Sastanak grupe G-7: Dolazak šefa diplomatije Irana - dogovoreno iznenađenje

Nataša Jokić, Strazbur

Makron traži popuštanje sa Iranom i pokušava da odobrovolji Trapa za eventualne pregovore. Da li će jučerašnji nenajavljeni dolazak iranskog ministra spoljnih poslova u Bijaric biti po rezultatima toliko važan koliko je fotogeničan
(Biarritz, 25.08.2019 - radna sesija učesnika samita G7: Emmanuel Macron, Donald Trump)

Danas popodne u gradu Biaricu na zapadu Francuske završava se samit grupe G-7 na kome učestvuju lideri sedam ekonomskih sila: SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana

Na samitu su od subote uveče vođeni neformalni razgovori o odnosima sa Iranom i Rusijom, situaciji na Bliskom istoku, ekonomskoj nejednakosti, klimatskim promenama i Africi.

Samit G-7 juče je obeležio zvanično nepredviđen događaj: dolazak šefa iranske diplomatije Muhameda Džavada Zarifa u Biaric. Zarifa, koji je došao na poziv francuske vlade, a ne grupe G-7, primio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv L Drian.

g7-tramp-prst-

Biarritz, 25.08.2019 - radna sesija  učesnika samita G7: Donald Trump

Trampov prećutni pristanak

Kako prenose francuski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, Zarifov dolazak dogovorili su još u subotu za ručkom Tramp i Makron u smislu da je američki predsednik dao prećutni pristanak.

Francuski mediji, pozivajući se na francuske diplomatske izvore, prvo su ujutro preneli da je predsednik Makron dobio mandat od ostalih šest državnika da posreduje u dijalogu sa Iranom, ali su to demantovali prvo američki predsednik Tramp, a zatim i sâm Makron.

Francuski predsednik je istakao da je "Tramp u pravu", jer je G-7 neformalna grupa i "ne može da daje nikakve mandate". Francuski predsednik je istakao da postoji sloga sedam lidera oko Irana u smislu da niko ne želi da Iran proizvede nuklearno oružje i da svi žele da dođe do popuštanja napetosti u odnosima sa Iranom. Prema informacijama koje prenosi francuska radio stanica Evropa1, Makron je u neformalnim razgovorima predložio da se Teheranu omogući da u ograničenom vremenskom perodu izveze deo svoje nafte ukoliko se zauzvrat obaveže da će prestati da obogaćuje uranijum.

Kako je predsednik Makron izvestio novinare u nedelju na redovnom podnevnom brifingu, Francuska je spremna da odustane od takse za američke numeričke kompanije kao Gugl, Amazon, Fejsbuk i ostale, ukoliko ta taksa postane internacionalna.

Makronov predlog je da taksa za numeričke korporacije bude uvedena  na nivou Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

"To bi bilo dobro i za nas i za SAD", rekao je Makron.

fra-zarif-makron-s-j

Mohammad Javad Zarif široko se smešio tokom razgovora s predsednikom Emanuelom Makronom i drugim francuskim zvaničnicima u nedelju u Bijaricu, tokom samita G7

Makronova diplomatska pobeda?

Mnogi francuski komentatori ocenjuju da je Makron postigao  diplomatsku pobedu već samim tim što je uspeo da ubedi predsednika Trampa da je popuštanje napetosti sa Iranom neophodno makar ono bilo i samo simbolično.

Sastanku šefa iranske i francuske diplomatije u prostorijama opštine Biaric pridružili su se juče popodne predsednik Makron, sa francuskim ministrom ekonomije, a prisustvovali su i nemački i britanski diplomatski savetnik. U središtu razgovora bilo je smanjenje napetosti između Teherana i Zapada, pitanja iranske nuklearne tehnologije i iranskog prisustvo na Bliskom Istoku.

Cilj ovih razgovora je da se nađe diplomatski način da evropski partneri mogu da trguju sa Iranom ne izlažući se američkim sankcijama. Evropski investitori pretrpeli su ogromne gubitke zbog uvođenja sankcija Iranu koje podrazumevaju kažnjavanje svih preduzeća koja trguju sa ovom zemljom. Što se tiče Francuske, naročito su pogođene investicije njene aeronautičke, automobilske, nukelarne i naftne industrije.

Prema informacijama koje je prenela francuska radio stanica Evropa1, Makron je u neformalnim razgovorima predložio da se Teheranu omogući da u ograničenom vremenskom periodu izveze deo svoje nafte ukoliko se zauzvrat obaveže da će prestati da obogaćuje uranijum.

Šta će konkretno doneti doneti skoro senzacionalni dolazak šefa iranske diplomatije u Bijaric? Da li će on biti po rezultatima toliko važan koliko je fotogeničan? Na ova pitanja niko za sada ne može da odgovori.

Jasno je da Makron traži popuštanje sa Iranom i pokušava da odobrovolji Trampa za eventualne pregovore. Predsednik Tramp u Bijaricu nije želeo da komentariše posetu iranskog ministra u čijoj medijskoj senci su ostale druge teme samita. 

Napustivši Bijaric posle trosatnog sastanka, iranski šef diplomatije Muhamed Džavad Zarif Zarif juče je poručio da je "put težak ali da vredi pokušati".

g7-afrika-

Biarritz, 25.08.2019 - zaasedanje  učesnika samita G7 posvećemo Africi

Kako sa Rusijom i Afrikom?

Mišljenja su razmenjena i o perspektivama za povratak Rusije u grupu G-7 koja bi tako ponovo postala G-8. Kruže informacije da bi kompromisno rešenje bilo povratak Rusije sa nekom vrstom diplomatske zadrške, tako što bi se grupa zvala G7+1. Sedam šefova država razgovaralo je i o međunarodnoj trgovini u kontekstu opšte zabrnutosti zbog moguće recesije i širenja carinskog rata.

Samit je nastavljen popodne razgovorima o ekonomskoj nejednakosti i Africi, a završava se u ponedeljak popodne.

Ovaj sastanak grupe ekonomskih sila prvi put će se završiti bez zaključaka - kako je to bio slučaj na prethodnim samitima Grupe tokom 44 godine, što većina analitičara smatra najboljom ilustracijom nesloge i raspada multilateralnog sveta kakav je uspostavljen posle Drugog svetskog rata.

Samit G-7 završava rad danas oko 15 časova kada će, kako je najavljeno, Tramp i Makron održati zajedničku konferenciju za novinare.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...