Poseta Putina Francuskoj: Makron zagovara novi evropski poredak, šta će reći SAD?

Nataša Jokić, Strazbur

"Rusija je evropska zemlja, duboko verujem u takvu Evropu", rekao je Emanuel Makron i dodao da je učvršćivanje odnosa Rusije sa Evropom potrebno "zato što je to njena istorija, njena sudbina i naš interes"
(foto, 19. 8. 2019. - predsednici Makron i Putin sastali su se u Francuskoj u zamku Breganson)

Potrebno je uspostaviti novu arhitekturu poverenja i bezbednosti u Evropi od Lisabona do Vladivostoka! Ovako je francuski predsednik Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare u letnjoj rezidenciji u Bregansonu sa ruskim predsednikom Putinom izložio obrise novog evropskog poretka koji bi uključio i Rusiju. Predsednik Makron tako je dao jedan novi ton budućim odnosima sa Moskvom.

"Rusija je evropska zemlja, duboko verujem u takvu Evropu", rekao je Emanuel Makron i dodao da je učvršćivanje odnosa Rusije sa Evropom potrebno "zato što je to njena istorija, njena sudbina i naš interes".

"Nama nije u interesu da nam Rusija okrene leđa", ocenio je Makron i naglasio da Rusija ima "nezaobilaznu ulogu" u rešavanju različitih kriza koje su se našle na dnevnom redu razgovora dvojice državnika. To su pre svega Iran, Sirija, Ukrajina.

makron-putin-poned-2

Francuski predsednik Emmanuel Macron dočekuje ruskog predsednika Vladimira Putina u tvrđavi Breganson, južna Francuska, sadašnjem odmaralištu francuskih predsednika, ponedeljak, 19. avgusta 2019. Francuski i ruski predsednik sastali su se da bi razgovarali o najvećim žarištima krize, uključujući Ukrajinu, Iran i Siriju I da pokušaju da poboljšaju odnose Moskve sa Evropskom unijom

Geopolitička perestrojka?

Makron je nagovestio da će uskoro biti održan samit četiri zemlje (Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije) kako bi se rešio ukrajinski spor, posle čega bi povratak Moskve u grupu G-8 bio moguć.

Ono što je suštinska novina to je izričita Makronova izjava da cilj treba da bude stvaranje "nove evropske arhitekture poverenja i bezbednosti" i to u Evropi od "Lisabona do Vladivostoka". Makron je dodao da ova ideja nije nova i da je dugujemo Degolu.

Sa svoje strane Putin je precizirao da bi želeo više da sazna o stavovima Francuske o različitim pitanjima bezbednosti, među kojima je dva puta pomenuo pitanje militarizacije kosmosa.

Volja za približavanje Francuske i Nemačke Rusiji nagoveštena je već u junu kada su ove dve zemlje doprinele da se ruska poslanička delegacija vrati u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope i tako omogućile da Rusija ostane članica ove panevropske organizacije za ljudska prava.

Time su odškrinuta "mala vrata", van institucija EU, za otopljavanje odnosa zapadne Evrope sa Moskvom. Najnoviji sastanak Putin-Makron bio je prilika da se ta vrata donekle još šire otvore. Reč je o nekoj vrsti geopoltičke perestrojke na koju su spremne Francuska i Nemačka - dve ključne zapadnoevropske članice.

Ta zapadnoevropska "perestrojka" još uvek je samo teorijska, na rečima i u obrisima koji su još uvek magloviti.

makron-putin-poned-3-

Makron i Putin u Bregansonu 19. avgusta popodne

Cepanje EU na istočnu i zapadnu?

Nemačka i Francuska tragaju za novom geopolitičkom formulom od kako je savezništvo sa SAD pod vođstvom Trampa postalo preskupo i ekonomski čak štetno.

EU je uvela sankcije Rusiji zbog prisajedinjenja Krima na incijativu SAD u vreme Obamine administracije. Evropski privrednici,  pogotovu francuski i nemački, pretrpeli su znatnu štetu zbog zabrane izvoza u Rusiju.

Prošle godine SAD su uvele nove sankcije Iranu gde su evropske kompanije masovno investirale posle postizanja sporazuma s Teheranom o ograničavanju iranske nuklearne tehnologije.

Usledile su pretnje američkog predsednika da će uvesti carinske takse za nemačke automobile, francusko vino itd. Francuska je prezadužena, Italija takođe, a opada nemački izvoz koji je osnova njene privrede.

Rusija, takođe, za cilj ima stvaranje novog evropskog poretka koji bi se u suštini pre svega zasnivao na nemačko-ruskom savezu uz podršku Francuske.

Detalji ove nove geo-strateške-političke građevine još uvek su nejasni i nedefinisani. Između ostalog, nije jasno u ime koje to Evrope govori Makron kada najavljuje "novu arhitekturu poverenja i bezbednosti" na kontinentu.

Jasno je da Poljska i baltičke zemlje, kao i druge bivše države Varšavskog ugovora a sada članice EU, neće prihvatiti nijednu kombinaciju zajedništva koja bi podrazumevala poverenje prema Rusiji. Ova činjenica svakako nije promakla Makronu. Njegov plan za Evropu od Atlantika do Urala koji je skicirao u Putinovom prisustvu u Bregansonu nužno podrazumeva cepanje sadašnje EU na istok i na zapad.  

fra-breganson-tvrdjava

Fort Breganson u južnoj Francuskoj, luksuzno mediteransko letovalište francuskih predsednika

Kako izgraditi poverenje?

Teško je zamisliti da bi u slučaju uspostavljanja "evropske arhitekture poverenja i bezbednosti" SAD ostale skrštenih ruku. SAD u kontinuitetu vode politiku sprečavanja Rusije da preko svojih prirodnih izvora - pre svega gasa i nafte - povećava svoj politički i ekonomski uticaj u Evropi.

Vašington vrši ogroman pritisak na Nemačku zbog gasovoda Severni tok 2 koji direktno podmorskim putem povezuje Rusiju i Nemačku.

Ako dalje spekulišemo na ovu temu ne može se izbeći utisak da se na horizontu ukazuju novi savezi ali i nova neprijateljstva. Vreme je "mutno" - poredak stvoren posle 1945. nestaje, a novi još nije uspostavljen.

Reč "poverenje" iz Makronovog govora o "arhitekturi poverenja i bezbednosti" posebno privlači pažnju.

Uprkos najnovijoj retorici francuskog predsednika, koji je pre menadžer nego lucidni političar, teško je zamisliti da će Francuske i druge zapadnoevropske zemalje ikada steći poverenje prema Rusiji.

Jedino što može da veže evropski zapad sa Rusijom je interes.

Naime, istorija je pokazala da Rusija i Zapad ne gledaju na svet na isti način, pre svega zbog dubokih razlika u mentalitetu i kulturi.

Teško da će se ovo ikada promeniti.

Rusi imaju izvanredan kapacitet analize, veliku kulturu u najširem smislu reči i divljenje prema Zapadu ali, kao i većina Slovena, ključne odluke donose na osnovu emocija. Zato su ruske odluke nepredvidljive. Ta nepredvidiljivost Rusa i Rusije je osnova večnog nepoverenja Zapada prema Rusiji.

Zapadnim mentalitetom i kulturom dominira logika osiguravajućih društava. Osiguravajuća društva konstantno analiziraju stanje stvari i na osnovu analize predviđaju buduće događaje. Od toga žive i stvaraju zaradu.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...