Španski orden za ambasadora Prokića

BM

Danku Prokiću svečano uručeno odlikovanje za izuzetan doprinos odnosima Španije i Srbije koji traju duže od jednog veka
(foto, Beograd, 22.jul, 2019. - Španski ambasador Bartolomeo Molina i srpski diplomata Danko Prokić)

Španski ambasador u Beogradu Bartolomeo Molina uručio je, u ponedeljak u svojoj rezidenciji, orden srpskom diplomati Danku Prokiću. Orden de Isabel de catolica jedno je od najviših španskih proiznanja.

Danko Prokić je od 2012. do 2018. bio ambasador Srbije u Kraljevini Španiji. Kako je objasnio ambasador Molina, Prokić je dobio ovo priznanje za izuzetan doprinos razvoju bilateralnih odnosa Španije i Srbije, „koji su više nego dobri“.

danko-orden-citanje

Čitanje ukaza o odlikovanju: Bartolomeo Molina i Danko Prokić

Prokić je istakao da su ga u radu u Madridu vodili ogroman osećaj odgovornosti što je ambasador Srbije u jednoj tako značajnoj i velikoj zemlji kao što je Španija, kao i saznanje da se u Španiji mogu uraditi mnoge stvari od koristi za Srbiju. 

„Rukovodio sam se i činjenicom da nas Španija podržava na našem putu ka Evropskoj uniji. Španija nam pomaže u odbrani naseg teritorijalnog integriteta kada se radi o Kosovu i Metohiji. I ne samo to, sa Španijom zajedno radimo na sprečavanju pridruživanja ´Kosova´ međunarodnim organizacijama i institucijama kao što su, na primer, Unesko, Interpol, Svetska carinska organzacija, itd.“

Prokić je podsetio da sa Španijom imamo relativno dugu istoriju odnosa. Prvi kontakti između diplomatskih predstavnika Srbije i Španije inicirani su 1880. godine. Španski Kralj Alfonso XII-ti odlikovao je kralja Srbije Milana Obrenovića Ordenom kralja Karlosa Trećeg.

„Prvi ambasador Kraljevine Srbije u Kraljevini Španiji, Dragomir Janković došao je u Madrid i predao akreditive kralju Alfonsu XIII 7. februara 1917. Time je praktično započela stogodišnja istorija diplomatskih odnosa između naše dve zemlje. U poslednjih nešto više od sto godina kroz Madrid je prošao veliki broj diplomata iz moje zemlje a hteo bih da istaknem dvojicu - Ivu Andrica, kasnijeg nobelovca za književnost, koji je radio kao diplomata u Madridu 1928 – 1929. i Jovana Dučića, velikog sprskog pesnika koji je bio u Madridu od 1919. do 1922“, rekao je Prokić. 

Srbija je, inače, veoma poznata u Španiji po svojim sportistima a poslednjih godina ima i dosta Srba koji žive i rade kao profesori, inženjeri, stomatolozi, umetnici, naučnici u Španiji i na najbolji način predstavljaju Srbiju, istakao je Prokić, zahvaljujući na odlikovanju.  

„U Srbiji se malo zna da je Španija četvrta ekonomska sila u evrozoni, pa s tim u vezi, nadam se značajno većem broju španskih investitora u Srbiji. Takođe Španija je izuzetno razvijena zemlja u mnogim oblastima - nauci, obrazovanju, kulturi, turizmu, poljoprivredi, saobraćaju itd, što je vrlo značajno za saradnju sa Srbijom“, zaključio je Prokić. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...