Šef češke diplomatije "zaglađuje" izjavu Zemana da "ne voli Kosovo"

M. L.

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman, prilikom dolaska u posetu Srbiji, rekao da "voli Srbiju i Srbe, ali ne i Kosovo". Zbog te izjave, navodno, vlast u Prištini, odustala je od učešća na samitu tzv Višegradske četvorke koji se sutra održava u Pragu
(Beograd, 11.09.2019 - predsednik Češke Miloš Zeman na svečanom dočeku u Palati Srbije)

S Kosovom imamo korektne odnose, kao i sa Srbijom, napisao je danas ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček u svom pismenom reagovanju na sinoćnju izjavu predsednika Češke Republike Miloša Zemana, prilikom dolaska u posetu Srbiji, da "voli Srbiju i Srbe, ali ne i Kosovo".

Petriček je, kako prenosi češka novinska agencija, napomenuo da je "Češka priznala Kosovo i da je među stotinak zemalja koje su to učinile". U interesu evropske bezbednosti je, prema češkom šefu diplomatije, pre svega da se "sve zemlje zapadnog Balkana uključe u EU, ako ispune potrebne preduslove. Proširenje Unije je i jedan od priroiteta češke politike". 

Petriček je pripomenuo u šali da je predsednik "kao navijač češke fudbalske reprezentacije izgleda pogođen rezultatom subotnje kvalifikacione fudbalske utakmice za Evropsko prvenstvo u kojoj je u Prištini Češka izgubila od Kosova sa 2:1".

Zbog izjava češkog predsednika Miloša Zemana prilikom posete Srbiji, vlada u Prištini, prema informacijama iz diplomatskih izvora koje prenosi češka agencija ČTK, odustala je od učešća na samitu tzv Višegradske četvorke (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) i zemalja zapadnog Balkana koji treba da se održi sutra u Pragu.

Na sastanku četiri premijera V-4 i predstavnika zemalja zapadnog Balkana u Pragu prvobitno je bilo predviđeno da, uz premijere Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine, učestvuje i vice-premijer Kosova. Prema informacijama ČTK, trenutno, za učešće na samitu u Pragu nije dosad potvrđeno nikakvo učešće predstavnika Kosova, "ali se i dalje radi na tome da Kosovo bude predstavljeno na neki način".

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...