Poljski Sejm u “džepu” Kaćinskog, ponovo

Petar Popović

Partija prava i pravde osvojila više od polovine mesta u parlamantu sa 460 sedišta. Poljaci dali prednost političkom programu oslonca na naciju, veru i tradicionalnu porodicu. Socijalni program sa štedrim materijalnim osiguranjem majkama sa decom
(Varšava, 13.10.2019 - glasanje na parlamentarnim izborima u Poljskoj)

Poljska vladajuća Partija prava i pravde Jaroslava Kaćinskog, lidera privrženog porodici, naciji i hrišćanstvu (Katoličkoj crkvi), obrela se u nedelju uveče posle izbora za Sejm i Senat, parlament i gornji dom, na poziciji da zadrži kormilo u političkom i ekonomskom usmeravanju zemlje još četiri godine – mada, u trenutku nastanka ovog pregleda, tačan raspored glasova oko 30 miliona poljskih birača, još nije utvrđen, nego zaključak sledi na osnovu provizornih cifri.

polj-glasanje-kacinski-

Varšava, 13.10.2019 - glasanje na parlamentarnim izborima u Poljskoj: Jaroslaw Kaczynski

Za dužinu ispred svih

Saglasno izjavama birača “pri izlazu”, Partija prava i pravde je prvoplasirana, sa 43,6 odsto svih glasova. Preračunato u “političko zlato” to je 239 mesta u Sejmu od 460. Vlast bez zavisnosti od koalicionih saveznika!

Opoziciona Građanska koalicija (KO), u koju je osim bivše Građanske platforme bivšeg premijera Donalda Tuska, ugrađeno i nekoliko sitnih “liberalnih komponenti – druga je u rangu, sa 27,4 procenata učešća.

Na trećem mestu je Levica, alijansa više grupnih subjekata, koja je nabrala 11, 9 odsto pristalica.

Četvrta je Poljska narodna, sa 9,6 procenata glasova, i peta koja se pominje, je krajnje desničarska Konfederacija, s dobitkom od 6,4 odsto udela u glasovima.

Građanska koalicija, Levica i Poljska narodna, “mrmljale su” pre izbora o mogućnosti da načine tročlani savez i “uzmu” Sejm (i vladu). Sada, sa više od 50 odsto sedišta “u džepu” Kaćinskog, to nadanje nema osnova u faktima. 

Bačeni “vukovima”

U izbornoj trci bilo je još pretendenata. Međutim, preostali nisu ostvarili cenzus od pet odsto. Njihovi sitni dobici, podeliće se “vukovima”, vodećima – i opet, ne jednako već po uspehu.

Iz tih razloga, neizvesnost oko broja tačno osvojenih mesta u Sejmu sa 460 poslanika, traje i u nedelju u noć. Čak i uz ono što Kaćinski ima kao sigurno. Ko kako stoji tačno, iz ekipe vodećih, znaće se tek početkom naredne nedelje.

Ipak, pijedestal pobednika popunjen je.

“Imamo pobedu”, izjavio je u nedelju uveče lider Partije prava i pravde Jaroslav Kaćinski. “Imamo pobedu – uspeli smo da pobedimo uprkos moćnom frontu”, rekao je.

Ispitivanje mišljenja u oči samih izbora, ukazivalo je na mogućnost, da stranka Kaćinskog dobije eventualno čak i 49 odsto svih glasova. Međutim, bila su to ispitivanja. Ovo večeras je nešto niže, ali to je rezultat.

Ima političku moć

Jaroslav i Leh Kaćinski obrazovali su Partiju prava i pravde pre osamnaest godina.

“Pokažite mi još jednog lidera u Evropi kao što je on”, citirana je u nemačkom Špiglu Jadviga Emiljevič, aktivistkinja partije, nedelju dana pre izbora.

“On ima političku moć i razvio je politički program koji Poljaci smatraju uverljivim.

On ima viziju koju s posvećenošću nastoji da primeni. Ja verujem u njegove političke instinkte”, citirao je Špigl sagovornicu.

Saglasno izjašnjavanju na izborima, u ukupnoj masi Poljaka preteže broj onih koji misle isto ili slično.

