Zelenski osvojio i Radu Ukrajine

Petar Popović

Rivali šefa države, arhitekte stanja žigosanog rezultatom nedavnih predsedničkih izbora, odbačeni na političku periferiju glasovima za novu Radu. Međutim, predsednik Ukrajine je automatski bez “alibija”, u slučaju da kao lider koji je široko pobudio nadu - ipak ne uspe
(Kijev, 21.07.2019 - predsednik Vladimir Zelenski, sa suprugom glasa na parlamentarnim izborima u Ukrajini: Volodymyr Zelenskiy, Olena Zelenska)

U konkurenciji čak 22 partije, ali i uz odziv, u najboljem slučaju možda tek 50 odsto građana s pravom glasa (podaci još nisu konačni), pro-predsednička partija Sluga naroda, obrazovana pošto je junak istoimene televizijske serije glumac Vladimir Zelenski proletos postao državni šef Ukrajine, osvojila je na vanrednim izborima u nedelju i Vrhovnu radu, ukrajinski parlament.

Rada sa antagonistički nastrojenim deputatima “epohe Petra Parošenka”, raspuštena je dekretom predsednika Zelenskog, donetim neposredno pošto je primio dužnost.

Uz podršku, koju mu već od trenutka svog skorog predstojećeg konstituisanja obećava politički lojalno predstavničko telo – Vladimir Zelenski, u prilici je da sada, u tragično podeljenoj Ukrajini, mnogo milionskoj, potencijalno ekonomski snažnoj zemlji, vrati životne stvari na perspektivniji kolosek.

Rivali šefa države, arhitekte stanja žigosanog rezultatom nedavnih predsedničkih izbora, odbačeni su glasovima za novu Radu na političku periferiju. Obesnaženi su.

Međutim, utoliko je i sam Vladimir Zelenski, automatski bez “alibija” u slučaju da kao predsednik koji je pobudio najveću nadu ipak ne uspe.

ukr-zelenski-glasanje-rada-s

Kijev, 21.07.2019 - predsednik Vladimir Zelenski, sa suprugom glasa na parlamentarnim izborima u Ukrajini: Volodymyr Zelenskiy, Olena Zelenska

Bivši glumac i bivši muzičar

Partija Sluga naroda, osvojila je 43,9 odsto svih glasova, saopštio je ukrajinski “egzit-pul”, oslonjen na izjave po izlasku sa birališta.

Bezmalo četiri puta više nego prvi sledeći na listi takmaca za Radu, pro-ruska Opoziciona platforma-Za život, koja je dobila 11,5 odsto podrške.

Trećeplasirana, Evropska solidarnost bivšeg predsednika Petra Parošenka, sabrala je 8,9 procenata, a četvrta u rangu u borbi za mesta u zdanju, Batkivščina, veterana scene Julije Timošenko – 7,6 procenata.

Poslednji koji ima minimum od pet odsto da bi prošao do klupa je Golos, muzičara Svjatoslava Vakarčuka – dobio je 6,3 procenata svih glasova. Vakarčurk je solista grupe Elzin okean.

Saglasno ruskom Komersantu, bivši glumac je, već tokom brifinga o rezultatima, pozvao u koaliciju bivšeg muzičara.

“Naš rejting je nešto bolji nego Golosov, ali ja pozivam gospodina Vakarčuka na razgovor”, citiran je Zelenski

ukr-parosenko-glasanje-

Kijev, 21.07.2019 - bivši predsednik Petre Porošenko glasa na parlamentarnim izborima u Ukrajini. Njegova stranka osvojila je oko šest puta manje od partije Zelenskog

Prekid rata prvi cilj

Upitan o programu vlade, državni šef Ukrajine je najpre pomenuo okončanje rata na istoku zemlje.

“Vi znate naše glavne prioritete – kao i svakom Ukrajincu, to su prekid rata, vraćanje naših zarobljenika i pobeda nad tom korupcijom, koja do današnjeg dana opstaje u Ukrajini”, citirale su RIA novosti, preneo je Komersant.

Upitan o eventualnom premijerstvu Julije Timošenko, Zelenski je izjavio da premijera zamišlja kao “eksperta u ekonomiji”.

“Ja smatram da baš prvi ministar Ukrajine treba da bude novo lice, ekspert u ekonomiji”, izjavio je. Ništavni su izgledi da reformista Zelenski posegne za pomoćnikom “s reputacijom”, a u sferi sprege vlasti i interesa, gospođa Timošenko je ima.

Zelenski je izrazio nadu u povratak ukrajinskih mornara, uhapšenih 2018. u Rusiji, tokom pomorskog incidenta kod Kerča.

“Uskoro ćemo rešiti to pitanje, veoma mnogo radimo na tome. Ne mogu da navedem tačne rokove..,” rekao je.

Saglasno štampi, Kremlj je spreman da se rešenje pronađe.

ukr-novinari-glasanje-

Kijev, 21.07.2019 - predstavnici medija očekuju dolazak na glasačko mesto za parlamentarne izbore predsednika Vladimira Zelenskog

Svaki šablon dobar

Pitanje koje se u nedelju veče nameće kao najbitnije, tiče se enigme političkog kursa predsednika Zelenskog, sada, pošto je osvojio i parlament? A, u tome, i daljih odnosa Ukrajine i Rusije, jer okončanje rata na istoku pretpostavlja makar minimum dobrosusedstva – tog i tolikog pokazivanja dobre volje, koje je u stanju da smesta izazove podozrenje prema Zelenskom na Zapadu?

