Bugarska kupuje osam američkih lovaca F-16

M.L.

Time će posle 15 godina od ulaska u NATO ova zemlja zameniti stare sovjetske MIG-29
(ilustracija, američki avion F-16 Block kupile su i oružane snage Bahreina)

Bugarski parlament u petak je, kako javlja AFP, odobrio kupovinu osam američkih lovaca F-16 koji će zameniti stare sovjetske MIG-29. Tako će ova nama susedna zemlja, petnaest godina od stupanja u NATO, svoje vazdušne snage prilagoditi standardima zapadne vojne alijanse.

Odluka je doneta sa 123 glasova za, 78 poslanika su bili protiv a dva uzdržana.

avio-F-16-Block-s

Američki F-16 Block zameniće ruske MIG-29 u vojsci Bugarske

Šest lovaca – jednoseda i dva sa dva mesta trebalo bi da SAD počnu da isporučuju Bugarskoj u drugoj polovini 2023. Isporuke bi trebalo da se završe u  prvim mesecima 2024.

Za cenu od ukupno 1,25 milijarde dolara Bugarska će dobiti lovce F-16 Block, opremljene raketama vazduh-vazduh, a cenom je obuhvaćena i obuka pilota. Ovo je najveći vojni ugovor Bugarske od pada komunističkog režima pre oko 30 godina.

Ugovor s proizvođačem lovaca, koncernom Lokid (Lockheed) Martin treba da potpiše još samo i bugarski ministar vojske Krasimir Karakačanov.

“Bugarska će biti prva balkanska zemlja koja će imati novu verziju”, istakao je on povodom primedbi na visoku cenu aviona. Zbog ove kupovine poslanici su već prihvatili da se deficit bužeta zemlje ove godine poveća sa planiranih 0,5 na 2,1 procenta bruto društvenog proizvoda,

Bugarska, koja je u NATO stupila 2004, sada koristi sovjetske lovce MIG-29, stare 30 godina od kojih je samo sedam njih upotrebljivo. Osim SAD, Bugarskoj su lovce nudili na podaju i Švedska i Italija. Švedska je nudila deset novih gripena, a Italija višenamenske ali već korišćene avione tipa eurofajter (Eurofighter).

Prošlog leta kompanija Lokid je objavila sklapanje ugovora sa Slovačkom o kupovini 14 ovakvih vojnih aviona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...