Kina kupila ruski sistem upozorenja na napad

Petar Popović

“To je ozbiljna stvar, koja će na kardinalan način uvećati odbrambenu moć KNR ”, izjavio Vladimir Putin, rekavši da je reč o “sistemu kakav danas imaju samo SAD i Rusija”<бр/>(foto, Rusija pomaže Kini da stvori svoj sistem za upozoravanje na raketni napad – objavio je Vladimir Putin na Valdajskom forumu u Sočiju 3. oktobra 2019.)

Moskva ustupa Kini tehnologiju sistema ranog upozorenja na raketni napad kakvim, osim Rusije, raspolažu još samo SAD, objavio je predsednik Vladimir Putin, govoreći u četvrtak na plenarnom zasedanju debatnog kluba Valdaj.

“To je ozbiljna stvar koja će kapitalno, na kardinalan način, uvećati odbrambenu moć Kineske Narodne Republike”, izjavio je Putin.

Predsednik Rusije je objasnio da je reč o “pomoći našim kineskim partnerima da izgrade SPRN”, sistem ranog upozorenja na raketni napad.

“Takav sistem danas imaju samo SAD i Rusija”, rekao je šef Kremlja.

Putin je naglasio da “takav oblik saradnje (Rusije) s Kinom nije okrenut protiv drugih zemalja”, prenela su ruska glasila.

“Mi se ne udružujemo i ne sarađujemo protiv bilo kog drugog. Mi uvek radimo jedan drugome u korist”, preneta je Putinova izjava tokom ad hok izlaganja pred tematski sabranim forumom u Sočiju.

putin-valdaj-azija-

Soči 3. oktobar 2019. – Vladimir Putin na Valdajskom forumu posvećenom rastućoj ulozi Azije u svetu

Forumi “alternative” pritisku

Tema ovogodišnjeg, šesnaestog po redu Valdaj debatovanja je “Zora istoka i svetski politički poredak”, uz jasnu poentu u potekstu, da se gravitacioni centar svetskih zbivanja, ekonomskih i političkih, lagano pomera prema Evroaziji. Zvuči ”socrealistički” ali prikladno nameni i osobenostima učesnika.

Suočena s pritiskom SAD i Evrope sankcijama, Moskva već nekoliko godina ima na svom geopolitičkom dnevnom redu “alternativu”, svoju logičnu upućenost na Aziju.

Forum, kakav je Valdaj, samo ne na debatnom već na državničkom nivou okuplja se već redovno u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku. Vladivostok je jedno od redovnih susretnih mesta državnika Rusije, Kine, Japana i drugih sa “pravca alternative”.

Vest Amerikancima

Na tribinama zapadnim, pre svega informativnim i analitičkim, proces na kojem naspram zapadne izolacije Rusije insistiraju Rusi, vidi se drugačije – i posmatra se kroz vojno zbližavanje Kine i Rusije, eventualno protiv SAD. U tom smislu, Valdaj klub na stranu – Putin je saopštio to što će veoma zanimati Amerikance.

“Rusija osigurava Kinu od napada SAD”, glasi naslov ruskog Vzgljad. Sama suština stvari.

Popularna tribina već tim naslovom sažima geostrateški značaj, prvi put javno saopštene činjenice. Zaštita o kojoj je reč tiče se iznenadnog nuklearnog udara Amerike na Kinu – u nekom trenutku, u slučaju hipotetičke američke procene da joj je takav korak protiv narastajuće svetske sile vojno oportun.

Vzgljad se poziva na eksperte, koji smatraju da je ruski korak “bez presedana” po značaju, kako “s vojno-političke” tako i “istorijske tačke gledišta”.

Izmislili ga još Sovjeti

Ruski SPNR (Система предупреждения о ракетном нападении) datira iz Sovjetskog Saveza sedamdesetih, međutim, uspešan je i dan danas.

Februara 2019, ruski vojni faktori saopštili su da je “sistem modernizovan”, navodi Aleksej Nečajev (Vzgljad).

Sastoji se iz dva ešalona, nadzemnog i kosmičkog. Nadzemni su radiolokacione stanice. Kosmički ešalon čine sateliti, na svojim “geostacionarnim orbitama”.

