Vojna vežba Rusije i azijskih suseda

Petar Popović

Vežbom Centar 2019, Moskva simulirala odbranu od agresije, u saradnji sa snagama Kine, Indije, Pakistana i zemalja centralne Azije
(foto, 19.09.2019, Poligon Donguz kod Orenburga, vežba odbrane od terorističkog napada)

Posle pet dana trajanja, u Rusiji su u subotu okončane ovogodišnje strateško-operativne vojne vežbe Centar 2019. – redovna završnica jednogodišnje vojne obuke, uglavnom uvek u nekom drugom vojnom okrugu. Već naziv događaja upućuje da je ovogodišnje vojno zbivanje izvedeno u Centralnom vojnom okrugu, s epicentrom oko poligona Donguz, kod Orenburga.

U petak, pretposlednjeg dana vojnog “egzercira”, u Donguz je doputovao državni šef Rusije Vladimir Putin. Uz predsednika RF, završnici vojnih aktivnosti Centra 2019, prisustvovali su Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov, ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

Međutim, osim Putina, vežbi je prisustvovao i Soronbaj Ženbekov, državni šef Kirgizije. Odlika ovogodišnjih ruskih vežbi Centar 2019. je međudržavno sadejstvo s Rusijom i vojski sila naokolo – Kine, Indije, Tadzikistana, Pakistana a i Kirgistana. Ženbekov je došao na vežbu “zbog svojih”.

U Donguzu, gosti vojske “natrapali” su na sveže-pečenu vojničku veknu. I poslužili su se, usput dobivši i čaj, precizirali su novinski fotografi RIA novosti – retki koji su imali mogućnost da snimaju i pošalju fotografije o događaju.

putin,-sojgu-gerasimov

Gerasimov (levo), Putin i Šojgu stižu na vojnu vežbu Centar 2019.

Teroristi s krstarećim raketama

Zajednički obrađena vojna tema Rusije i sila Azije i centralne Azije ticala se obrazovanja jedne “anti-terorističke koalicije za odbijanje agresije”.

Interesantna pretpostavka. Ipak, to je sve što je objašnjeno. Orenburška oblast je severni sused Kazahstana, a Kazahstan je u vojnoj igri saveznik.

Međutim, čak 128 hiljada vojske je postrojeno u tu svrhu, pretežno ruske, dabome. Samo po sebi, to ukazuje da je reč o agresiji ozbiljne vojne sile, naoružane i raketama.

U inostranstvu, na Zapadu, pod lupu trenutnog izučavanja iznosi se simbolika tog školskog ruskog čina – udruživanja velikih sila Evrope i Azije, “povodom terorizma”.

Ima razloga. U pojedinim publikacijama u SAD, sve češće iskrsava pitanje oportunosti zapadnog političkog neprijateljstva, koje Rusiju upućuje da vojnički sarađuje sve tešnje s Kinom. Vojne snage Rusije i Kine ne isprobavaju se u školskoj saradnji prvi put. Bili su manevri i na moru. Ipak, proizilazi, Centar 2019, je bar još jedan povod onima koji spekulišu, da razmišljaju o hipotezi.

I o, možda, alternativnoj američkoj politici.

putin-donguz-vezba

Putina nahranili piroškama na vojnoj vežbi Centar 2019, javlja portal web.archive.com

Doba vojnih dronova

Treća odlika ruske vežbe, osim azijskog internacionalizma i brojnosti učesnika, jeste masovno angažovanje dronova – ruski proizvedenih letećih borbenih “automata” bez ljudske posade.

Moskva žuri da pristigne na tom razvojnom putu.

Na ratištu, u zapadnom Pakistanu, u Avganistanu i drugde, nove ratne sprave odavno su već inaugurisale SAD. Sada je red i na Rusiju. I, ruski aparati jesu već u funkciji u Siriji, mada u osmatračkim i obaveštajnim misijama. Ruska vojna industrija tek razvija njihove ostale funkcije, recimo udarne.

