Tajna ruskog eksperimenta

Petar Popović

Sitna politička čarka predsednika Donalda Trampa s Kremljom, i imena inženjera poginulih kod Severodvinska, je sve što je javnost doznala o ruskom pogibeljnom pokušaju s oružjem koje se ispituje
(ilustracija, luka u Severodvinsku u Arhangelskoj oblasti gde se dogodila nesreća)

U ruskom Sarovu, u Nižnje-novgorodskoj oblasti, sahranjena su u ponedeljak petorica “saradnika Ruskog federalnog atomskog centra” – žrtve eksplozije na vojnom poligonu blizu Severodvinska, daleko odatle, u Arhangelskoj oblasti, gde je pet dana ranije, još u četvrtak prošle nedelje, nesrećno prekinut eksperiment s nuklearno pokretanim oružjem o kojem se, osim nagađanja, još ne zna ništa.

Vest o sahrani objavio je moskovski Komersant. Međutim, i druga glasila, kada je događaj potvrđen službeno.Reč je o zoni, o objektima i radu koji su pod režimom vojne tajne.

Žrtve incidenta – Aleksij Vjušin, Jevgenij Koratajev, Vjačeslav Lipšev, Sergej Pičugin i Vladislav Janovski, bili su saradnici Centra KBbr12. Poginuli, su posmrtno nagrađeni, a porodice materijalno obezbeđene, objavio je Komersant.

“Tragedija je objašnjena vanrednim okolnostima”, naveo je list. Nesreća se desila u trenutku rada sa “izotopnim izvorima energije u tečnom stanju”, naveo je.

Reč je o pogonu “pokretnog uređaja”. U kritčnom trenutku “uređaj je bio na pokretnoj platformi”. Nakon pokušaja, “usledili su požar i eksplozija, i eksperimentatori su odbačeni u more”.

Komersant je pomenuo da je “kod Severodvinska morski raketni poligon”. Preneo je službenu izjavu nadležnih da je nesrećno zbivanje “posledica nepredviđenih okolnosti...”

I tako je, naknadno i vrlo sporo, počelo da se obrazuje saznanje da je tragični događaj u vezi s nuklerno pokretanim “krstarećim” projektilom, koji vojni komentator Nezavisime gazete naziva “oružjem sudnjeg dana”, a mediji na Zapadu “rušenjem neba”.

“Rušenje neba” je deo šifre koju je ruski projektil dobio u nomenklaturi NATO.

severdvinsk-mapa-

Mapa Severodvinska

Kome ide od ruke, kome ne

Vrlo malo službeno datih podataka pretočilo se u nastavku u prilično nagađanja, u Rusiji a i van zemlje, na Zapadu. A onda, u utorak, već i u političko “razjašnjavanje” Kremlja i Vašingtona.

Jer, u slučaj se upleo “tviter-Tramp”, predsednik SAD Donald Tramp, pobuđen da komentariše ruske pokušaje. Tramp je potvrdio da se ruski pokušaji tiču nuklearno pokretane krstareće rakete.

Tvitovao je, jer požurio je da poruči da američkoj konkurenciji u tim stvarima “baš i ne ide”. SAD imaju nešto “slično, mada mnogo naprednije tehnološki”, izjavio je Tramp, kako je interpretirao Dmitrij Peskov, govornik Kremlja za štampu.

Peskova je citirao ruski Sputnjik.

“Mi imamo sličnu, mada mnogo napredniju tehnologiju. Ruska eksplozija ‘s neba’ zabrinula je ljude, zbog vazduha oko postrojenja i dalje. Nije dobro!”, tvitovao je Tramp.

sevenovodsk-belomore-

Severerodvinsk, pored Arhangelska na Belom moru, u odnosu na Moskvu, Petrograd i susedne zemlje

Bilo bi čudno, ali...

Mogućno je, da Vašington teško politički vari Putinovu, relativno nedavnu izjavu, da Rusija prednjači u polju projektila bržih po nekoliko puta u odnosu na zvuk. U tom smislu je video političku stvar i Peskov.

Peskov je izjavio da Moskva nije iznenađena Trampovim hvalisanjem američkim istraživanjima – “uzimajući u obzir enormne sume novca koji Vašington troši na odbranu”.

“Bilo bi čudno, dabome, da globalna sila koja na odbranu troši više nego sve druge zemlje sveta, nije zaokupljena i takvim projektima”, izjavio je govornik Kremlja. Ipak, ponovio je ono što je o Rusiji i njenom oružju izjavio šef države Vladimir Putin.

“Predsednik naše zemlje je više puta ponovio, da je ruski razvoj u toj oblasti, za sada, daleko iznad nivoa dosegnutog od drugih zemalja, i prilično izuzetan”, naveo je govornik Kremlja.

Rušenje nebesa

Na polju van razmene političke vatre zacarila je neizvesnost. Koje i kakvo oružje je moglo biti u pitanju?

U utorak, komentator vojni Nezaisime Andrej Riskin, pojavio se u listu sa senzacionalnim tumačenjem da je nesreća ipak u vezi s radom na “oružju sudnjeg dana”. Shvaćeno pravilno – o udarnom sredstvu kojim se sve šalje dovraga, bez ratnog pobednika. Upućuje na smak sveta i odmazdu u očajanju.

Za utehu, Riskin, “kapetan druge klase u rezervi” kako je potpisan – stavio je i upitnik. Međutim, od informacije, to je sve.

Za utehu, nema potvrde. Negde u sredini teksta nailazi i rečenica: “Kakva je to bila naprava, do ovog časa nije jasno”. A posle te, piše da “SMI navode da je reč o krstarećoj raketi s nuklearnim pokretanjem ‘burevesnik”.

Možda jedno a možda i drugo

Ispalo je, međutim, da ni SMI nisu na sigurnijem tragu.

S tezom, da je u nesrećnom pokušaju možda reč o raketi 9M730 “burevesnik” istupio je u svojoj informaciji britanski Bibisi, u ponedeljak. Međutim, “prelistavši Putina”, a ne s nečim doznatim.

“Predsednik Vladimir Putin opisao je raketu u govoru ruskom parlamentu, marta 2018. NATO joj je odredio oznaku SSC-X-9 ‘rušenje neba”, naveo je Bibisi.

“Burevesnikov nuklearni pogon dopustio bi mu, saglasno g. Putinu, ‘neograničeni’ doseg.

Ali mogućno je da eksplozija uključuje i neko drugo oružje, jednako sposobno da ponese nuklearni naboj: novu anti-brodsku krstareću raketu dugog dometa nazvanu ‘cirkon’, koja je hipersonična – može leteti brzinom osam puta većom od zvuka, (ili) nov podvodni dron dugog dosega, lansiran s podmornica, nazvan ‘posejdon”, nagađa britanski radio.

I to je sve što su mediji, pritrčavajući jedan drugom, doznali o sadržaju pogibeljnog eksperimenta. Ostao je oko događaja zid vojne tajne.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...