Davutoglu napustio stranku Erdogana

M. L.

Bivši turski premijer tvrdi da je stranka AKP "napustila osnove na kojima je nastala"
(ilustracija, Ahmet Davutoglu)

Bivši turski premijer i dugogodišnji šef diplomatije Ahmet Davutoglu saopštio je juče, kako javlja AP, da je istupio iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) i da planira osnivanje novog političkog pokreta.

"Naša je istorijska odgovornost i obaveza prema ovoj zemlji da osnujemo novi politički pokret", izjavio je Davutoglu na konferenciji za štampu u Ankari.

Davutoglu istupa iz AKP nekoliko dana pošto je ova stranka pokrenula proces za njegovo isključenje iz svojih redova zbog kršenja stranačke discipline. On je, najpre bio bliski saradnik Redžepa Tajipa (Recep Tayp) Erdogana, potom duže vreme agilni i uspešan ministar spoljnih poslova, a na kraju od 2014. do 2016. i premijer. 

On se sa AKP, koju je jedno vreme i vodio, razišao poslednjih nekoliko godina. Prema njegovim rečima, stranka se "udaljila od osnovnih vrednosti na kojima je bila zasnovana". U poslednje vreme je bio kritičan prema politici Erdogana, posebno što se tiče slobode govora.

Sa Erdoganom su se prethodno već razišli bivši vicepremijer Ali Babakan (Babacan) i ekspredsednik Abdulah Gul, koji su bili među osnivačima AKP.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...