U Francuskoj završen samit G-7: Trijumfalna diplomatija u strahu od novog Trampovog tvita

Nataša Jokić, Strazbur

Tramp je dva puta na konferenciji za novinare ponovio da će na idući samit G-7, čiji će on biti domaćin, pozvati ruskog predsednika Putina i nije komentarisao Makronov drugačiji stav o tome
(Biarritz, 26.08.2019 - završni sastanak u okviru samita G7: Giuseppe Conte, Shinzo Abe, Donald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Justin Trudeau, Boris Johnson)

Samit G-7 lidera ekonomskih sila, koji je završen u francuskom letovalištu Bijaricu, počeo je u atmosferi nesloge, straha od recesije i od trgovinskog rata.

Završio se gotovo trijumfalno sa američkim predsednikom Trampom u pripitomljenom izdanju, spremnim skoro na sve: na susret sa iranskim predsednikom Rohanijem, na pregovore sa Kinom o carinskim taksama, na uvođenje međunarodne takse za džinove američke numeričke industrije kao Gugl, Amazon, Fejsbuk...

Fotogenični prizori zdravica, tapšanja po ramenu, međusobnog davanja komplimenata stvorili su iluziju da bi svet možda mogao da krene u konstruktivnom pravcu.

g7-makron-treci-dan

Biarritz, 26.08.2019 - francuski predsednik Emanuel Makron na konferenciji za novinare trećeg dana samita G7 u Bijaricu

Dolazak Zarifa

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa francuskim predsednikom Makronom u Bijaricu, američki predsednik Tramp je rekao da bi on bio spreman da se susretne sa iranskim predsednikom Rohanijem "ukoliko okolnosti za to budu postojale".

"Nama nije cilj da menjamo režim u Iranu... već da Iran nema nuklearno oružje", rekao je Tramp.

On je istakao je da ga je francuski predsednik Makron držao u toku svega što je bilo vezano za dolazak šefa iranske diplomatije Muhameda Džavada Zarifa u Biaric koji je u nedelju iznenadio javnost. Tramp je dodao da nije želeo da se susretne sa Zarifom jer je za to, kako je rekao, "još rano".

Sa svoje strane francuski predsednik Makron ocenio je da su najnovijim diplomatskim posredovanjem stvoreni uslovi za susret između američkog i iranskog predsednika i ocenio da bi do njega moglo da dođe već u toku idućih nedelja. Makron je naglasio da sa Trampom i ostalim članovima grupe G-7 deli stav da Iran nikada ne bi trebalo da ima nukelarno oružje.

Cilj francuskog predsednika je da omogući ponovono uspostavljanje trgovinskih veza sa Iranom bez izlaganja američkim sankcijama.

Kinezi su iskreni

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta misli da li su Kinezi iskreni kada kažu da žele pregovore sa SAD o carinskim taksama ili misle da na taj način kupe vreme, Tramp je rekao da veruje u iskrenost kineskog predsednika.

"Verujem da su iskreni, nekoliko miliona radnih mesta je zatvoreno, lanac snabdevanja preti da se prekine...", rekao je Tramp, dodajući da "ovo nije pretnja". Tramp je ocenio da kineski predsednik sebi to ne može da dozvoli i da je Kini u interesu da sa SAD postigne dogovor o trgovinskoj razmeni.

Tramp je dva puta je na konferenciji za novinare ponovio da će na idući samit G-7, čiji će on biti domaćin, pozvati ruskog predsednika Putina zato što je bolje da Rusija bude u Grupi nego van nje.

Ovaj stav se razlikuje od Makronovog koji kao uslov za povratak Rusije postavlja rešavanje spora oko prisajedinjavanja Krima, ali to što Makron misli Trampa kao da nije ni zanimalo. Delovalo je kao da nije komentarisao ove razlike više iz imperijalne lenjosti u ambijentu luksuznog letovališta, kao da je hteo da kaže "neka misli ko šta hoće". Bilo da je govorio o Iranu ili o Ukrajini, davao je do znanja da su sve to tragovi Obamine politike o kojoj očigledno misli sve najgore.

g7-melani-brigit-

Biarritz, 26.08.2019 - susret prve dame Francuske Brižit Makron i prve dame SAD Melanije Tramp u Bijaricu, tokom samita G7: Melania Trump, Brigitte Macron

Ekološke obmane?

Predsednik Francuske Emenuel Makron obavestio je novinare i o inicijativi za Amazoniju oko koje su se složili lideri G7. Tramp, istina, nije ni prisustvovao razgovorima o klimi - toliko mu je ova tema dosadna.

Makron je najavio podršku od 20 miliona dolara za prvu pomoć amazonskoj regiji i oko 50 miliona dolara za pošumljavanje, što je relativno mala suma. On je, takođe, najavio vojnu pomoć u gašenju požara koji se šire na amazonskoj teritoriji. I ovde nije sasvim jasno do koje mere je reč o fotogeničnoj predstavi, a koliko o stvarnom angažmanu za očuvanje prirode.

Ekološki aktivisti su podsetili da je u prekomorskoj francuskoj teritoriji Gvijani, koja je deo Amazonskog područja u Latinskoj Americi, Makron dozvolio da se 360 hiljada hektara šume ustupi rudničkim korporacijama. Jedna od njih je Rio Tinto čija će tehnologija uništiti biljni svet, vodu i oterati stanovništvo.

Predsednik Makron najavio je pred novinarima i da će biti rešen spor Francuske sa SAD zato što su Francuzi uveli taksu na obim vrednosti posla za džinove američke numeričke industrije kao Amazon, Gugl, Fejsbuk itd. Uoči dolaska na samit Tramp je, očigledno ljut, zapretio da će zauzvrat uvesti carine za francusko vino.

"Predlažem da uvedemo međunarodnu taksu preko Organizacije za saradnju i razvoj", rekao je Makron i naveo da je dogovoreno da se to postigne do 2020. godine kada bi njegova zemlja odmah napustila nacionalnu taksu. Još deset država je u istoj situaciji kao Francuska.

Novinari su tim povodom pitali Trampa da li će uvesti carine na francusko vino kako je pretio ali je on samo potvrdio da je njegova žena probala francusko baskijsko vino i da joj se veoma dopalo.

Komentarima, ponavljanjima i slično - ovdašnji informativni kanali stvorili su utisak da je Makron takoreći pripitomio Trampa. Trjumfalna diplomatija, međutim, najviše strahuje od mogućeg novog Trampovog  "tvita" (na društvenoj mreži Tviter) koji koliko sutra može da osvane na Trampovom nalogu i razbije iluzije iz Bijarica.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...