Putin danas u Francuskoj: najava otopljavanja između EU i Moskve

Nataša Jokić, Strazbur

Makron uoči posete Putina drži lekciju Rusiji o ljudskim pravima obraćajući se pre svega svom - domaćem javnom mnenju, a u isto vreme trguje sa Saudijskom Arabijom jer taj mračni režim kupuje francusko oružje u ogromnim količinama. Od uzvišenog ideala ljudskih prava ostao je samo cenovnik. Moskvi i Putinu ovo svakako nije promaklo
(ilustracija, zamak Breganson na jugu Francuske, zbog lepote nazivan čarobni, poznat je i po tome što u njemu letuju francuski predsednici)

Ruski predsednik Vladimir Putin stiže danas u posetu Francuskoj. Putin stiže nekoliko dana uoči samita G-7 u Bijaricu na koji Rusija nije pozivana od kako je 2014. godine isključena iz kluba osam najjačih ekonomija zbog prisajedinjenja Krima.

Makron će popodne oko 16 časova primiti Putina u letnjoj rezidenciji u obalnom utvrđenju Breganson na jugu Francuske, nakon čega će, kako je zvanično najavljeno, imati i radnu večeru. Na dnevnom redu sastanka dvojice državnika biće situacija u Iranu, na Bliskom istoku u Siriji i u Ukrajini.

Većina ovdašnjih analitičara govori o Putinovoj poseti kao verovatnom znaku "otopljavanja odnosa" između Rusije i Evropske unije na čelu sa Francuskom.

macron-putin-

Predsednici Putin i Makron, maja prošle godine u Moskvi

Oni podsećaju da je upravo Francuska, zajedno sa Nemačkom, letos podržala ostanak Rusije u Savetu Evrope, panevropskpoj organizaciji koja nadgleda ljudska prava.

U pozadini ovih analiza nalazi se činjenica da su sankcije Rusiji, uvedene na američku inicijativu 2014. godine zbog aneksije Krima, nanele velike gubitke naročito francuskoj i zapadnoevropskoj privredi.

U međuvremenu, krajem 2016. Godine, u SAD je izabran predsednik Tramp, da bi ubrzo zatim kancelarka Merkel izjavila da "više ne možemo da računamo na naše američke i britanske saveznike".

Sledi uvođenje novih američkih sankcija prema Iranu prošle godine koje obavezuju sva evropska preduzeća da napuste velike započete investicije u ovoj zemlji. To francuskim, nemačkim i ostalim kompanijama nanosi ogromne gubitke. Investicije francuske automobilske, nuklearne, aeronautičke i naftne industrije su dovedene u pitanje.

Zbog straha od američkih kazni, brojne francuske korporacije su se povukle, uprkos pozivima francuskog ministra ekonomije da to ne čine. Kako je napisao jedan švajcarski analitičar, francuske kompanije znaju da "SAD imaju čekić, a da EU nema štit da zaustavi udarac".

Pitanje Irana, čiji je Rusija saveznik, biće zato svakako u središtu današnjeg susreta Putina i Makrona.

Većina francuskih analitičara od jutros preko francuskih elektronskih medija donekle pojednostavljuju stvari, proglašavajući Makrona privliegovanim evropskim sagovornikom Moskve. Po njima, Makron je novi evropski lider jer je Velika Britanija zauzeta bregzitom, Italija nestabilnom koalicijom na vlasti, a kancelarka Merkel skorim završetkom svog mandata.

Stvari su, međutim, složenije: Francuska je prezadužena zemlja, socijalni revolt raste, a njena međunarodna pozicija je više nego krhka što dokazuje i njena manje - više nebitna aktivnost na Bliskom istoku.

Prioritet Makronove diplomatije, uljučujući i sastanak sa Putinom,  zato je u ekonomiji, a ne u politici i ljudskim pravima iako francuski mediji najavljuju da će predsednik Makron postaviti pitanje "policijske represije učesnika protesta u Rusiji".

Moskva je, zauzvrat, već podsetila da Francuska nije u položaju da daje lekcije, naročito posle policijskog nasilja i bespravnih hapšenja demontsranata tokom višemesečnih protesta "žutih prsluka" o čemu govore i izveštaji EU, Saveta Evrope i UN.

Iako Makron danas preko fracuskih medija igra ulogu branitelja demokratije, ruski predsednik došao je u utvrđenje Breganson kao lider u poziciji moći. Dobio je rat u Siriji, zapadne sankcije ga nisu oborile, kod kuće ima u suštini nemoćnu opoziciju.

Rusiji u ekonomskom i političkom pogledu odgovara da učestvuje u stvaranju novog evropskog poretka koji bi bio zasnovan na savezništvu Moskve i Berlina. Da bi to savezništvo dobilo pridev evropski, potrebno je da ga podrži i Pariz.

S druge strane, Makronu kao i EU preti marginalizacija. U kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata EU je na šahovskoj međunarodnoj tabli - sve nebitnija...

Uhvaćena u zamku neoliberalne ekonomije bez granica, EU deluje kao carevina u fazi sutona. U tom su duhu dekadencije sročene su i Makronove govorancije. On drži lekciju Rusiji o ljudskim pravima, obraćajući se pre svega svom - domaćem javnom mnenju, a u isto vreme trguje sa Saudijskom Arabijom i odbija bilo kakve kazne tom mračnom režimu iz prostog razloga što Rijad kupuje francusko oružje u ogromnim količinama.

Od uzvišenog ideala ljudskih prava ostao je samo cenovnik. Moskvi i Putinu ovo svakako nije promaklo.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...