Deo trupa SAD u Nemačkoj seli se u Poljsku?

Petar Popović

Prvih dana septembra, predsednik Donald Tramp će doći i u drugu državnu posetu Varšavi, tokom dve godine. Prebacivanje još američkih vojnika u Poljsku, moglo bi biti Trampov “poklon Poljacima”. (Poljski predsednik Duda potpisao je ugovor 12. juna sa Trampom o dolasku 1.000 američkih vojnika koji će ojačati kontigent od 4.500 američkih vojnika već stacioniranih u Poljskoj)

Šef SAD, Donald Tramp, iznova izlaže vatri kritike Nemačku, a kao primer uzornog saveznika Amerike u Evropi uzdiže Poljsku.

Deo američke vojske, stacionirane u bazama u Nemačkoj, rasporediće se na novouspostavljeno vojno “stanovanje” u Poljskoj. To se prikazuje kao nagrada Varšavi za privrženost Vašingtonu. A pojedinost, da će se prebacivanjem izvesnog broja “šlemova” na istok smanjiti njihov broj u Nemačkoj – kao kazna Berlinu.

Afera iz koje sledi navedeni zaključak, inicirana je američkim ničim neposredno izazvanim prekornim izjavama o Nemačkoj, u četvrtak i petak.

Tema koja je uzeta za povod, stara je – “reket za zaštitu”, plaćanje.

Dan pre vikenda, Nemačka se obrela u tviter-makazama političkog kaštigovanja čak dva američka ambasadora odjednom – Džordžete Mosbaher, u Varšavi, i Ričarda Grenela, u Berlinu.

“Poljska svojih 2% za NATO namiruje. Nemačka, ne”, oglasila se jednom solo-tviter partijom iz ambasade Džordžeta Mosbaher, diplomata SAD u Poljskoj. “Mi bismo pozdravili da američke trupe u Nemačkoj dođu u Poljsku”, tvitovala je Mosbaher.

Nema objašnjenja kojim povodom ambasadorka ubacuje Trampovu loptu na prazan teren.

Nije bilo neposrednih povoda za obnovu stare polemike. Osim što Berlin nije voljan da pridruži nemačke lađe ratnoj patroli SAD i Britanije protiv Irana, u Persijskom zalivu.

Tviter-monolog dvoje ambasadora

Na tviter Amerike iz Poljske, reagovao je američki tviter izaslanstva SAD u Berlinu. Ambasada Amerikanaca isturila je izjavu ambasadora Grenela nemačkoj DPA – da je “uvredljivo računati da poreske platiše SAD produže da plaćaju (prisustvo) 50.000 i više Amerikanaca u Nemačkoj, a da Nemci, svoje viškove troše na domaće programe”.

Izjavom za DPA, Grenel je reagovao na američki dobačen povod, tviterom iz Varšave. Berlin je oćutao i ćutao i dva dana o vikendu.

“Predsednik Tramp je u pravu i Džordžeta je u pravu”, replicirao je američki tviter u Berlinu na poruku američkog tvitera u Varšavi. “Mnogi predsednici su tražili da najveća ekonomija Evrope plaća za svoju sopstvenu odbranu” (“Ambassador Grenell tells Germany...”, nbcnews.com).

Nastupio je vikend a jedino se nemački službeni tviter nije oglasio.

Jedino suvislo objašnjenje jeste, da Vašington sprema objavu odluke o dislokaciji određenog kontingenta vojske u Nemačkoj – u korist povećanja svog ljudstva pod oružjem u Poljskoj.

U Poljskoj je ovog trenutka 4500 Amerikanaca, navodi štampa.

Prvih dana septembra, predsednik Donald Tramp će doći i u drugu državnu posetu Varšavi, tokom dve godine. Prebacivanje još američkih vojnika u Poljsku, moglo bi biti Trampov “poklon Poljacima”.

“Trampizirana” EU

Američki dobačenu temu uzela je štampa.

Mada – štampa, ne upuštajući se u simbolizam američkog prepozicioniranja unutar kruga tzv. saveznika SAD u Evropi, čiji se početak (ili, bolje, produžetak) najavljuje, već svodeći stvar na pitanje više ili manje para od Nemačke “za zaštitu”.

