Erdogan na “krilima” Rusa

Petar Popović

Uz Putina, koji je gosta častio sladoledom, predsednik Turske “šacovao” Suhoj proizvode na vazduhoplovnoj izložbi MAKS
(Zhukovsky, Moscow, 27.08.2019 - ruski i turski predsednik posetili su otvaranje Međunarodnog sajma avijacije i kosmičkog istraživanja MAKS-2019 u moskovskom predgrađu Žukovski)

Kriza u zoni sirijskog Idliba gde je vojska režima u Damasku, podržana ruskom avijacijom, ugrozila pozicije Turske i turskih štićenika, podigla je predsednika Redžepa Taipa Erdogana na put u Moskvu, Vladimiru Putinu.

Erdogan i Putin imaju politički sporazum o Siriji i Idlibu. Ali, u utorak, potencijalno kritični susret dvojice počeo je kontrastno opušteno… pojavom Erdogana i Putina na vazduhoplovnoj izložbi MAKS i razgledanjem SU57 – ruske verzije onog što je u zemljama NATO pakta američki F35.

Vašington tek što je objavio da se Turskoj uskraćuje dalje učešće u programu američkog F35. Povod “kažnjavanju” Ankare je Erdoganova kupovina ruskih sistema PRO S400, umesto američkih “patriot”, propisanih za NATO.

rus-zukovski-su57-

Zhukovsky, Moscow, 27.08.2019 – Na otvaranju Međunarodnog sajma avijacije i kosmičkog istraživanja MAKS-2019 u moskovskom predgrađu Žukovski - Sukhoi Su-57, višenamenski lovac pete generacije – koji su posetili ruski i turski predsednik

Da li se prodaje

Turska je imala nameru da kupi ravno sto aparata F35.

U slučaju da predsednik Donald Tramp i Vašington “ne progutaju” sopstvenu pretnju, Turska će za ratnim mašinama koje traži pogledati negde drugde.

Prvi koji blista u izlogu je “suhoj” pete generacije, sa oznakom 57.

“A da li se ovaj prodaje?”, okrenuo se Erdogan Putinu (Andrej Kolesnjikov, spec. izveštač moskovskog Komersanta).

Letačke i manevarske podobnosti SU57, bile su upravo prikazane.

Erdogan i Putin nadneli su se nad otvoreni kokpit.

U pilotskom sedištu bio je Aleksandar Ajsin, probni pilot. Pilot je odgovarao na tehnička pitanja (A.K, Komersant).

putin-eerdogan-su57-pilot

Zhukovsky, Moscow, 27.08.2019 - ruski i turski predsednik posetili su otvaranje Međunarodnog sajma avijacije i kosmičkog istraživanja MAKS-2019 u moskovskom predgrađu Žukovski - Sukhoi Su-57, višenamenski lovac pete generacije: Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin

Možete kupiti...

Da li je najnoviji SU na prodaju, nije tehničko pitanje.

“Možete ga kupiti”, odgovorio je Putin (Stefan Kravčenko i Henri Mejer, Blumberg za Tajm).

Erdogan je s pažnjom slušao objašnjenja pilota o avionu. A i objašnjenja Putina.

U nekom trenutku dugog posmatranja “svega i svačega” ruske produkcije, što leti i služi ratovanju u vazduhu, predsednik RF poveo je gosta do kioska  i obojici kupio... po jedno “maroženoje”, sladoled (A.K. Komersant).

Međusobni odnos dvojice, nije ni iz daleka ukazivao na povod zbog kog je Erdogan putovao u Rusiju. Ukoliko je povod bio samo “incident” na bojištu Sirije.

rus-putin-erdogan-rukovanje-

Zhukovsky, Moscow, 27.08.2019 - ruski i turski predsednik rukuju se Međunarodnom sajmu avijacije i kosmičkog istraživanja MAKS-2019 u moskovskom predgrađu Žukovski

Jedna opcija i SU37

Mnogo eksponata različitih ruskih letelica je u utorak privuklo pažnju predsednika Turske. Ipak, štampa zastupljena izveštačima na mestu, prenela je šire tursko interesovanje za ruske ratne avione, te je u tom kontekstu pomenut i SU35 – četvrte generacije, međutim, s oznakama + +.

