Ustoličenje Borisa Džonsona

Petar Popović

S Džonsonom u “broju 10”, najviša ovlašćenja britanske vlasti predata su čoveku o kome liberalni Gardian navodi da je politički klovn. Štampa koja reflektuje stav desnice misli suprotno, da je novi predsednik vlade spasilac Britanije
(London, 25.07.2019 - novi britanski premijer Boris Džonson u Donjem domu Parlamenta u Londonu)

Sve se sabilo u samo dva dana, i kontroverzni Boris Džonson, jedanput neuspešni gradonačelnik Londona, potom i ne baš mnogo bolji šef diplomatije ali, uz Najdžela Faraža, engleskog ekstremnog nacionalistu, svakako najglasniji propagator ideje da Britanija izađe iz Evropske unije – zauzeo je u četvrtak posle podne upražnjeno mesto Tereze Mej i u Vestminsteru, kročio u oganj političkog prepucavanja vlasti i opozicije.

Prvi put je istupio i kao britanski premijer.

Tereza Mej, povukla se zbog otsustva podrške okrnjene Bregzitom. Mej nije uspela da smisli način izlaska Britanije iz Evrope koji bi prihvatila i njena vladajuća partija. Podnela je ostavku. U utorak, Tereza Mej istupila je u Parlamentu poslednji put, pred svojima i pred opozicijom. Izjavila je podršku i branila dolazak na vodeće mesto Borisa Džonsona.

dzons-ruke-

London, 25.07.2019 - Boris Džonson u Donjem domu Parlamenta

Do kraljice pa u Dauning strit

Taj obrt u pozicijama, od Džonsona kritičara vlade do Džonsona predsednika vlade, bio je filmski brz. Započet je u utorak, izborom Džonsona za predvodnika vladajuće Konzervativne partije o čemu je, faktički, već ranije odlučilo zatvoreno jezgro Torijevaca, oličeno u tzv. Komitetu 1922.

Već u sredu, Džonson je primljen kod kraljice, kao mandatar. Njeno veličanstvo “zamolilo” je da novi predsednik Konzervativne partije preuzme mandat i sastavi vladu Britanije. U sredu posle podne to je bilo već sve gotovo.

I u četvrtak, u svojstvu premijera, Boris Džonson je u Parlamentu ušao u premijerski politički boj. Glavna tema je, dabome, Bregzit. Džonson je obećao da će Britaniji (čitaj, Engleskoj, jer Škotska je protiv) isporučiti izlazak iz Evropske unije na svaki način. To znači, bez pokušaja daljih sporazuma.

dzons-parl-poslanici

London, 25.07.2019 - prvo obraćanje poslanicima u Parlamentu novog premijera Boris Džonsona

Na čelu vlade “politički klovn”

S Džonsonom u “broju 10”, najviša ovlašćenja britanske vlasti predata su čoveku o kome liberalni Gardian navodi da je politički klovn. Možda, klovn sa šarmom, čime tajnu Džonsonovog opstanka u politici objašnjava kolumnista Sajmon Dženkings. Međutim, u svakom slučaju, nezasito ambiciozan nesposobnjaković.

Neke lepše izraze u opisivanju novog premijera ne pronalazi ni levičarski Dejli miror. Ali, useljenjem Džonsona u istorijsku rezidenciju britanskih predsednika vlade u Dauning stritu, neskriveno jeste zadovoljan britanski desno orijentisani Dejli ekspres, što taj list i kaže pozivom već u naslovu: “Kape dole, stiže Boris!”

Desno orijentisana štampa pozdravlja Džonsonov “borisovski” obrt.

Taj je onaj pravi, za obračun sa birokratama Evrope. To je poruka tabora desno od centra. Uostalom, za premijerstvo Borisa Džonsona izjasnio se predsednik SAD Donald Tramp. Tramp je obećao unosne britansko-američke trgovačke ugovore, u slučaju da London raskrsti s članstvom u Evropskoj uniji.

Boris “će biti veliki lider”, tvitovao je sada predsednik SAD, komentarišući izbor baš one ličnosti za koju je i on navijao.

Džombasti put Tereze Mej

Na visoki položaj, Boris Džonson se uspeo gazeći po krhotinama neuspelih pokušajima Tereze Mej da ostvari Bregzit. Poenta premijerskih nastojanja gospođe Mej, svodila se na napor vlade da se britanski referendumski zahtev o napuštanju EU, ostvari u saradnji s Briselom. Razumno, jer postoji sporazum Evrope i Britanije o izlasku, čiji je rok istekao proletos ali, voljom obe strane, produžen je do 31. oktobra.

