Trampove sankcije Iranu i Venecueli donele Rusiji milijardu dolara

M.L.

Ove sankcije povećale su tražnju za ruskom teškom naftom i prihode Rusiji za barem 905 miliona dolara
(Gibraltar, 18.08.2019 - Gibraltar je odbio zahtev SAD, u sklopu sankcija Iranu, da preuzme iranski tanker koji bi uskoro trebalo da isplovi sa te britanske teritorije)

Sankcije koje je uveo američki predsednik Donald Tramp protiv Irana i Venecuele su (naravno, nenamerno) povisile tražnju za ruskom naftom i prihode ruskih izvoznika. Ruske naftne kompanije će, za period od jula do septembra tako, prema računici agencije Blumberg, imati dodatne prihode od najmanje 905 miliona dolara.

Uporedo sa ovim sankcijama se smanjila i produkcija naftnog kartela OPEC i njenih saveznika što je donelo rast tražnje za ruskom naftom. "Sada je nedostatak konkurencije na tržištu teže, kiselije nafte, usled sankcija prema Iranu i Venecueli, ali i zbog dogovora o ograničenju produkcije u OPEC plus", ističe se u analizi firme JBC. Rezultat toga jeste da je cena urasle nafte skočila više od severnomorske tipa Brent.

SAD su krajem januara donele sankcije protiv Venecuele i ukinule od maja izuzetke za kupovinu iranske nafte. To je izazvalo nestašicu teže, kiselije nafte, koju ove dve zemlje izvoze, a koja je slična ruskoj nafti. Iako se ova nafta, uglavnom, smatra za manje kvalitetnu, neke rafinerije su u gradnji profilisane za njenu preradu pa bi im prelazak na druge tipove nafte bio dosta skup.

Računica Blumberga polazi od razlike u cenama uralske nafte i nafte Brent za sledovani period u poređenju s petogodišnjem prosekom. Agencija je za računicu koristila podatke i trgovačkih terminala, program utovara nafte u ruskim pristaništima i informacije od kompanije S&P Global Plats (Platts)

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...