Minulih dana, Kremlj je krenuo da otapa nešto leda, u gromadama nataloženog nepoverenja prema Kijevu iz vremena američkog prevrata i Parošenka. Putin je reagovao pozitivno na ideju Zelenskog o nešto drugačijem, proširenom “formatu Minska”.     

“Mi se nikada nismo odrekli ni jednog od predloženih formata (pregovaranja), pa ni proširivanja normandijskog”, reagovao je predsednik Rusije Vladimir Putin, objavio je TASS a preneo Komersant.

Šef Kremlja komentarisao je navodnu spremnost Zelenskog da se ožive pregovori koji bi eventualno omogućili mir u ratom pogođenoj istočnoj Ukrajini.

Kremlju interesantno

Zelenski je predložio oživljavanje diplomatske aktivnosti tzv. grupe Minsk (Nemačka, Francuska, Rusija, Ukrajina) – s tim što bi se stolu za kojim su sile Evrope, prinela i stolica za SAD. Takođe, gde bi se naspram Evropljana pojavila i Velika Britanija.

Potenciran je anglo-američki element pregovaračkog foruma.

Povratak Rusije u Parlament Evrope proizveo je kod Poljske i baltičkih državnih enklava šok. Kijev se pribojava kompromiserstva Berlina i Pariza u kontaktu s Rusima, potencijalno poraznog za stvar jedne centralizovane Ukrajine.

To bi se izrazilo ustavnim pravima za nepriznate autonomije Donjeck i Luganjsk.

Vašington, a onda podrazumeva se odmah i London, su za tvrd kurs i “rešenje” kroz naoružavanje Kijeva.  

Zelenski je o ideji govorio s kancelarom, gospođom Angelom Merkel i s predsednikom Emanuelom Makronom. U izjavama, predsednik Ukrajine je pominjao tzv. prošireni “format Minska”.

Putin je, međutim, istupio usmeren pozitivno (“Путин готов обсуждать расширенную встречу по Донбассу”) . Izrazio je mišljenje da susret samo “mora biti dobro pripremljen”.

“Ne znamo kako će reagovati američka administracija. Kako će Nemačka, Francuska, reagovati. To su sve pitanja koja podležu razradi”.

Međutim, susret u takvom sastavu “može biti interesantan”, citiran je predsednik Rusije. 

Telefon Kijev - Moskva aktiviran

Epizoda s “formatom” je epilog istupanja Zelenskog posredstvom fejsbuka, u kojem se novi predsednik založio za prekid rata “što pre” i za susret “da vidimo čiji je Krim”.

U međuvremenu, “odmrznut je” i telefon Kijev - Kremlj. Broj je okrenuo Zelenski. Saopštene pojedinosti, tiču se te dobre volje obe strane, da se umrtvljeni pregovori ožive.

U trenucima tih istupanja Volodimira Zelenskog još je, međutim, nedostajao onaj glavni preduslov koji je novom predsedniku potreban – podrška njegovim inicijativama u Radi Ukrajine, u parlamentu.

To ključno, do juče nepostojeće, donosi uspeh pro-predsedničke partije Sluga naroda, na izborima u nedelju.

Karakteristično, mogućnost krajnje ojačane pozicije Zelenskog na Zapadu se sada komentariše i uz bojazan – da moćni Zelenski “ne okrene ćurak naopako” i približi se Rusiji. 

Zelenski je sebe postavio “kao predsednika mira”, i nastoji da odgovori težnji velikog broja Ukrajinaca da se rat okonča.

“Mi smo spremni da učinimo sve što se zahteva Minskim sporazumima”, izjavio je predsednik za Dojče vele.

“Čini se da je on spreman na više ustupaka nego njegov prethodnik, i mnogo ih je koji očekuju novi pristup tom glavnom pitanju posle izbora”, komentarisalo je nemačko glasilo (“Ukraine parliamentary vote: Fresh start or a U-turn?”, dw.de). Glasilo, međutim, pominje i “eksperte u Kijevu, koji upozoravaju na U-zaokret prema Rusiji, uprkos  pro-zapadnoj retorici” novog lidera.

Postoji teza da je Zelenskom priskočilo stanovništvo koje želi prekid stalne zategnutosti s Rusijom.

“Takav razvoj neizbežno bi doveo do novih zategnutosti” u Ukrajini, citirani su, međutim, neimenovani... eksperti i njihova upozorenja.

ukr-glasanje-rada

Kijev, 21.07.2019 - glasanaje na parlamentarnim izborima u Ukrajini

Oni žele normalnost

“Nejasno je da li Zelenski shvata da je pravi izvor masovne podrške koja mu je iskazana, želja za normalnošću u odnosima s Rusijom”, u dilemi je, pišući pred izbore za američki Nešenel interest Nikolai N. Pjetro, profesor na Rod Ajlendu i urednik “Ukrajine u krizi”.

“Dijalog zahteva jedan potpuno drugačiji način razmišljanja, taj koji su Ukrajinci možda spremni da prihvate čak i ako njihovi politički lideri nisu”, primećuje Pjetro, jedan od retkih  koji se oglašava sa lica mesta, iz Odese.

Autor nije siguran – može li Zelenski “zaobići zamku nacionalizma koji je otuđio najmanje polovinu zemlje”.

Prethodnik na dužnosti, Pjetro Parošenko nije uspeo, podlegao mu je. Obojio je svoju lidersku aktivnost izrazito anti-ruskom i ratobornom retorikom.

“Produžiti tim putem odvešće Ukrajinu u građanski sukob bez kraja”, pribojava se autor članka u američkom magazinu (“Will Nationalism Poison Ukraine’s New President?”, nationalinterest.org).

Izbori za Radu i potreba Ukrajine za koalicijom tek sada će motivisati mnoštvo analiza te vrste.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...