Vrlo je blizak po mogućnostima ovom poslednjem od “suhoja”.

Najaktuelnija “žvaka” tzv. posmatrača rusko-turske političke pa i vojne saradnje, tiče se mogućnosti da Turska stupi u proizvodnu saradnju s Rusijom u oblasti ratne industrije šire. Putin i Erdogan, veoma su proširili izglede da se to dogodi, time što su uglavili isporuku ruskih S400 Turskoj. Upravo je otpremljena iz Rusije još jedna tura raketnih baterija.

Kremlj i slučaj SU24

Na šah tabli Sirije Putin je pre četiri godine odigrao majstorski.

Turci su oborili ruski SU24. Na Zapadu, spekulisalo se da će Rusija odgovoriti na incident “zub za zub”. I da će Kremlj, u misiji spasavanja režima u Damasku, završiti u intervencionom bezizlazu. U okolnostima kada je Rusija već u izolaciji povodom Krima i Ukrajine.

Međutim, Putin je primirio reakciju Moskve. Ogromno je bilo iznenađenje javnosti kada se Erdogan izvinio za incident. I Rusiji je bilo mnogo važnije što je predsednik Turske doputovao i pružio ruku.

Efekat tog “oči u oči”, pomogao je kasnije rusko-turskom razumevanju tokom sporenja o Siriji. On se izrazio i sporazumima o Siriji, rusko-turskim, i trostranim, uz učešće Irana. I dobio je gepolitički u značaju s porastom američkog pritiska na Ankaru, izraženog i uskraćivanjem isporuke tog F35.

rus-putin-erdogan-razgledanje

Zhukovsky, Moscow, 27.08.2019 - ruski i turski predsednik razgledaju Međunarodni sajam avijacije i kosmičkog istraživanja MAKS-2019

Klimav zub u vilici  NATO

Kao kupac S400, Turska se uključuje i u rusku proizvodnju projektila. Ukoliko kupi avione, pristupiće i saradnji s ruskom avioindustrijom. Moskva već ima sličnu kooperaciju s Kinom i Indijom.

Nova pozicija Turske je noćna mora NATO pakta. U bazi u Indžirliku bile su stacionirane atomske bombe, za aktiviranje iz bombardera.

Turska je kutnjak u anti-ruskoj vilici NATO, i taj zub sada radi, pomera se. Može li se fiksirati, ili... Na primer, motivisati trgovinu još nekog u NATO?

Posle 2015, “...Putin i Erdogan su ojačali ekonomske i vojne veze, dok su se odnosi Turske i njenih NATO saveznika zategli”, prokomentarisao je u vesti iz Moskve Blumberg (objavio je Tajm).

Posle razgovora s Putinom o Idlibu, makar i uz razumevanje sabesednika, Erdogan nije zračio raspoloženjem koje je imao tokm posete MAKS-događaju, blizu Moskve. Ipak, objavljeno je da su sagovornici, svaki na svojim pozicijama, uspeli da se na kraju razumeju.

Velika su iskušenja koja Rusiji, Turskoj i Iranu još predstoje u Siriji. Idlib je ilustracija preostalih suočavanja. Ako optimizma ima, pametno je optimističke nade kontrolisati, jer na takvom terenu obrti su mogućni.

Međutim, mogućno je da Turska i kupi avione koje hoće. Suhoj aparti hvaljeni su i od zapadnih vojnih stručnjaka. Ako ih Rusija ponudi, ponudiće ih bez preduslova, a i neuporedivo su jeftiniji.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...