Centar 2019. zamišljen je kao “provera različitih pristupa savremenom ratovanju, s naglaskom na integrisanju grupa raspoloživih snaga, strateškoj mobilnosti, kontriranju vazdušnim napadima neprijatelja, kao i isprobavanju kontra-ofanzivnih operacija”, primetili su vojno specijalizovani komentatori.

Upotreba vazdušnih “dronova” isprobana je u različitim vremenskim uslovima. To isprobavanje, uključilo je i “obuku rukovaoca da dejstvuju u uslovima dima, uz korišćenje gas-maski”.

Deo obuke nametnut je silom prilika, još pre vojne vežbe, tokom velikog letnjeg požara u Sibiru, u Krasnojarskom kraju. Tada je moralo da vojni rukovaoci letećim aparatima “funkcionišu u zonama punim dima, i uz smanjenu vidljivost”, mudruju komentatori.

rus-orenburg-donguz

Iskustva iz Sirije

Zapadni posmatrači događaja, izvlače zaključke na osnovu vesti ruskih vojnih glasila. Najčešće se pominje kao izvor armijska Krasnaja zvjezda.

Posmatrači navode da su u planiranju isprobavanja UAV, korišćena vojna iskustva ruske vojske tokom rata u Siriji.

Ruski komandanti spoznali su “proširenu ulogu UAV u savremenom sukobu”, navodi se. Leteći aparati bez posade su “danas jedna od glavnih borbenih potpora trupama”, izjavio je potpukovnik Roman Medvedev, komandant tog vojnog odeljka ruske armije.

Medvedev je nabrojao celu lepezu različitih zadataka za te letelice, od izviđanja, procenjivanja i zaključno s napadima.

Rusija je u poslednjoj deceniji razvila veliki broj letećih aparata bez posade, ali proces traje. Štampa koja prati ruski razvoj posebno, međutim, ukazuje na dve UAV letelice, “ohotnjik” i “altius-U”.

“Altius-U” i “ohotnjik”

“Altius-U” se pominje kao “odgovor Rusije” na američki RQ-4 “global houk”, korišćen za izviđanja.

Podatke o letelicama publikovalo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Ohotnjik” je snimljen u letu na oko 800 metara visine ali ruski stelt-dron “će biti u stanju da leti na vrlo velikim visinama i probija neprijateljsku protiv-vazdušnu odbranu”, komentarišu poznavaoci UAV aparata.

“Altius-U” je u stanju da leti 24 sata bez prekida, što ga čini podobnim “da leti daleko van granica Rusije”.

Ruska UAV leteća flota povećana je sa 180 na 2.000 tih sistema za osam godina, piše jedan od hroničara u oblasti.

Na početku operacije u Siriji 2015, UAV aparatima izvedeno je 23.000 letova. Kasnije, angažovanje aparata je sve intenzivnije, prerastajući u osmatranje terena dan i noć, sve vreme.

Letelice su se pokazale korisnim tokom dejstva iz visoko-preciznog oružja, u napadima na infrastrukturu terorista i u nastojanju da se izbegnu žrtve civilnog stanovništva. Ruska vojska je pomenula broj od oko 1.900 posedovanih letelica. Još se, međutim, razvija njihova razorna pesnica.

U centralnoj Rusiji, uz učešće UAV počela je vežba, pretpostavkom da je usledio napad neprijatelja na snage ruske odbrane, korišćenjem UAV i krstarećih raketa.

“Danas, saglasno scenariju – neprijatelj je zadao iznenadan udarac, i upotrebio i krstareće i balističke rakete, uz podršku sitnih ciljeva – vazdušnih sprava bez posade koje nose oružje. Sredstvima odbrane Ruskih kosmičkih snaga od napada iz vazduha i od raketa, ciljevi su na vreme otkriveni i uništeni”, citirala je ratnu pretpostavku za Centar 2019. Lenta. ru. 

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...