Brisel i London nastojali su da se u ovom neočekivanom razlazu Britanije i kontinenta, iskrslom posle jednog takođe neočekivanog britanskog referenduma (odlukom premijera Dejvida Kamerona) – izbegne tzv. “hard Brexit”, slučaj u kom bi Britanija napustila zajednicu jednostrano. Bez obzira na uslove Evrope. Takav “tvrd” izlazak imao bi još “tvrđe” posledice. Za obe strane, međutim, za Britaniju naročito, izražene desetinama milijardi gubitaka u ekonomiji.

dzonson-prva-sed-kabin

London, 25.07.2019 - prva sednica kabineta novog premijera Boris Džonsona

Nemoguć preskok Irske

Politički kobnim za Terezu Mej, pokazao se manjak ideja Londona o režimu carinjenja na granici između dve Irske – Republike Irske, koja je članica EU i Severne Irske, kojoj je posle decenija građanskog rata, garantovan prekogranički promet i međuirski kontakt bez prepreka.

Dva entiteta jednog jedinstvenog irskog etničkog i verskog  (katoličkog) bića, ne pristaju na svoju ponovnu razdvojenost, eventualno obnavljanjem državno kontrolisane granice Britanije i EU. Recimo, zbog carina.

Unionisti Alstera, pak, jesu za granicu. Jesu, makar da se time obnovi i nekadašnji decenijski unutrašnji rat Britanije sa Irskom republikanskom armijom. Rizik “tvrdog Bregzita” je, osim desetina milijardi u bilansima, dakle i rizik obnove rata u Severnoj Irskoj.

dzons-novi-ministri-

London, 25.07.2019 - novi ministar za finansije Sajid Džavid i sekretar Severne Irske Džulijan Smit stižu na prvu sednicu kabineta novog premijera Boris Džonsona

Podeljeni Torijevci

U utorak, Boris Džonson je osvojio srce partije, ali s trudom i - ne baš sasvim. Od oko 160 hiljada glasalih – 92.153 člana dali su glas njemu a 46.656 preostalih, približno trećina svih upitanih, dosadašnjem ministru spoljnih poslova Džeremiju Hantu. Hant je bio evropski miroljubivija opcija.

Predvodnik opozicije, lider laburista Džeremi Korbin, nije iz tih razloga predvideo dug vladarski vek oponentu iz vlasti.

“Boris Džonson je dobio podršku manje od 100 hiljada ne-reprezentativnih članova Konzervativne partije, obećavajući smanjene poreze najbogatijima, sebe pretstavljajući kao prijatelja bankara, i guranjem stvari u pravcu štetnog Bregzita, bez dogovora”, tvitovao je Korbin. “Ali, on nije dobio podršku zemlje”, tvitovao je šef opozicije.

Korbin se nada britanskim izborima.

Džonsonova vlada “već visi o koncu” jer njegova partija, Konzervativna, već jeste “manjina u Donjem domu” sa stanovišta “radne većine” – zavisna je od deset poslanika Demokratske unionističke partije Severne Irske. Tih, koji nisu ni za kakav drugi Bregzit, osim tog “hard”, jer jedino je takav “tvrd” izlazak Britanije iz EU prilika da se Alster iščupa i vrati vrati pod vlast Engleske po konceptu unionista.   

dzons-ruka

Boris Džonson u Donjem domu Parlamenta, prvi put kao premijer

Još malo pa Čerčil

Kročivši u Dauning strit, Džonson je novu vladu Britanije imao već u sredu, spremljenu unapred. Polovinu kabineta Tereze Mej otpustio je sa funkcija, u korist mesta za okorele “bregzitere”.

Za javnost, Džonson je nastojao da zvuči kao Čerčil, pozvan pred rat, da Britaniju organizuje i spase je od Hitlera. Uostalom, novi premijer povremeno oponaša gestikulacijom velikog istorijskog prethodnika.

Govorechi vladi, u sredu, pošto se vratio od kraljice, govorio je o “sudbonosnom trenutku naše zemlje”, i o zadatku da se Britanija spremi da 31. oktobra izađe iz EU. 

“U sudbonosnom trenutku istorije naše zemlje, mi smo sada obavezni, svi mi, da do 31. oktobra ili čak i ranije, napustimo Evropsku uniju, bez ‘ukoliko’ i bez ‘ali”, rekao je.

U četvrtak, u Parlamentu, Džonson je ponovio svoju privrženost razlazu sa Evropom, do 31. oktobra. Ukazao je da to smatra preduslovom “ujedinjavanja i napajanja novom energijom našeg velikog Ujedinjenog kraljevstva i preobražaja ove zemlje u najdivnije mesto na svetu.”

“Ja bih više voleo da EU napustimo uz sporazum. Verujem da je to mogućno čak i u ovoj kasnoj fazi (da se pregovara o nagodbi). Ali neke stvari moraju biti jasne: Sporazum o istupanju usaglašen od mog prethodnika tri puta je u ovom domu odbačen”, izjavio je novi predsednik vlade Britanije.

“Danas je prvi dan novog pristupa, koji će se okončati našim izlaskom iz Evropske unije 31. oktobra. Kada se budemo osvrtali unazad na taj period, na taj izvanredni period, on će nam se ukazati kao zlatno doba našeg Ujedinjenog kraljevstva”, izjavio je Boris Džonson.

Zvučao je kao Donald Tramp. A možda je i mislio na pohvale, podstreke i pomoć američkog prijatelja...

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...