Zelenski, između Trampa i demokrata

Petar Popović

U telefoniranju predsedniku Ukrajine, šef SAD zahtevao saradnju u istrazi opasnoj po kandidata Demokratske partije Džoa Bajdena. Kongres pokrenuo proceduru “impičmenta” predsednika. Kojoj političkoj partiji se može okrenuti Kijev, a da ne rizikuje podršku koju uživa?(Njujork, 25.09.2019 - susret američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na marginama zasedanja Generalne skupštine UN (74th session of the United Nations General Assembly)

Predsednik SAD Donald Tramp ima ideju da pobedi na izborima 2020. i produži ostanak na vlasti za još četiri godine. Prirodno.

Neko ko Trampa može osujetiti u takvoj zamisli je Džo Bajden, potpredsednik SAD u vreme predsedništva Baraka Obame.

Između više takmaca Demokratske partije za nominaciju, Bajden ima najviše izgleda da je dobije. U takvom slučaju Bajden bi zaprečio put Donaldu Trampu.

To se činilo prilično neizvesnim pre dva meseca. Međutim, ne više i danas. Ispitivanja američkog mišljenja, uz pitanje – da li odobravate ili ne odobravate politiku predsednika, iskazuju se grafikonom čiji je smer na dole.

tramp-un-njujork

Njujork, 24.09.2019 - predsednik SAD Donald Tramp govori na na zasedanju Generalne skupštine UN

Telefon Bela kuća – Kijev

U složenom trenutku, i za Trampa i za Bajdena, u agendi na stolu Donalda Trampa, “oglasio se” signal sa imenom Ukrajine.

Sledilo je da se Tramp čuje sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Zelenski je upravo trijumfalno pobedio na ukrajinskim predsedničkim izborima. Telefoniranje državnika jednih drugima je u takvim prilikama stvar dobre diplomatije.

Tramp i Zelenski, jesu se čuli telefonom “tog” 25. jula. Taj datum, prvog telefonskog razgovora, ukazao se na površini javnog saznanja tek danas, naknadno.

U prvi mah, ni dan ni razgovor “nisu bili vest”. Nisu privukli neku veću pažnju štampe. Smatralo se, rutina diplomatije.

Niko ne dovodi u pitanje ukrajinsku političku okrenutost licem Americi. Zelenski ničim nije nagovestio da Kijev želi da rizikuje podršku Vašingtona – naročito s još nerešenim rebusom istočne Ukrajine.

Novi predsednik, izrazio je to i time što je zatražio da se na kolosek “mirovnog procesa Minsk”, osim nemačkog, francuskog i ruskog, sada izvezu i diplomatski vagoni Amerike i Engleske.

Kao protivteža eventualnom pritisku Evropljana na Ukrajinu, da u interesu brzog rešenja konflikta, kapitulira u korist Rusa.

Moskva insistira da Kijev, kao preduslov za sastanak na vrhu “normandijskih 4” ( Nemačke, Francuske, Rusije, Ukrajine), “potpiše” obaveze Ukrajine iz tzv. Štajnmajer- formule. Prihvatanje “formule” otvora put ka federalizaciji Ukrajine, smatra Kijev.  

Zelenski je iz tih razloga odložio u stranu Makronovo požurivanje sastanka “četvorke” (usaglašeno s Putinom) za septembar, pa za oktobar.., računajući da se prvo sretne i o Ukrajini razgovara s Trampom.

Predsednik Ukrajine želeo bi onu podršku Vašingtona kakvu je imao Parošenko. Međutim, novi predsednik je politički nepoznata vrednost, dok protiv-kandidat kojeg je on porazio na izborima – i danas je ostao miljenik američke Demokartske partije. Znači, Bajdena i Trampovih političkih neprijatelja.

