EP odbio mađarskog kandidata za komesara: Tročanji preti „pravosudnim merama“

Nataša Jokić, Strazbur

Tročanji tvrdi da je reč o političkoj odluci, koja nije zasnovana na činjenicama
(Mađarski kandidat za komesara osporen u Evropskom parlamentu: Laslo Tročanji)

Odbor Evropskog parlamenta za pravna pitanja odbacio je kandidaturu Lasla Tročanjija za funkciju komesara za susedske odnose i proširenje EU.

Posle saslušavanja Tročanjija na zasedanju zatvorenom za javnost, članovi Odbora zaključili su da on nije podoban za funkciju evropskog komesara zbog utvrđenog sukoba interesa. Već uoči zasedanja odbora bilo je poznato da su poslanici zainteresovani za detalje oko vlasničkog udela Tročanjija u jednoj pravničkoj firmi.

Kako je sâm Tročanji objavio na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter, za odbacivanje njegove kandidature glasalo je 11 poslanika, 9 je bilo protiv, a dvoje uzdržano. Tročanji, u istom saopštenju, tvrdi da je reč o političkoj odluci, koja nije zasnovana na činjenicama i najavljuje da će preduzeti „sve potrebne pravne mere“. 

lejen-trocanji-2

Ursula fon der Lejen i Laslo Tročanji 10. septembra, kada je nova predsednica EK predložila mađarskog predstavnika za evropskog komesara za susedske odnose i proširenje EU: Da li će Tročanji odbraniti kandidaturu ili će biti predložen novi kandidat?

Odbacivanje Tročanjijeve kandidature nije veliko iznenađenje. Laslo Tročanji bio je od 2014. pa do maja ove godine mađarski ministar pravosuđa u vladi Viktora Orbana. Zbog pravosudne reforme koju je Tročanji sproveo kao ministar, Brisel je Mađarskoj zapretio sankcijama koje mogu da idu do oduzimanja prava učešća u donošenju odluka.

Odlazeća Evropska komisija, uz podršku Evropskog parlamenta u prethodnom sazivu, tužila je Mađarsku Evropskom sudu pravde, između ostalog, zbog lošeg postupanja prema migrantima, sabijenim u kontejnere na mađarsko-srpskoj granici upravo po odluci Tročanjija.

Mnogi evropski poslanici sa levice i levog centra najavljivali su zato da će svim snagama nastojati da ospore Tročanjijevu kandidaturu za mesto evropskog komesara.

Odbor Evropskog parlamenta za pravna pitanja odbio je na istom zasedanju i kandidaturu Rumunke Rovane Plumb za funkciju evropske komesarke za transport.

Očekuje se da će predsednica nove Evropske komisije Ursula fon der Lejen pozvati Mađarsku i Rumuniju da predlože nove kandidate.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...