Putin nudio da SAD kupe ruske rakete

Petar Popović

Šef Kremlja izjavio da Rusija neće razmeštati rakete u oblastima gde već nema američkih raspoređenih raketa
(ilustracija, Vladivostok: japanski premijer Šinzo Abe, predsednik Rusije Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi na zasedanju Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, Rusija, u četvrtak, 5. septembra 2019. kada je Putin pomenuo pitanje raketa)

Šef Kremlja Vladimir Putin nudio je Sjedinjenim Državama da, umesto razvijanja svojih, kupe ruske nadzvučne projketile. Time bi se uspostavila ravnoteža dve sile u raspolaganju sredstvima, a bilo bi racionalnije, izjavio je predsednik Rusije.

“Bilo je pitanje, na koji način se može u opštim sporazumima tretirati rusko savremeno oružje, u tom smislu i nadzvučni raketni kompleksi, imajući u vidu da ni jedna zemlja sveta pa i SAD nemaju sada takvo oružje”, objasnio je Putin.

“Ja sam rekao Donaldu, ‘ako hoćete, mi vam ih možemo prodati, i time će se smesta sve izbalansirati’.

Oni, međutim, kažu, sami će proizvesti. Verovatno i hoće, ali zašto rasipati novac, ako smo ga mi već potrošili i mogućno je da nešto od toga izvučemo, a da nije na uštrb naše bezbednosti, nego u korist balansa”, izjavio je Putin (citirala su u petak ruska i inostrana glasila).

Sporazum i o novitetima

Putin nije precizirao koju vrstu ruske “robe” je nudio Trampu. Prepričana epizoda tiče se susreta dvojice, juna 2018. u Osaki, u Japanu.

Pretpostavlja se da je reč o američki testiranoj krstarećoj raketi srednjeg dometa, isprobanoj smesta pošto je Vašington jednostrano istupio iz INF ugovora. Posle američkog testa, Putin je naložio da Rusija spremi “recipročan odgovor”.

SAD insistiraju na “novom sporazumu”, kojim bi se obuhvatilo i rusko najnovije hiper-sonično oružje, do sada nedosegnutih brzina.

Otvara se pitanje “šta sve i kako” da se uračuna, izjavio je šef Rusije.

“To je specijalno pitanje, ali u svakom slučaju, Rusija je spremna na taj dijalog i tu diskusiju. Ipak, do sada, nema nikakvog odgovora od Amerikanaca”, citirano je iz izjave na plenunu u Vladivostoku.

Rakete u Aziji i na Delekom istok

Predsednikova izjava, data je u kontekstu ruske kritike američkog napuštanja važnih sporazuma o oružju, jednog za drugim.

Osim toga, Moskva kritikuje nameru SAD da svoje rakete rasporede u Aziji i na Dalekom istoku.

Šef Kremlja govorio je o tome u Vladivostoku, u četvrtak, tokom plenuma tradicionalnog Ekonomskog foruma Dalekog istoka, kome prisustvuju Kina, Japan, Indija i zemlje Azije.

Pojedinost o neuspeloj natuknici Trampu, saopštena je u prisustvu Sindza Abea i Narendre Modia, premijera Japana i Indije.

Putin je nazvao “opasnom” odluku SAD da razmeste rakete u Japanu i Južnoj Koreji.

“Naša pozicija u odnosu na istupanje SAD iz sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa dobro je poznata. Mi ne samo da ne odobravamo taj korak, već ga smatramo kontra-produktivnim, jer on narušava sistem međunarodne bezbednosti i kontrole nad naoružanjem”, izjavio je predsednik Rusije.

Rakete u Južnoj Koreji

“Mi smo već saopštili javnosti da mi nećemo razmeštati (svoje projektile), na osnovu toga što su Amerikanci ispitali jednu svoju takvu raketu. Mi nećemo razmeštati - a mi, razume se, proizvodimo takve rakete – u regionima gde se ne budu pojavili raketni sistemi američke proizvodnje odgovarajuće klase nadzemnog baziranja’, izjavio je šef Rusije.

“Ako se oni razmeste u Japanu ili Južnoj Koreji, mi znamo da će to biti uz izgovor odgovaranja na pretnju iz Severne Koreje – to će biti problem i nama, zato što će ti raketni sistemi pokrivati značajan deo ruske teritorije, uz ostalo i na Delekom istoku”, rekao je.

Bombe u kosmosu

Vladimir Putin je apostrofirao odbijanje SAD da ratifikuju Sporazum o zabrani nuklearnih proba i osudio planove Amerike da razmesti oružje u kosmosu.

“Zamislite da nad glavama svakog od nas, a to znači, i svakog od njih, postojano, na geostacionarnoj orbiti, lebdi nekakvo oružje, možda i nuklearno. To zaista može globalno da izmeni situaciju u sferi svetske bezbednosti. Ali, na sve naše predloge u sferi razoružanja, naši američki partneri... ćute”, izjavio je predsednik Rusije.

Upitan iznova od novinara o Rusiji i Grupi 7, Vladimir Putin je ponovio tezu da ni jedna svetska formacija, s pretenzijom da je svetska, ne može biti bez članica kao što su Kina i Indija, a i Turska, dodao je govoreći o tome u Vladivostoku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...