London čeka da Evropa povije rogove

Petar Popović

Premijer Britanije odbija da pođe bilo u Berlin bilo u Pariz, dok lideri Evrope ne prihvate da iznova pregovaraju o Bregzit postupku. Koja će od dve strane popustiti?
(foto, britanski premijer Boris Džonson škotska premijerka Nikola Stardžon u Edinburgu 29. jula 2019.)

Jedva jednu nedelju po ulasku u Dauning strit, američki podržan Boris Džonson pozvao je Evropu da, u aferi Bregzit, povije rogove i kapitulira. Da zaboravi na tzv. “bekstop dil”, povodom režima na granici Irske i Severne Irske, nego da se vrati stolu za pregovore, i u ishodu, prihvati ono što traži London.

U anti-bregzit segmentu Velike Britanije to je izazvalo politički šok.

Evropa “glasno ćuti”. Ne žuri da se “čuje”, “uknjiži” ili “reaguje” na to što govori Dzonson. Svima je jasno da inercija događaja vuče prema nekakom raskršću. A nikome, opet, nije milo da se do njega stigne, zbog posledica naslućivanog raspleta. 

Neka prvo popuste Makron i Merkel

Predsednik vlade Britanije govorio je prošle nedelje i s kancelarom Nemačke, gospođom Angelom Merkel, i s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, u oba slučaja na inicijativu Evropljana, “pokrivenu” kurtoazijom čestitanja kontroverzonom premijeru na izboru.

Nemci su objavili da je premijer pozvan da dođe u Berlin. Isto je postupio i Pariz. Po prilici, “kontinentalcima” su oba razgovora bila gorke pilule.

Od Londona, mogućni kontakt je ultimativno odbijen, razjašnjava se kroz izveštaje engleske štampe posle vikenda.

Džonson insistira na Bregzit-kapitulaciji Brisela kod kote “bekstop”, sporazuma o razvodnom postupku Unije i evropske američke sledbenice, ohrabrivane na razlaz iz Vašingtona.

“Boris Džonson odbija da sedne s EU vođima, i razgovara, dok se oni (prethodno) ne slože da irski bekstop izbace iz sporazuma o ostvarivanju Bregzit povlačenja”, uprkos pozivima da se sretne sa gospođom Merkel i Makronom (“Johnson refuses to meet EU leaders unless they scrap backstop”, guardian.com).

dzons-skot-podmor-

Premijer Džonson pored britanske nuklearne podmornice u škotskoj bazi Faslejn - govori u ponedeljak o svojim stavovima povodom Bregzita

Ne želi da sedi i sluša jedno isto

“...Nema svrhe, ići i razgovarati licem u lice, ukoliko se EU ne saglasi da ponovo razmotri sporazum”, razjasnila je Džonsonov stav službena predstavnica premijera britanske vlade.

“Premijer je bio jasan, da on želi da sretne lidere EU i pregovara, ali ne da sedne, kako bi mu se reklo da EU eventualno ne može da ponovo otvori sporazum o povlačenju. To je poruka koju je on odaslao liderima kada je s njima govorio telefonom”, izjavila je predstavnica za štampu.

“Ja mislim da je on bio jasan, rekavši da bekstop mora biti ukinut. On ostaje uveren da će EU prestati da tvrdi da se sporazum o povlačenju (Britanije iz Unije) ne može promeniti”, izjavila je predstavnica.

Poruke iz nuklearne baze

U vokabularu diplomatije figuriraju reči, ali uz tekst, ima poruka koje se odašilju i simbolima. Novi premijer Britanije pribegao je simbolima, odabravši da o Britaniji i Evropi govori, u podmorničkoj bazi u Škotskoj. 

U bazi Faslejn, Džonson se sreo s posadom britanske nuklearne podmornice Nepobedivi. Britanija raspolaže četvrtom po udarnoj snazi mornaricom, posle SAD, Rusije i Kine, i mornarica ima i svoju nuklearnu komponentu.

Ne može biti bez poltičkog podteksta, kada predsednik vlade Britanije, govoreći poruku Londona Evropi, diktira “tekst” dok upravo obilazi nuklearno naoružani “trajdent”.

