Posle Berlina, Boris Džonson u Parizu: festival praznih reči i igre nerava oko Bregzita

Nataša Jokić, Strazbur

Da se Pariz i Berlin sve jasnije suprotstavljaju Trampovoj politici govori i Makronovo upozorenje da Džonsonov zahtev za novim pregovorima o Bregzitu nije izvodljiv. Makron je rekao da Britaniju vreba opasnost da dospe u podređen položaj prema SAD, ukoliko napusti EU
(

Britanski premijer Boris Džonson došao je u Pariz sa istim zahtevom kao prethodnog dana u Berlin: da se preradi tekst dogovora sa Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske Unije.

Džonson zahteva da se sa EU ponovo ispregovara deo ugovora o Bregzitu koji se odnosi na takozvanu "mekanu" granicu između Republike Irske i britanske provincije Severne Irske.

Ključna sporna činjenica: po ugovoru koji je sa Briselom postigla bivša premijerka Tereza Mej, Severna Irska ostaje de facto - iako ne i de jure - u sastavu Evropske unije čak i posle izlaska Velike Britanije.

Zagovornici Bregzita i premijer Džonson smatraju da je time Brisel narušio suverenitet Velike Britanije.

makron-dzonson-susret-liceulice

Paris, 22.08.2019 - susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanskog premijera Borisa Džonsona:  Emmanuel Macron, Boris Johnson

Nemoguć novi ugovor o Bregzitu, ali...

EU im u humanitarnom stilu odgovara da se ovim ugovorom izbegava izbijanje ponovnih sukoba u severnoj Irskoj.

U Parizu, primajući Džonsona, francuski predsednik Emanuel Makron, u zajedničkom obraćanju novinarima, upozorio je da novi ugovor o Bregzitu nije moguće ispregovarati za mesec dana.

"Da budem sasvim jasan za mesec dana nije moguće ispregovarati nešto što bi se u suštini mnogo razlikovalo od postojećeg ugovora",  rekao je francuski predsednik.

Kao što je poznato, francuski predsednik kada nešto kaže obično tome doda i ono što je suprotno: u stilu "da, ali u isto vreme". Tu svoju ličnu "dijalektiku" Makron ni ovoga puta nije izneverio pa je dodao da "kao i kancelarka Merkel", on "hoće da veruje" da bi neko inteligentno rešenje moglo da se nađe u narednih 30 dana uz dobru volju sa obe strane.

Kancelarka se nekoliko sati kasnije oglasila precizirajući da sa Džonsonom nije govorila o "narednih 30 dana već o periodu do 31 oktobra".

Istovremeno, u stilu "da, ali u isto vreme", Makron je dodao da je na Velikoj Britaniji da "izabere svoju sudbinu".

merkel-dzonson-berlin

Berlin, 21.08.2019 - susret nemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Borisa Džonsona

Joneskovi dijalozi i sukob sa Trampom

"Mi se spremamo za sve scenarije", dodao je francuski predsednik. "Budućnost Velike Britanije je u Evropi. Geografija je po tom pitanju veoma tvrdoglava", dodao je u poznatom lirskom stilu.

Premijer Džonson bio je ništa manje teatralan istina u ostrvskom folklornom registru. On je najavio da će Britanija izaći iz EU do 31.  oktobra "šta košta da košta".

U "isto vreme", rekao je da misli da će doći do dogovora sa EU.

Šta nam govore sve ove izjave na osnovu kojih jedni tvrde da je Makron "umekašao" stav prema Bregzitu, a drugi da je ostao veran "tvrdom" stavu. Pri tome i jedni i drugi imaju pravo jer Makron zapravo nije rekao ništa određeno.

Iza ove dramaturgije dostojne pozorišta apsurda i Joneskovih dijaloga, sve izoštrenije se nazire suprotstavljanje "stare" zapadne Evrope (Berlin-Pariz) politici američkog predsednika Trampa.

"U isto vreme" Nemačka i Francuska ostavile su otvorena vrata za, do juče nezamislive, geopolitičke kombinacije koje uključuju Rusiju.

Francuski predsednik Makron primio je pre nekoliko dana ruskog predsednika Putina i govorio o "novoj arhitekturi poverenja i bezbednosti od Lisabona do Vladivostoka".

makron-dzonson-obacanje

Paris, 22.08.2019 –konferencija za novinare francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanskog premijera Borisa Džonsona

Ipak Bregzit bez dogovora?

S druge strane Velika Britanija ovih dana, po švajcarskom receptu, ubrzano vodi bilateralne pregovore o slobodnoj trgovinskoj razmeni sa pojedinim zemljama. Jedan takav parcijalni ugovor Velika Britanija je upravo potpisala sa SAD.

Pri tom, najavljeno je pripremanje potpisivanja ugovora između Velike Britanije i SAD o sveobuhvatnoj, slobodnoj trgovinskoj razmeni.  

Setimo se, to je isti ili sličan ugovor koji SAD u vreme Obamine administracije nisu uspele da ispregovaraju sa EU, pre svega zbog ogromnog protivljenja javnog mnenja upravo u zemljama "stare" zapadne Evrope.

Reč je o ugovoru poznatom pod skraćenicom TTIP čija je jedna od osnovnih "revolucionarnih" odrednica govorila da korporacije imaju pravo da tuže države pred arbitražnim, dakle privatnim sudovima u kojima sede poslovni advokati, sa sedištem u SAD. Na taj način korporacije bi postale moćnije od državnih pravosuđa.

Teško je u ovoj ubrzanoj ekonomskoj diplomatiji ne videti ubrzane  pripreme za izlazak Velike Britanije iz EU bez ikakvog dogovora.

Evropske proizvode koji će, u slučaju Bregzita bez dogovora, višestruko poskupeti zbog carinskih taksi na britanskom tržištu zameniće vanevropski - pre svega američki proizvodi.

makron-dzonson-kzs-ledja

Završetak konferencija za novinare francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanskog premijera Borisa Džonsona u Parizu 22.08.2019 

Najava gozbe na ruševinama EU

Da se Pariz i Berlin sve jasnije suprotstavljaju Trampovoj politici govori i Makronovo upozorenje da Džonsonov zahtev za novim pregovorima o Bregzitu nije izvodljiv. Makron je rekao da Britaniju vreba opasnost da dospe u podređen položaj prema SAD, ukoliko napusti EU.

"Ne može se izaći iz Evrope i reći 'bićemo jači' pre nego što na kraju postanete mlađi partner SAD koje se sve više ponašaju hegemonistički", rekao je Makron (po agenciji AP).  

tramp-kzs-21.8.

Vašington, 21.08.2019 - konferencija za novinare američkog predsednika Donalda Trampa

Diplomatska turneja britanskog premijera Borisa Džonsona završiće se u Biaricu, gradu na jugozapadu Francuske gde se u subotu i nedelju održava samit G-7, sastanak ekonomski najjačih država.

Na samitu će učestvovati i američki predsednik Donald Tramp, koji je otvoreni zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU bez dogovora. Očigledno Trampovo imperijalističko načelo glasi "sve što je za mene dobro predstavlja univerzalno dobro". Kao da planira gozbu na ruševinama Evropske unije koju su, paradoksalno, stvorile upravo SAD posle Drugog svetskog rata.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...