Europol upozorava: Evropska krajnja desnica se naoružava

Nataša Jokić, Strazbur

U poverljivom izveštaju, koji su preneli nemački i francuski mediji, kaže se da se krajnja desnica u Evropi naoružava i da regrutuje svoje saradnike među pripadnicima vojske, policije i službe bezbednosti
(ilustracija, sedište Evropola u Hagu, Holandija)

Nemački mediji, meju kojima i Zidojče cajtung (Süddeutsće Zeitung), izvestili su da jedan poverljivi izveštaj Europola (policije država EU) upozorava da se krajnja desnica u Evropi naoružava i da regrutuje svoje saradnike među pripadnicima vojske, policije i službe bezbednosti.

„Da bi ojačali svoju fizičku spremnost za borbu, ekstremno desne grupe pokušavaju da regrutuju nove članove i to iz redova vojske i snaga bezbednosti kako bi iskoristili njihovo znanje …“, piše u izveštaju Europola.

U izveštaju Europola od juna 2017. godine piše: “Iako najveći deo grupa krajnje desnice širom EU  nije pribegao nasilju, oni ipak doprinose stvaranju atmosfere straha i neprijateljstva”. Zaključuje se da “takva klima, zasnovana na ksenofobiji, antisemitizmu, islamofobiji i mržnji prema migrantima može da omogući radikalizovanim pojedincima sa krajnje desnice da pribeg, u nasilju…“.

Početkom ove nedelje (8. oktobra), na sastanku u Briselu, ministri unutrašnjih poslova država EU razgovarali su i o terorizmu krajnje desnice koji danas „ne predstavlja glavnu opasnost“ ali je u ekspanziji.

Očigledno je da jačaju ideološki ekstremi svih vrsta i da je sve veća opasnost od izbijanja sukoba između suprotstavljenih grupa.

Izveštaj Europola kaže da krajnja desnica kupuje naoružanje i eksploziv, da njeni pripadnici uče borilačke veštine i da regrutuje nove članove.

U evropskim zemljama porastao je broj uhapšenih terorista s krajnje desnice koji su uglavnom napadali izbeglice, muslimane, seksualne manjine i političare sa levice.

Neonacizam i video igre

Atentat na sinagogu i turski restoran u gradu Hale u Nemačkoj, počinio je pre neki dan pripadnik krajnje desnice. Poput atentatora na džamiju u Novom Zelandu, i ovaj u Haleu je prenosio je masakr uživo preko Fejsbuka, a zatim je snimak postavio na Twit - platformu za videoigre. Na snimku, između ostalog, objašnjava da su „Jevreji uzrok svih problema“. Oni koji su analizirali manifest ubice iz Halea primetili su da u njemu nema toliko ideoloških elemenata koliko elemanata vezanih za video igre.

U Nemačkoj, Valter Libke, prefekt distrikta Hese i član stranke desnog centra CDU, pronađen je letos na terasi svoje kuće ubijen metkom u glavu zato što je podržavao politiku kancelarke Merkel o prihvatu izbeglica. Ubica je bio pripadnik neonacističke grupe.

U Nemačkoj je prošle godine otkriveno da se jedan oficir prerušio u sirijskog izbeglicu sa namerom da počini atentat.

Kaplar britanske vojske Miko Vehvilainen uhapšen je i osuđen na 8 godina zatvora zbrog toga što je pokušao da nagovori svoje kolege da postanu članovi zabranjene neonacističke grupe Nacionalna akcija. Ovaj kaplar, star 34 godine, verovao je da predstoji rat između rasa i imao plan da u jednom velškom selu napravi jednu koloniju rezervisanu za belce.

Jedan pripadnik ekstremista ubio je 2017. britansku poslanicu Džo Koks zato jer je bila protivnik bregzita.

Izveštaj Europola privukao je veliku pažnju francuskih medija jer je ovde u središtu pažnje upravo slična tema: infiltracija islamista u državni aparat.

Povod je prošlonedeljni masakr u prefekturi pariske policije koji je počinio terorista zaposlen u anti-terorističkoj sekciji obaveštajne službe i preobraćen u islam.

Francuska između islamista i krajnje desnice

Francuska je s jedne strane pogođena islamističkim radikalizmom i terorizmom ali, sa druge strane, takođe ima brige sa krajnjom desnicom. Republikanske vrednosti i poredak u tom smislu dvostruko su ugroženi.

Kako su ovdašnji mediji preneli u junu prošle godine razbijena je ilegalna grupa AFO čiji su se pripadnici obučavali za rukovanje eksplozivom i planirali su atentate na muslimane. Neki od njih planirali su da otruju halal-hranu (pripremanu po muslimanskim ritualnim kriterijumima).

Tokom pretresa članova ove grupe pronađene su knjige i brošure u kojima se glorifikuju III rajh i eses-trupe. Jedan od pripadnika OFA je u svom stanu napravio malu laboratoriju za proizvdnju eksploziva.

Krajnje desnoj grupi Barjols pripisuje se da je pripremala napad na predsednika Makrona u novembru prošle godine, prilikom obeležavanja kraja Prvog svetskog rata.

Mediji su preneli procenu obaveštajne službe da na francuskoj teritoriji ima oko 350 pripadnika naoružanih ekstremno desnih grupa.

Posle masakra u koncertnoj sali Bataklan u Parizu u novembru 2016. godine, nastala je grupa krajnje desne orjentacije Dobrovoljci za Francusku (VPF) koja danas ima 200 članova među kojima je pedesetak pripadnika vojske i penzionisani pripadnici snaga bezbednosti.

Portal Mediapart koji je preneo ove informacije i predstavlja kredibilan izvor, navodi da je na čelu sada rasformirane grupe Remora bio jedan bivši inspektor obaveštajne službe.

Pre dve godine otkrivena je „ćelija“ među čijim članovima su bili sinovi jednog žandarma, jednog policajca i jedan pitomac podoficirske škole ratne avijacije. 

Oružje obavezno

Mediapart je otkrio i pozadinu sajta “Slobodna mreža” čiji su članovi pripremali atentate na muslimane u Francuskoj. Sajt je zastupao teoriju o planskoj „zameni stanovništva“ čiji je autor esejisa Reno Kami.

Sajt je redovno objavljivao analize Gospodina X koji je, navodno, bio oficir obaveštajne službe. U martu 2016. taj navodni oficir je ovako odgovorio na pitanje šta treba uraditi sa džihadistima:

 „Prva mogućnost, učiniti sve kako bi se uhvatili živi, nadajući se da će da govore kada se nađu pred sudom. Druga mogućnost, identifikovati opasnost i krenuti sa eliminacijom u pogodnom trenutku. Ostavljam vas da pogodite za koju se mogućnost zalažem“, rekao je ovaj navodni sagovornik koji, bilo da je fiktivan ili stvaran, ilustruje ideologiju grupe Slobodna mreža.

Navodni oficir bezbednosti savetuje nošenje oružja i bez dozvole „jer nošenje oružja bez dozvole može da vas odvede u zatvor, a nenošenje - može da vas dovede u groblje“.

U maju 2016. godine, pred odborom za odbranu i vojsku u Skupštini, govorio je Patrik Kalvar, tada šef direkcije za unutrašnju obaveštajnu službu Francuske.

Samo pet meseci pre masakra u koncertnoj sali Bataklan u Parizu on je rekao:

„Evropa je u velikoj opasnosti: ekstremisti svuda jačaju i mi u unutrašnjoj obaveštajnoj službi mobilišemo naše kapacitete kako bismo više saznali o krajnjoj desnici koja samo čeka da sukob počne“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...