Poruka je, tumači se sa strane – da “oni tamo”, na drugoj strani Kanala, koji je večni prirodni branik malene ali moćne Engleske od zala koja joj “uvek stižu sa kontinenta”, treba da se podsete da je Britanija nuklearni štit Evrope. I da je London taj, koji je od sve Evrope uvek nerazdvojivo uz Vašington, i obratno!

Ne mari što sama liberalna štampa Engleske, zamera premijeru da je “politička pudla Donalda Trampa”.

Proizilazi, i posle svih konačnih zaključaka Brisela i uvaženih prestonica Evrope, “pudla” kreće loptu sa centra, i reklo bi se, diktira.

“Svi oni znaju našu poziciju: mi ne možemo prihvatiti bekstop, on je tri puta odbačen, sporazum o povlačenju (Britanije iz EU) takav kakav je, mrtav je, i to svaki razume. Ali ima dovoljno prostora za novi sporazum i bolji dogovor”, izjavio je premijer, šetajući uz Nepobedivog.

Igranje vatrom ili poigravanje

Džonson očekuje da EU prva trepne okom. A čitav dan, u utorak, visoke prestonice nekako - ćute. Nije bilo brzih komentara.

Formalna pozicija Evrope da daljih pregovora nema nije se promenila.

Ali, “oni znaju da su UK i EU dva velika politička entiteta i da je nama mogućno da dođemo do nove nagodbe, međutim, u korist obe strane”, izjavio je premijer Britanije. Isti njegov stav prepričan je i izjavama službenog lica predsednika vlade za štampu.

“EU sve do danas ponavlja kako ne želi da ponovo pregovara (o bekstop sporazumu). Premijer bi bio srećan da sedne s liderima, međutim, kada oni promene tu poziciju. On svakome razjašnjava da je potrebno da se to dogodi”, komentarisao je Dauning strit.

dzonson nikola demonstranti

Boris Džonson i Nikola Stardžon pozdravljaju se u Edinburgu dok demonstranti protestvuju protib britanskog premijera koji je zato otišao sa sastanka - kroz zadnji ulaz

Ta vlada je opasna

Prvi ministar Škotske, gospođa Nikola Stardžon izrazila je utisak da premijer Britanije “primenjuje ‘opasnu’ tvrdu strategiju prema liderima EU”, sa izgledima za Bregzit bez dogovora.

Gospođa Stardžon je komentarisala svoj jednočasovni razgovor s Džonsonom u Edinburgu.

“Iza svih njenih blefova i bravura, ovo je vlada koja je opasna”, izjavila je Nikola Stardžon, preneo je Gardian. “Pravac kojim se kreće opasan je, za Škotsku ali i za sve u UK. On kaže, on želi nagodbu sa EU, ali nikakve jasnoće nema o tome kako on misli da izađe s pozicije tvrde linije koju zastupa... do nagodbe”, izjavila je.

Dolazeći u rezidenciju vlade Škotske, Boris Džonson je ušao u zdanje kročivši kroz glavni ulaz. Ali napustio je zgradu koristeći zadnji.

Nije imao volje ili hrabrosti da ponovo čuje masovno izvikivano “uaaa!” mase koja ga je čekala ispred rezidencije vlade Škotske.

Premijer Republike Irske, Leo Varadkar, pozvan je iz Dauning strita telefonom tek sedam dana pošto je Džonson stupio na dužnost. Premijer Irske protumačio je oklevanje britanskog sagovornika kao indikativno, nastojanjem Londona da se ne zaplete “u ozbiljan razgovor”. Varadkar ne pristaje ni na razgovor o bekstop-sporazumu. Taj sporazum mora ostati da bi se sprečio povratak na “čvrstu granicu” između dve zajednice Iraca i da bi se zaštitilo zajedničko tržište, citiran je stav premijera Irske.

Ovo nije više “vežbanje u pokazivanju bicepsa”, komentarisao je premijerove prve korake Sajmon Dženkings, kolimnista Gardiana. “Boris Džonson nameće masivne ekonomske sankcije sopstvenoj zemlji. On se igra s vatrom: to je politička vratolomija koja je pošla užasno naopako”, procenjuje Sajmon Dženkings.  

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...