Kao celina, sistem je “u stanuju da upozori na fakat lansiranja raketa, da izračuna i naznači trajektoriju njihovog kretanja i da odredi tačku nuklearnog udara”.

Nema pritom značaja jesu li rakete ili nisu sa nuklearnim bojevim glavama. “Sam fakat raketnog lansiranja prihvata se za početak nuklearnog sukoba po podrazumevanju”, navodi autor.

Sve isto i Kini

Sve to imaće sada i Kina.

Pomoć Moskve Kini izraziće se kroz “unapređeni geopolitički status i vojne mogućnosti” te sile. Ipak, fakat pomoći “ukazaće i na strateški karakter saradnje Moskve i Pekinga”, komentarisao je vest Igor Karotčenko, urednik ruske Nacionalne odbrane.

“To je ogroman ulog Rusije u stratešku stabilnost, jer Kina dobija najmoćniji instrument, kako ne bi postala žrtva razoružavajućeg udara iz SAD”, citiran je Karotčenko. Zbivanje je “bez presedana”, smatra ruski stručnjak, jer “ukazuje na stepen fer koordinacije i uzajamnosti između Moskve i Pekinga”.

Rusija je u prilici da izveze tehnologiju, što nije rđavo smatra Karotčenko. Međutim, važnije je što je izvoz Sistema - faktor “daljeg zbliženja Rusije i Kine”. Izgrađuje se “zajednička politika u oblasti bezbednosti”.

“Plus, to čini predvidivim čitav svet, osiguravajući ga od trećeg svetskog rata, i odvraća SAD od vojnih planova u odnosu na Kinu”, nabrojao je Karotčenko.

Prijateljstvo s rokom?

Nije istovetno pozitivnog mišljenja o efektima rusko-kineske saradnje Konstantin Sivkov, predsednik Akademije za geopolitičke probleme.

“Ovog časa, Kina zavisi od nas u sferi protiv-raketnog osmatranja, i prema tome pokazuje prijateljska osećanja prema nama.

Kada Kina bude imala na samostalnom raspolaganju sve tehnologije koje ima Rusija, ili izgradi analogne – Rusija će prestati da joj bude potrebna kao zaštitnik”, izneo je Sivkov.

“I to se može negativno odraziti na rusko-kineske odnose”, saopštio je... za nijansu drugačije stanovište.

Rezon vojnika

Bivši zamenik komandanta PVO suvozemnih snaga, Aleksandar Luzan, izrazio je u ovoj blic anketi za Vzgljad mišljenje da je Rusija, isporukom SPRN Kini samo na dobitku.

Voronjež, radio-lokaciona stanica u sklopu sistema, “zapaža” interkontinentalne balističke rakete na udaljenosti od četiri do šest hiljada kilometara.

Podsolnuhi, stanica različitog tipa, imalo bi smisla da se locira uz morsku obalu Kine, objasnio je bivši vojnik.

“One, jedna i druga, mogu u takvom slučaju, nadzirati brodove iza horizonta, i rakete srednjeg i kraćeg dometa. Kini je to u najvećem interesu”, objasnio je Luzan.

“Što se tiče kosmičkog ešalona SPRN, mi možemo Kinezima pomoći razmeštanjem infra-crvenih sistema, koji osiguravaju rano otkrivanje starta međukontinentalnih balističkih raketa”, naveo je ekspert.

Za Rusiju, takva saradnja je važna, “jer u slučaju sazdanja jedinstvenog informacionog prostranstva i razmene podataka s kineskih RLS “još bolje će biti osigurana bezbednost naše zemlje sa istoka”.

“S vojne tačke, SAD nemaju šta da suprotstave (u uslovima rusko-kineske saradnje). Nastojaće, svakako, da pritiskaju političkim i ekonomskim instrumentima. Negde neće dati vize, negde će zavesti sankcije... Ali to nije kritično. Bezbednost je važnija”, rezimirao je svoje vojničko gledište Aleksandar Luzan.

Biće još interesantnije kada se u debatu uključe i američki vojni komentatori. Ni njima neće promaći vest koju je Putin “čuvao” za Valdaj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...