Evropska štampa jedinstvena u osudi politike Trampa prema Siriji

M. L.

Odavno evropska štampa nije bila ovako jedinstvena u osudi nekog poteza američke politike, kao što je u ovom slučaju prepuštanja kurdskih saveznika turskoj agresiji
(foto, Turska vojska započela je operaciju u Siriji protiv Kurda)

"Sjedinjene Države su postala zemlja kojoj se ne može verovati i kojoj na čelu stoji veliki prevarant", piše danas jedan od najuglednijih evropskih listova, poljska Gazeta viborča ( Wyborcza) povodom najnovijeg razvoja situacije u Siriji koji postaje "pretnja za sve američke saveznike, posebno one iz NATO".

Odavno evropska štampa nije bila ovako jedinstvena u osudi nekog poteza američke politike, kao što je u ovom slučaju. Kako dodaje Gazeta viborča ovim povodom, "svaki eventualni agresor, od Ankare, preko Teherana i Moskve i Pekinga, sada uviđa da se stvorila šansa koju neće propustiti da iskoristi. I to tako što neće morati da bilo gde šalje tenkove. Dovoljno je da poruči svima, od Rige do Tajpeha:

"Hoćete li se i dalje oslanjati na američke garancije? Onda neka vam to bude sa srećom".

"Tramp je napustio Kurde koji su kao saveznici Amerikanaca snosili veliki teret borbe protiv terorista Islamske države i izgubili hiljade svojih boraca", podseća ovim povodom nemački Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung). Amerikanci ne bi smeli da očekuju da "šokirani partner posluša pozive na uzdržanost. Kurdi su već rekli da će se braniti svim sredstvima", dodaje ovaj list.

"Poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini (Mogherini) da sve sukobljene strane odustanu od neprijateljskih akcija zvuči bespomoćno, čak i groteskno, kao kad bi kurdska milicija, koji Erdogan nastoji da uništi, bu bila podjednako kriva zbog toga, kao i kad bi Evropa već zaboravila koje su grupacije imale najveću zaslugu za poraz kalifata IS ", piše švajcarski list Noje Ziher Cajtung (Neue Zurcher Zeitung).

Švedski list Ekspresen (Expressen) upozorava da bi turska ofanziva na Kurde mogla postati i za Kurde i za Evropu "noćna mora"  u vidu "masakra Kurda, oslobodjanja bojovnika IS i novih talasa izbeglica" i zaključuje da je i za Evropu i Švedsku "poslednji čas da reaguje na ovakvu Trampovu strategiju u Siriji".

Britanski "Independent" oštro kritikuje Trampa jer je "dozvolio Turskoj da oduzme susednoj suverenoj zemlji veliki deo njene teritorije, izdao hrabre kurdske saveznike koji su sada predani na milost ili nemilost neprijateljskom turskom režimu i praktički omogućio oslabadjanje mnogih bojovnika IS koje su Kurdi dosad držali zarobljene". 

U tom duhu piše i francuski list Republiken Loren (Le Repubblicain Lorrain) koji upozorava da bi se Evropa "mogla vratitit u začarani krug atentata koje na daljinu organizuje Kalifat Bagdadija". Ukoliko to ne želi, EU bi morala što pre da izvrši snažan pritisak na turskog "saveznika" u NATO, zaključuje ovaj list.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...