Izostaju objašnjenja da je ono – “Amerika će vas braniti onoliko koliko vi njoj plaćate”, zapravo taj novi pogled SAD na zajednicu na kontinentu. I novi pogled na vojno savezništvo. Odbrana “po taksimetru”, doslovno kao i američka posebna savezništva unutar EU ili NATO, su prvi obrisi Evrope po Trampu, “trampizirane”.

Proces fragmentacije projekta ujedinjenog kontinenta u punom je pogonu. Direktni “dilovi”, sa manjim celinama, više odgovaraju novodefinisanim interesima SAD.

Tako i u sferi odbrane, pod sklerotičnim kosturom NATO, usmerenog na pritisak “da se daju pare”. Mnogo para. Nemačka, koja je pod presijom, izdvojiće iduće godine 44,9 milijardi eura. I ostaje pod presijom. Malo je.

Potrebno je da “saveznice” naručuju taj američki F35, kada su u razvoj aparata uložene stotine milijardi dolara.

Lovci iznad Bele kuće

Staro podrazumevanje da je NATO bedem “slobodnog sveta” naspram Sovjeta je staro, prevaziđeno. U samim američkim analizama, kada su objektivnije, stoji da Rusija, i da hoće, ne raspolaže kapacitetom da ugrozi Evropu. Taman posla da prevlada i okupira Poljsku.

Te “sitnice” svesni su i Nemci.

Mogućno je, međutim, da Nemci, u svom ličnom doživljavanju jer u javnosti o tome se nikada ne raspravlja, ne razumeju – zašto Amerika, trupama i oružjem u bazama po Nemačkoj, još od rata ne prestaje da stalno drži na oku njihovu demokratski ustrojenu zemlju?

Poljska, na protiv, traži američku bazu. I ne žali milijarde dolara za američko oružje.

Letovi aviona iznad Bele kuće zabranjeni su, 2001. posle napada na kule u Njujorku. Donald Tramp, primivši tokom poljske visoke posete Vašingtonu predsednika Andžeja Dudu, naredio je, međutim, kratki izuzetak. I usred “no-fly” zone, improvizovan je kratki “er-šou” – da Duda vidi za kakvu robu daje milijarde poljskog novca, kada kupuje čak 32 “stejt-of-d-art” američka F35  (“Chief US salesman strikes a deal with Poland”, dw.com).

U Poljsku i u Dansku

Evrope Unije i Evropa “saveznika SAD” kreću da se razlikuju. Koncem avgusta, Donald Tramp dolazi u Evropu, u francuski Biaric na skup Grupe 7, ali ne i u posetu Francuskoj.

Državni šef Amerike neće poći ni u Nemačku. Francuska i Nemačka su EU.

Posle skupa G7, od 31. avgusta do 3. septembra, predsednik Amerike posetiće Poljsku i Dansku, aktere Evrope “saveznika SAD”.

Danska aktivno otežava izdavanje dozvole Rusima, za provlačenje završnih deonica cevi na gasovodu Severni tok 2.

Nemačka, osim što nedovoljno uplaćuje “za zaštitu”, odbija da se pridruži američko-britanskim akcijama protiv Irana, započetim patroliranjem ratnih lađa u Persijskim zalivu. Kako Vašington gleda na Nemačku koja bojkotuje anglo-američku akciju, Tramp će Berlinu pokazati time, što će dodatnu vojsku za Poljsku skinuti sa spiska šlemova SAD u Nemačkoj. Tako piše štampa.

Ima ih 35 hiljada, raspoređenih u “pet garnizona Armije SAD”, s “mnogim instalacijama” i “dve glavne operativne vazduhoplovne baze” koje pokrivaju celu zemlju, navodi američka štampa. Preostalih 17 hiljada Amerikanaca na vojnoj službi u Nemačkoj su civili.

Ogroman deo američke armije ostaje gde jeste – i kada Varšava bude nagrađena time što traži od Vašingtona. Te i Nemačka, makar da joj se teško isteruju iz kase “pare za zaštitu”, nema razloga za bojazan da će je SAD lišiti američkih baza. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...