Glavni migrantski put u Evropu opet vodi preko Grčke

M. L.

Grčka vlada upozorava Tursku na obaveze iz sporazuma s Evropskom unijom o zadržavanju migranata
(Thessaloniki, 02.09.2019 - izbeglice sa grčkog ostrva Lezbos prebačene su u kamp u Solunu)

Na grčko ostvro Lezbos u Egejskom moru, u prošli četvrtak, doplovilo je iz Turske 547 migranata, piše grčki dnevnik Katimerini i dodaje da je Grčka opet postala glavni prag za ulazak imigranata preko Mediterana u Evropu. Prema Rojtersu, ta brojka je još veća i iznosi 650 migranata.

Kako prenosi nemačka agencija DPA, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias pozvao je ovim povodom ambasadora Turske u Atini i upozorio da njegova zemlja treba da ispunjava i dalje obaveze iz sporazuma sa Evropskom unijom, zahvaljući kome je već broj migranata iz 2016, koji dolaze u EU preko Grčke, izrazito smanjen. 

izbegli-brod-solun

Solun, 03.09.2019 - brod koji je prevozio više od 780 azilanata -  izbeglica i migranata koji su bili u kampu na  ostrvu Lezbos, stigao je u  luku Solun kao deo vladinih napora da se reši  povećanje novih dolazaka na ostrva

  Većina od 547 migranata (177 muškaraca, 124 žena i 246 dece), koji su u četvrtak, stigli u 13 čamaca na Lezbos, čine porodice. Prema Rojtersu, 650 migranata su stigli u 16 čamaca, 13 njih čak tokom samo jednog sata. Oko dve trećine smešteno je u izbeglički logor Moria, ostalo u logoru u Sikamii.

Izbeglički logori na ostrvima u Egejskom moru su, kako piše Katimerini, već dugo prepunjeni. U kampu Moria je oko 8.700 izbeglica, a građen je za tri hiljade. U logoru Moria je oko 3.000 dece, od toga 520 samih, tj bez roditelja. Prema fondu OUN za decu UNICEF, u Grčkoj se u izbegličkim logorima sada nalazi oko 32 hiljade dece.

Grčka vlada je u petak odlučila da se zbog velike koncentracije migranata iz Lezbosa oko hiljadu migranata prebaci u koninentalni deo zemlje, tj u logor Nea Kavala kod Soluna, koji je, međutim, takođe prepunjen – u arealu predviđenom za tri hiljade, nalazi se njih 10.000.

Grčka je bila, prema UNHCR-u (Agencija OUN za izbeglice) 2015. glavni ulaz migranata u Evropu. To prvenstvo je 2016. preuzela Italija, a lane je to postala Španija. Od početka ove godine do kraja avgusta, u Grčku je stiglo 31.265 migranata, od toga 23.700 morem, ostalo preko kopnene granice s Turskom. Samo u avgustu stiglo je preko 7.000 migranata što je najveći mesečni broj njih u poslednje tri godine. Najveći deo migranata, prema nevladinim organizacijama koje pomažu izbeglicama, sada čine porodice iz Avganistana

Najveći migracioni talas Evropa je doživela 2015, kada je u EU stiglo preko milion izbeglica, od toga čak 860 hiljada preko Grčke. Priliv izbeglica je izrazito smanjen zahvaljući sporazumu EU s Turskom koja je pooštrila graničnu kontrolu u zamenu za finansijsku pomoć i obećanja bezviznog režima i obnavljanja pregovora o pristupanju Turske u EU (ovo drugo i treće nije dosad realizovano i daleko je od realizacije). Prema sporazumu sa Ankarom trebalo je, takođe, da svaki ilegalni migrant koji stigne u Grčku iz Turske a ne ispunjava uslove za azil - bude vraćen u Tursku. Rešavanje zahteva za azil traje veoma dugo ali je malo ko dosad od migranata vraćen u Tursku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...