Samit V4: Srbija i Crna Gora u EU pre kraja 2027.

M.L.

Istovremeno se insistira i sa proširenjem Šengenskog prostora s Hrvatskom, Bugarskom i Rumunijom
(foto, Prag 12. 09. 2019. - Premijeri Višegradske grupe sastali su se sa premijerima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore)

Premijeri Višegradske četvorke (V4 - Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) usvojili sa na juče na sastanku u Pragu deklaraciju u kojoj izražavaju prodršku proširenju EU sa zemljama zapadnog Balkana.

v4-z-bal-

Lideri Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana

Domaćin - premijer Češke Andrej Babiš je ovim povodom, kako prenosi češka agencija ČTK, istakao da je politika proširenja EU "zaista najefkasniji instrument podrške stabilnosti i bezbednosti Balkana. Bezbednost na Balkanu znači bezbednost u Evropi".

EU, takođe, po rečima Babiša, "mora ponuditi Balkanu jasnu viziju i raditi i na njegovm primanju u šengenski prostor i u EU". Na nivou Evropskog saveta je, prema Babišu, važno razmotriti zašto toliko dugo traje primanje Bugarske, Rumunije i Hrvatske u šengenski prostor.

"Nadamo se da će se uspeti sa održanjem tempa reformi kako bi bilo moguće da se Srbija i Crna Gora prime u EU još pre kraja 2027", istakao je Babiš.

"Potpuno podržavamo otvaranje pregovora o pistupanju Uniji sa Albanijom i S. Makedonijom. Moramo evropske partnere uveriti da je proširenje strateška investicija i da benefiti daleko prevazilaze negativu i bojazni", dopunio je domaćina slovački premijer Peter Pelegrini (Pellegrini).

Pitanja novinara Babišu su se odnosila i na izjave predsednika Miloša Zemana o tome da bi Češka trebalo da povuče priznanje Kosova.

"Pan prezident ima isti nazor prema Kosovu i ponavlja ga redovno od 2013. Ali, spoljna politika je u nadležnosti vlade. Imamo redovne sastanke i to ćemo sigurno razmotriti ali ne vidim nijedan razlog zašto bi češka vlada prema tome menjala svoju poziciju", odgovorio je češki premijer.

Potom su se četiri premijera V4 sastali sa premijerima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore. Kosovo je zastupao otpravnik poslova ambasade u Pragu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...