I oko te pojedinosti, Bajdenove dominacije u odnosima s Parošenkom, počelo je da se iznenada zapliće unutar-američko predizborno klube, u kojem se kao čvor iznad čvorova pojavio razgovor Trampa i Zelenskog... 25. jula. O čemu su lideri dve države govorili? Šta je Zelenskom rekao Tramp? Da li je pominjao Bajdena?

zelenski-un-njujork-

Njujork, 25.09.2019 - ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zasedanju Generalne skupštine UN (74th session of the United Nations General Assembly)

Na istom mestu dva Bajdena

Parošenko je doveden na vlast rukom Amerikanaca, 2014.

Potpredsednik Bajden, bio je Obamin odgovorni za veze sa Ukrajinom. I u stalnom direktivnom kontaktu sa Parošenkom.

U vreme “dežurstva” Džoa Bajdena uz Parošenika, u Ukrajini iskrsava još jedan Džo Bajden – Džo Bajden Hanter. Bajden Hanter je sin Obaminog potpredsednika.

Bajden mlađi nije političar. Preokupacija mlađeg Bajdena je “biznis”. Potpredsednikov sin ga i pronalazi - u Ukrajini. Prihvata 2014. mesto člana upravnog odbora ukrajinske kompanije Burizma koja istražuje ležišta gasa u Crnom moru.

U vezi s Burizmom, tužilac Ukrajine Viktor Šohin izgubio je 2016. službu. Štampa je navodila – Šohina je koštao službe pokušaj da se istraži “zloupotreba u Burizmi”.

Bajden stariji, potpredsednik SAD, izjavio je da je lično “pomogao” da se slučaj ukrajinskog tužioca “reši” na taj način, navela je štampa. Veo nejasnoće ostao je iznad onog “zloupotreba”. Ono što je tom prilikom u Ukrajini rečeno, nije dorečeno.

Da li predsednik SAD Donald Tramp ima utisak da bi završetak “priče” o Burizmi mogao da potkreše visok predizborni uzlet konkurenta Džoa Bajdena?

bajden-dzo-kandidat-

Džo Bajden, potencijalni protivnik Trampa na predsedničkim izborima sledeće godine

Kongres otvara proceduru “impičmenta”

U potragu za odgovorom upustiće se sada Kongres SAD.

Spiker predstavničkog tela, veteran američkih demokrata Nensi Pelosi, izjavila je u utorak u noć da Kongres kreće da ispita Trampov slučaj. “Istraživanje” je prvi korak u proceduri “impičmenta” predsedniku, kojim će Kongres, pod dominacijom Demokratske partije, pokušati da kazni Trampa.

U finalu, šef države, mogao bi biti optužen da je prekršio zakletvu na vernost službi naciji.

Tajna policija prisluškuje predsednika

Znak za uzbunu, povodom Trampovog razgovora sa Zelenskim, dat je iz američke tajne policije, iz odeljka koji prisluškuje razgovore šefa države.

“Neko” iz službe, pustio je glas u Volstrit džornal (WSJ). Rekao je da je predsednik insistirao kod državnog šefa Ukrajine, da Kijev dovrši priču o “zloupotrebama” u Burizmi.

Poenta afere je jasna. Tramp bi mogao imati motiv. U krila, na kojima je prema Beloj kući visoko uzleteo Džon Bajden, uplela bi se Burizma.

Međutim, da li je tačno to što je iz policije potkazano štampi, a ona se ovih dana utrkuje u prepričavanjima? U Americi, minulih dana, to je na svim prvim stranama novina.

Saglasno WSJ, Tramp je navodno osam puta pomenuo sagovorniku da bi trebalo “da radi” s njegovim advokatom Rudijem Đulijanijem, da se slučaj dovede do kraja.

bajden-i-sin

Džo Bajden i njegov sin Hanter

Bajden oseća požar iza leđa

Tramp je pobijao ispravnost dostave. Tvitovao je da “on zna, da može biti mnogo onih iz različitih službi SAD, a da se i ne pominju oni iz drugih zemalja, koji prisluškuju”.

