Evropski parlament podržao predlog šefova država EU: Ursula fon der Lejen, prva žena - predsednik Evropske komisije

Nataša Jokić, Strazbur

Nemačka konzervativka i bivša ministarka odbrane izložila je pred poslanicima više socijalistički nego konzervativni program da bi osigurala glasove levog centra i osigurala svoj izbor
(Strazbur, 16.07.2019 - glasanjem poslanika Evropskog parlamenta (EP) nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen izabrana je za predsednicu Evropske komisije)

Nemačka konzervativka Ursula fon der Lejen postala je predsednica Evropske komisije, prva žena na toj visokoj funkciji u istoriji EU. Evropski poslanici usvojili su predlog šefova država i vlada Unije za njeno imenovanje većinom glasova: 383 poslanika glasala su „za“, 327 „protiv“, a 22 su bili uzdržani.

Neposredno posle objavljivanja rezultata glasanja u Evropskom parlamentu u Strazburu, Ursula fon der Lejen obratila se novinarima, ističući da je zadovoljna što postoji poslanička "proevropska većina".

Rekla je da se oseća kao da se vraća kući i da misli na svog oca koji je bio generalni sekretar Evropske komisije zbog čega je ona i rođena i odrasla u Briselu.   

Fon der Lajen je do sada bila ministarka odbrane u nemačkoj vladi.  Njen mandat će trajati pet godina.

fon-der-lejen-predizborni-govor-

Strazbur, 16.07.2019 - nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen održala je govor posle koga će Evropski parlament glasati za njen izbor za predsednicu Evropske komisije u Strazburu: Ursula von der Leyen

„Socijalističke“ ekonomija i klima

Uoči glasanja Ursula fon der Lejen obratila se evropskim poslanicima izlažući pred njima, kako to tradicija nalaže, pritoritete svog budućeg petogdišnjeg mandata.

U nastojanju da izađe u susret horizontu očekivanja socijalista, bez čije podrške ne bi mogla da dobije dovoljan broj glasova, fon der Lejen je, uprkos tome što je konzervativka, u Evropskom parlamentu održala govor koji je više ličio na proglas nekog socijaldemokrate.

On je naglasila da je jedan od njenih prioriteta socijalna ekonomija: zagarantovana najniža evropska zarada, zajedničko evropsko osiguranje za nezaposlene, dečji dodatak za siromašne porodice, zajednička evropska socijalna politika prema mladima.

"Ne treba narod da služi ekonomiji već obrnuto - ekonomija da služi narodu!", poručila je ona.

Ekologija je, takođe, jedan od prioriteta fon der Lejen. Ona je obećala da će u prvih sto dana svog mandata predložiti plan "Zeleni dogovor za Evropu" kao i prvi evropski zakon o klimi. Najavila je evropski investicioni plan sa ciljem borbe protiv klimatskih promena koji bi obuhvatao privatne i javne investicije i konverziju fondova Evropske investicione banke u "banku za klimu" sa ciljem da se obezbedi hiljadu milijardi evra.

fon-der-lejen-glasanje

Strazbur, 16.07.2019 - poslanici Evropskog parlamenta (EP) glasaju za izbor nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) za predsednicu Evropske komisije

Izbeglice, NATO i „bregzit“

Fon der Lejen je, takođe, najavila promenu ugovora iz Dablina koji podrzumeva da stranac može da traži azil samo u onoj zemlju u koju je prvo stupio, ušavši u EU (što je izmena koja odgovara pre svega Italiji, Grčkoj i Španiji), kao i ubrzavanje raspoređivanja evropskih snaga na spoljnim evropskim granicama. Podržala je "novi pakt o migraciji i azilu".

Što se tiče bezbednosti ona je naglasila da samo NATO pakt može da garantuje bezbednost EU.

"Ostaćemo vezani za NATO", rekla je fon der Lejen, inače dosadašnja ministarka odbrane Nemačke .

Ona je naglasila da se zalaže za novo odlaganje "bregzita" - izlaska Velike Britanije iz EU, "ako za to postoje ozbiljni razlozi".

Proširenje EU i politička simulacija

U svom izlaganju prioriteta Fon der Lajen nije pominjala pitanje budućih proširenja Evropske unije. Naknadno, u višesatnoj poslaničkoj raspravi, odgovarajući na pitanja poslanika ona je rekla da smatra da kada zemlje ispune uslove za članstvo u EU, u Šengenskom ugovoru i u evrozoni - treba za to da budu nagrađene.

Tokom poslaničke debate fon der Lajen su kritikovali uglavnom poslanici sa krajnje desnice i levice.

Janik Žado, francuski poslanik i jedan od lidera Zelenih u Evropskom parlamentu, naročito je bio ogorčen zboog toga što fon der Lejen, izlažući svoje ekološke planove, ulazi u "lovišta" njegove stranke.

On ju je optužio za političku simulaciju. Ukoliko joj je zaista ekologija važna, zašto fon der Lejen podržava ugovor EU sa Latinskom Amerikom o bescarinskoj trgovini - pitao je Žado. Dodao je da joj ne veruje jer ona podržava brazilskog predsednika Bolsonara koji uništava male seljake i radi u interesu korporacija - najvećih zagađivača planete. 

Dogovoreno glasanje

Uprkos tome što su mnogi analitičari u evropskim medijima govorili da je neizvesan izbor, odnosno poslanička podrška imenovanju fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, sve je bilo izvesno i dogovoreno unapred.

Glasalo se, uostalom, samo za ili protiv jednog kandidata što neizbežno više podseća na totalitarne režime nego na demokratske sisteme.

Oko kandidature fon der Lejen složili su se šefovi država i vlada, odbacivši sve kandidate koje su predložile tri najjače političke grupe u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija (desni centar), socijalisti i demokrate (levi centar).

Deo poslanika Evropskog parlamenta protumačili su kao uvredu Parlamenta i demokratije to što su šefovi država i vlada okupljeni u Evropskom savetu odlučili da nametnu svog kandidata, odbacuvši sve one koje su poslaničke grupe predložile.

Nezadovoljni su bili pre svega neki članovi grupe socijalista i demokrata. Većina njih je ipak našla svoj račun. Član socijalista Italijan David Sasoli prošle nedelje je izabran za predsednika Evropskog parlamenta i većina socijalista i demokrata (levi centar) podržali su izbor fon der Lejen. Uz socijaliste i sigurnu podršku svog "tabora" - liberala i desnog centra - nova predsednica Evropske komisije je bila sigurna da će dobiti potrebnu većinu poslaničkih glasova.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...