Francuski mediji o poseti predsednika Makrona Beogradu: Obnavljanje oslabljenih veza

Nataša Jokić, Strazbur

Francuska nudi oružje, vojnu opremu i izgradnju beogradskog metroa. Frans pres naziva Kosovo "bivšom srpskom provincijom koja je postala nezavisna 2008. godine"
(Pariz, 14.07.2019 - predsednik Francuske Emanuel Makron i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Francuske Fransoa Lekontre na vojnoj paradi povodom Dana Bastilje u Parizu - Bastille Day)

Najavljujući posetu predsednika Makrona Srbiji, francuski mediji ističu da je njen cilj "obnavljanje oslabljenih veza" sa Beogradom kao i da je ovo prvi put posle dve decenije da jedan francuski predsednik dolazi u Srbiju.

Francuski elektronski mediji i novine prenose uglavnom najavni tekst agencije Frans pres u kome se naglašava da je Srbija zemlja u procesu evropske integracije i da je izjava predsednika Makrona da "nije trenutak da 29 država-članica uđe u EU" izazvala veliku pažnju u Beogradu.

Mediji ističu da u Beograd dolaze i rukovodioci firme Alstom koja nudi projekat izgradnje beogradskog metroa ali za konkurenta u tom poslu ima kineski konzorcijum.

U tom kontekstu većina francuskih medija naglašava da je Kina višestruko povećala svoje investicije na Balkanu, posebno u Srbiji i da konkuriše evropskim preduzećima.

AFP podseća da je Balkan važan deo "novog puta svile", mega-projekta Kine koji treba da je ojača kao svetsku ekonomsku silu. Agencija ističe da je u poslednjih šest godina Peking veoma aktivan, da nudi kredite sa niskim kamatama i tako postaje konkurent evropskim preduzećima. 

"Između 2007. i 2017. godine, Peking je dao 12 milijardi evra kredita zemljama regiona od čega je trećinu  dobila Srbija".

Kao veoma važan deo posete, francuski mediji najavljuju potpisivanje u Beogradu ugovora iz oblasti vojne saradnje i kupovine vojne opreme.

Podsećaju na incident prilikom obeležavanja završetka prvog svetskog rata u Parizu 11. novembra prošle godine kada je predsednik Srbije dobio protokolarno sporedno mesto na tribini.

Ističući da je Jelisejska palata kasnije priznala da je zaista reč o incidentu, francuski mediji najavljuju da će Emanuel Makron  otkriti spomenik Zahvalnosti Francuskoj u Beogradu.

Agencija Frans pres ocenjuje da predsednika Makrona u Beogradu čeka "delikatan" program: "od Kosova do Evropske unije". Agencija podseća da je dijalog Srbija - Kosovo prekinut već više meseci i naziva Kosovo "bivšom srpskom provincijom koja je postala nezavisna 2008. godine". Agencija podseća da je Pariz otvoren za mogućnost rešavanja konflikta razmenom teritorija dok se Berlin tome protivi.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...