Tramp dogodine u Moskvi?

Petar Popović

“Ja ne sumnjam da će SAD sesti za sto pregovora s Rusijom”, izjavio odlazeći ambasador Vašingtona u Rusiji Džon Hantsmen, ruskom Komersantu
(američki ambasador Džon Hantsmen, u sredini, sa Vladimirom Putinom i Sergejemo Lavrovim u Moskvi)

“Može li se dogoditi da Donald Tramp  9. maja (2020.) dođe u Rusiju?”, upitan je pri odlasku iz Moskve Džon Hantsmen, ambasador Vašingtona pri Kremlju, koji je posle dve godine službovanja, u trenutku koji se podudara s najdubljom krizom u odnosima dve sile, završio 3. oktobra dužnost i pošao kući.

“Hajde da pričekamo”, odgovorio je odlazeći diplomata Komersantovoj Jeleni Černjenko.

“Njegova odluka uslediće u svoje vreme. Predsednik Tramp smatra važnim održavanje kanala komunikacije otvorenim. On tretira odnose s Rusijom kao prioritetne. I on je još na početku rekao da bi želeo da ih poboljša”, rekao je Hantsmen.

ama-ambas-moskva

Džon Hantsmen

Plan bio ali propao

Hantsmen je potvrdio tezu pitanja Jelene Černjenko, da je prema njenim saznanjima, “sve do incidenta u Kerčanskom prolazu, razmatrana varijanta da Vladimir Putin u prvoj polovini 2019. poseti Vašington, a da potom u drugoj polovini godine Donald Tramp učini uzvratnu posetu”.

Upitan tako, ambasador je klimnuo glavom, objavila je Černjenko.

“I sve je odloženo zbog incidenta?”

“Da. Neću se upuštati u pojedinosti, ali imali smo velike planove”, odgovorio je Džon Hantsmen.

Dva mehanizma dijaloga

Postojao je okvirni plan Bele kuće i Kremlja da se SAD i Rusija zauzmu radom na poboljšanju odnosa dve zemlje. Putin je predložio da se krene tako što bi se obrazovala dva mehanizma dijaloga, Saveta preduzetnika i Saveta eksperata.

Upitan, diplomata je potvrdio.

Već su postojale konkretne saglasnosti povodom Saveta preduzetnika, i očekivalo se da se to “finalizira” tokom susreta lidera na margini G20 u Argentini.

Tada se zbio Kerč i susret dvojice je odložen.

Nije realizovano, ali “ostaje da je koncepcija prava i racionalna”.

“Obe strane su za to zainteresovane. Potrebno je prosto pronaći odgovarajuće vreme i mesto”, rezimirao je Hantsmen.

U Rusiji predstanici hiljadu kompanija SAD

Diplomata je potvrdio da se “u dogledno vreme” može očekivati prvo zasedanje Saveta preduzetnika.

To će biti tek “organizacioni skup”, ali važno je, “jer mi jedni s drugima trgujemo”.

Devedeset odsto trgovine jeste zahvaćeno sankcijama, međutim, “SAD ostaju najveći ulagač u rusku ekonomiju”.

U Rusiji postoje predstavništva blizu hiljadu američkih kompanija. U SAD radi mnogo ruskih talentovanih preduzetnika. Postoje svi osnovi da se zaključi da se saradnja može još malo proširiti, da bi se produbio i dijalog u oblasti trgovinskih odnosa. To može pogodovati i pronalaženju puta za rešenje nekih političkih pitanja, rekao je ambasador.

Posle dijaloga “biznis-lidera” mogao bi se očekivati i pomak i sa Savetom eksperata.

“Kretaćemo korak po korak. Neka proradi makar jedan kanal. Tim pre što se razmatra i ideja aktiviranja jedne od nekoliko već postojećih američko-ruskih ekspertnih platformi, i njenog uzdizanja na drugi nivo”, rekao je Džon Hantsmen.

Već i očekivanje je uspeh

Diplomata je izrazio nadu da će se uspostaviti i među-parlamentarni dijalog.

Ambasador SAD smatra da je već takvo očekivanje uspeh.