“Znajući to sve, ima li ikog dovoljno tupog da veruje da bih ja nešto neodgovarajuće rekao stranom lideru tokom toliko ‘teško prenatrpanog’ poziva”, tvitovao je predsednik.

Džo Bajden optužio je Trampa za zloupotrebu resursa vlasti. Tramp “podvrgava pritisku jednu suverenu naciju, koja je direktno napadnuta od Rusije”, da pogazi zakon, da bi on izvukao političku korist, optužio je Bajden.

Bajden je smesta, posle prvog naslova, onog u WSJ, počeo da oseća požar iza leđa. Obamin potpredsednik je usred predsedničke kampanje, a umesto o njegovim tezama, na zborovima širom prostora, štampa ga presreće sa “da li je tačno”.

U jednom trenutku, sasuo je vatru na novinara, jer “pita pogrešno pitanje”.

“Postavi pravo pitanje!”, odbrusio je i okrenuo glavu.

Trampove molbe Zelenskom

Posle nekoliko dana “jeste-nije” i “možda-ali”, u sredu, Bela kuća je procenila da je bolje da udovolji zahtevu i objavi transkript razgovora. Kako god se tumačilo to što je on kod Zelenskog insistirao, objavljivanje zapisa primiče vatri i Bajdena.

Otvara se prostor da se šarolika tema njegove kampanje degeneriše u “da li je tačno”. Otvara se pravac – jeste, Tramp je zloupotrebio, ali...”

Dostava policije štampi zasnovana je na faktu, pokazao je tekst razgovora.

“Gospodin Đulijani je vrlo uvažen čovek. Bio je gradonačelnik Njujorka, veliki gradonačelnik, i ja bih voleo da on Vas pozove... Ja ću ga zamoliti da on Vas pozove, a i javnog tužioca. Rudi odlično zna šta se događa i sposoban je momak. Ako bi ste mogli s njim da razgovarate bilo bi sjajno...

Ja ću reći Rudiju, a i javnom tužiocu Baru”, rekao je Tramp Zelenskom. A onda se i vraćao stvari na kojoj insistira.

“...Zamoliću Vas da nam učinite uslugu. Zato što je u tome prilično naša zemlja, a Ukrajina o tome zna puno.

Ovde se mnogo govori o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio istragu... Meni to zvuči strašno...Ima mnogo ljudi koji bi o tome želeli da znaju.

...Ja bih voleo da Vi ustanovite šta se dogodilo s celom tom situacijom sa Ukrajinom, oni kažu Kraudstrajk... Ja bih voleo da javni tužilaz pozove Vas i Vaše ljude i to raščisti... Šta god učinite vrlo je važno da to učinite, ako je mogućno”, citirano je u sredu iz dokumenta o molbama Donalda Trampa predsedniku Ukrajine.

Tramp je pomenuo i “nesrećnu stvar sa čovekom po imenu Robert Mjuler”.

Mjuler je istraživao i završio istragu povodom navodne ruske umešanosti u američke predsedničke izbore 2016.

Štampa koja odreda citira delove Trampovog razgovora sa Zelenskim, nagađa da je “Kraudstrajk”, pomenut od predsednika SAD, sajbersekjuriti-firma. Mogućno je ta, koja je ustanovila da su za hakovanje Nacionalnog komiteta Demokratske partije odgovorne “dve grupe povezane s ruskom vladom”.

U sredu, predsednik Volodimir Zelenski boravio je povodom zasedanja UN u Njujorku. To je bila prilika i za njegov prvi susret i razgovor s predsednikom SAD, uživo. O toku i rezultatima tog razgovora doznaće se. Međutim, afera, u kojoj su njegovo ime i Ukrajina glavna stvar u političkom razračunavanju Trampa i Demokratske partije, obećava samo besane noći mladom predsedniku Ukrajine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...