverio

Putinova poseta Riadu, dogodila se u trenutku krajnje kriznih, mada sve vreme rđavih odnosa Irana i Saudi Arabije.

Okosnica je klasična. U pozadini je međusobno neprijateljstvo unutar iste vere muslimana šiita i sunita, predvođenih Saudijskom Arabijom.

Ipak, povod poslednjoj eksploziji saudijske netrpeljivosti je jedna prava eksplozija, uzrokovana udarom po saudijskom petrolejskom tankeru “fantom”-dronom.

Ko je lansirao dron?

Saudijci su optužili Iran.

U prethodnim sličnim situacijama, tu su redovno bile SAD, da Teheranu u istom trenutku pokažu pesnicu.

Ovog puta, s Vašingtonom u kojem je Donald Tramp, to nije slučaj. I Riad, koji je prilikom posete Trampa Saudijskoj Arabiji kupio američkog oružja za 100 milijardi dolara, i koji je od Trampa hvaljen kao saveznik..,oseća se izdanim.

Različita sila ali tu je

Rusija nije Saudi Arabiji zamena za SAD.

Ratno brodovlje Amerike, sa bombarderima na palubama “na sunčanju” do komande za akciju, je u obližnjim vodama još iz vremena obaranja s vlasti poslušnika Vašingtona, iranskog šaha ( cara ) Reze Pahlavija.

Međutim, dogodilo se da Riadu znači što je u trenutku kada Tramp okreće leđa tu Putin.

Kapacitet dve spoljne sile različit je. Osim toga, politika Kremlja je da Rusija ne paktira ni s kim protiv neke treće sile. Povodom drona i tankera, Putin je mišljenja da najpre valja utvrditi cciji je dron.

Međutim, Rusija je, posredstvom misije u Siriji, spasavši legitimnu vlast u Damasku, potukavši Islamsku državu vojnički, mireći “vatru i vodu” – Tursku i Iran – stožer oko kojeg se vrti ringišpil. Riad želi bliže osovini ringišpila.

“Mi ne verujemo da, biti u bliskim vezama s Rusijom ima bilo kakav negativan učinak u našim odnosima sa Sjedinjenim Državama”, komentarisao je šef resora spoljnih poslova Saudijske Arabije novinarima. “Verujemo da mi možemo imati strateške i jake veze sa Sjedinjenim Državama, dok razvijamo i veze sa Rusijom”, definisao je situaciju diplomata Riada.

Kurdi još jednom napušteni

Kurdi Sirije, gurnuti u građanski rat direktnim pozivima Obamine administracije i Engleza, a onda i drugih na Zapadu – ostavljeni su na cedilu. Američki vojni saveznici i zaštitnici povukli su se.

Naspram Kurda, na severu Sirije, pojavila se zastrašujuća silueta najmodernije opremljene vojne armade Turske.

Tramp je posegao za Tviterom.

Predsedniku je svejedno od koga će Kurdi zatražiti da ih zaštiti, od Rusije, Kine ili Sirije, tvitovao je Tramp. Ali, Amerika...Amerika je “sedam hiljada milja daleko”, poručio je Kurdima Donald Tramp.

Tramp je posavetovao “da Kurdi vide sa Sirijom”.

Trampov Vašington razočarao je Saudi Arabiju, a sirijski Kurdistan, ostavio je na cedilu. Veliki kompliment Asadu, o kojem Barak Obama nije pristajao čak ni da razgovara.

Uostalom, kao ni o Rusiji, eventualno “drugorazrednoj” i “samo regionalnoj sili”.

Uz posredovanje Moskve, Kurdi su pristali na zaštitu Asadove sirijske armije.

Saglasno Martinu Čulovu, reporteru na mestu događaja za britanski Gardian, trupe Sirije ušle su u Manbidž i Kobane.

Dan pre Putinovog polaska u Saudi Arabiju, “trupe SAD naglo su se povlačile iz severne Sirije, dok su se ruski pomognute vladine snage raspoređivale unutar teritorije koje su držali Kurdi”.

U Gardianu, Čulov navodi da su Kurdi pod vođstvom Radničke partije Kurdistana( PKK ), “imali poslednjih dana pregovore sa ruskim zvaničnicima u Kamišliju, o uslovima pakta s Damaskom”.

Rusi “cementirali” poziciju

Krizni momenat nije minuo. Pažnja spolja, koncentrisala se oko kontakata predsednika Turske Erdogana i Putina.

Nadanje, ako još postoji nadanje, počiva na uzdanju u mehanizam unutar-sirijskog sporazumevanja Ankare, Moskve i Teherana. U aktuelnom slučaju, Moskve i Ankare. To su uhodani kanali.

U svakom slučaju, Putin je pošao u Saudijsku Arabiju, u trenutku kada se na Bliskom istoku događaji razvijaju bliže ruskim zamislima.

“Nešto mnogo veće je ovde u igri – okončanje uticaja SAD u Siriji i opadanje njihovog statusa naokolo”, komentariše u Gardianu Martin Čulov.

“Javna primo-predaja na videlu, ticala se Asadovog režima i Kurda, ali stvarna promena moći bila je između Vašingtona – čije su borbene jedinice sasvim napustile region, 16 godina posle invazije na Irak – i Moskve, čiji su doseg i uticaj širom Bliskog istoka sada cementirani”.

Brdo papira

Štampa Rusije, u manjoj meri se dotiče tih pomenutih, i više obraća pažnju na druge aspekte posete predsednika Saudijskoj Arabiji. Pominje se na primer cifra o čak 21 potpisanom sporazumu o rusko-saudijskoj ekonomskoj saradnji.

Dvadeset papira potpisano je još i pre Putinovog dolaska u Riad.

Pojedini dogovori se tiču dalje saradnje Saudijske Arabije i Rusije u okviru OPEK.

Nije zaobiđena ni večita tema o eventualnim investicijama u oblasti gasa i nafte, saudijskim u Rusiji. Međutim, priželjkivane cifre koje bi i u tom sektoru ukazale na uspeh Rusije, još su “slabašne”.

Ne proizvode utisak koji bi se merio s dostignućem na Bliskom istoku i ruske narastajuće senke u vazda nemirnom regionu.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...