U vreme njegovog dolaska na službu u Rusiji, 3. oktobra 2017, odnosi dve sile bili su takvi, da je bilo neoodgovarajuće upoređivati ih čak ni sa odnosima Vašingtona i Moskve u vreme Hladnog rata.

“Kada sam kretao ovamo, najčešće sam u kontekstu svog posla mogao čuti ‘mišn imposibl’. To je bilo neuporedivo s bilo kojim drugim istorijskim periodom, čak ni s poslednjim godinama Hladnog rata.

Naši odnosi bili su, suštinski, zamrznuti, bili smo dosegli dno.

To je bilo rezultat mnogo faktora, pre svega konflikta oko Ukrajine i mešanja u predsedničke izbore 2016. godine. Osim toga, u SAD je zamenjena administracija, novi predsednik tek je dobijao na značaju. I sve se to nakupilo baš u trenutku mog dolaska.

Međutim, kako se meni čini, ‘mišn imposibl’ okrenulo se na kraju u ‘mišn posibl”, rezimirao je Džon Hantsmen.

Pacijent bio već bez pulsa

Govoreći, šta bi mogao smatrati uspehom svoje misije, Hantsmen je pomenuo “otvaranje novih kanala komunikacije”.

“Mi ih jednostavno nismo imali. I veoma su nedostajali. Ako bi se naši odnosi uporedili s pacijentom na izdisaju, na stolu lekara u reanimaciji, tu već nije bilo pulsa.”

Prvi hendikep izražen je nedostatkom dovoljno diplomatskog osoblja.

Hantsmen ceni što mu je bilo omogućeno “da vidi različite uglove zemlje”.

“Sretao sam se s ljudima, govorio s njima o SAD, nastojao da razvejem stereotipe o mojoj zemlji. Imao sam mogućnost da istupim rečima... Doprineli smo razvoju trgovinskih veza. Bilo je nekoliko plodotvornih poseta delegacija Kongresa SAD. I glavno, u minulom dvogodišnjem periodu stabilizovali smo odnose.

Naravno, sadašnje stanje odnosa ne može se nazvati ni toplim ni pozitivnim. Ali, topli i pozitivni, naši odnosi nisu nikada ni bili”, sažeo je diplomata Vašingtona.

Pohvala ruskoj diplomatiji

Džon Hantsmen nabrojao je i cela brda prepreka boljem političkom razumevanju SAD i Rusije, prebacujući tas krivice ili odgovornosti ruskoj strani – američki, tradicionalno. Od odgovornosti za napuštanje sporazuma o oružju, pa dalje.

Međutim, na kraju, kao profesionalac u američkoj diplomatiji (školovan je za diplomatu, služio je u Singapuru, bio ambasador Amerike u Kini, te govori i kineski) – nije štedeo na komplimentima kvalitetu i profesionalizmu ruske diplomatije.

“U ruskom MID-u, radi celi niz izvanrednih diplomata. Boljih od svih s kojima sam radio. Između nas postoji neslaganje, mi različito gledamo na svet, ali to ne umanjuje moje poštovanje tog posla koji oni obavljaju, njihovog iskustva i znanja. To proizvodi veliki utisak, i nedostajaće mi”, završio je američki ambasador pravo diplomatski – ipak, komplimentom Rusiji.

U slučaju da ostane Tramp...

“Ja ne sumnjam da će SAD sesti za sto pregovora s Rusijom”, ključno je što je Džon Hantsmen izjavio Jeleni Černjenko i ruskom Komersantu. To može samo učvrstiti utisak hroničara odnosa Rusije i SAD, da preokret u odnosima te dve sile na bolje svakako predstoji – ukoliko Donald Tramp izbori još jedan predsednički mandat.

I Tramp i Vladimir Putin imali bi u takvom slučaju na raspolaganju četiri godine na najvišim izvršnim funkcijama, uz značajno širu mogućnost nego do sada – da to ostvare.

Značajno ojačava struja u američkom mišljenju, s gledištem da važnost američko-ruskih odnosa valja procenjivati, gledano kroz senku narastajuće Kine.

Od takve struje, Vašington je sve vreme opomenut, da ne preteruje s pritiskom na Moskvu. Ne bi se završilo u američkom interesu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...