Poljska je zemlja koja je posle nezavisnosti načinila najveći ekonomski uspeh. Oformila se kao ekonomski i politički stub istočne Evrope.

U porastu je broj nacionalnih gastarbajtera koji se iz Britanije i drugih zemalja vraćaju u Poljsku, kući. Dosegnut je nivo blagostanja koje partiji Kaćinskoj omogućuje da obećanja budu uverljiva.

Nacija, vera, porodica

Politička programska premisa Kaćinskog, imala je tri suštinska elementa. To su, poljska nacionalna tradicija, poljska katolička vera i poljske verski prožete vrednosti.

Porodica su “muž, žena i deca” isključivo, kaže Jaroslav Kaćinski.

Tako definisana porodica odstupa od politički motivisanog “pojmovnika” na zapadu Evrope. Na Zapadu, u javnosti, supružnička određenja (muž, žena...) već uveliko se zamenjuju izrazom “partner”.

U “pojmovniku” Kaćinskog nema “partnerskih porodica”, eventualno sa istopolnim “partnerima”.

Vladajuća partija je konzervativna ali konzervativizam partije privukao je poljske birače.

Tri dečija dodatka, jedna plata

Četvrti, ili možda prvi po važnosti element je socijalna poruka, ponuđena kroz predizborni program.

Vlada će svoju, poljski definisanu porodicu, podržati novčanim dodatkom od 500 zlota (130 dolara) mesečno za svako dete.

Ranije se takva povlastica odnosila na drugo dete i dalje, sada se obećava i porodici koja je dobila prvo dete.

Tri dečja dodatka dosežu nivo jedne plate. Majkama s troje dece, finansijski podsticaj “nudi bezbrižan san”, citirana je jedna od anketiranih majki.

Dodatak na decu nije doveden u pitanje visinom primanja roditelja.

“Poljski model države opšteg blagostanja” sadrži i trinaesto godišnje primanje penzionerima, subvencije farmerima, finansijske olakšice kroz izuzeće od oporezivanja mladima i povećanje najniže nadnice...

Odnosi Varšava - Moskva bez pomaka

Zbog spoljno-političke orijentacije Varšave, izrazito anti-ruske, uz oslonac na SAD, događaj u Poljskoj interesovaće i Rusiju.

Međutim, ishod glasanja “jedva da ima značaja za odnose Varšave i Moskve”, procenio je još u subotu ruski Komersant.

Poljska navodi da je spremna na dijalog s Rusijom, međutim, “ističe celi spisak zahteva” kao preduslov takvom razgovoru, navodi Komersant.

Na prvom mestu je potraživanje ostataka predsedničkog TU154M, u čijem udesu kod Smoljenska je 2010. poginuo predsednik Poljske Leh Kaćinski, brat blizanac Jaroslava Kaćinskog, predsednika poljske vodeće partije. Dve godine posle nesreće, Varšavi je obećan povraćaj avionskih ostataka, međutim obećanje nije izvršeno, prenosi Komersant objašnjenje svog ruskog sagovornika, stručnjaka za Poljsku Igora Greckog.

Moskva ponavlja da najpre Rusija treba da završi sopstvenu istragu slučaja. Međutim, prošlo je devet godina.

Poljski faktori, na osnovu toga ističu da je Rusija ta, koja zapravo ne žuri s poboljšanjem međudržavnih odnosa, navodi Komersant.

Sazdana je platforma da su poboljšani odnosi poželjni, ali da se čeka da Moskva učini zahtevani prvi korak.

“Politički establišment Poljske odavno je postigao konsensus u odnosu na Rusiju. Poljaci su saglasni, da Rusija sprovodi agresivnu politiku u odnosu na svoje susede, i neodgovornu politiku u odnosu na Poljsku konkretno”, ocenio je Grecki, citirao je Komersant.

Zapadni komentari izbora u Poljskoj tek se očekuju.

Ne očekuju se s njima i aplauzi Jaroslavu Kaćinskom. Njegove proklamovane društvene vrednosti, naglašene ovom izbornom pobedom, nisu ono što će obradovati zapadno krilo klackalice, na čijem je istočnom kraju Varšava.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...