Evropski parlament "aminovaće" imenovanja za najviše funkcije u EU: Sledbeništvo umesto kritike?

Nataša Jokić, Strazbur

Politička podobnost nije nestala posle pada berlinskog zida, samo je prerađena i obučena u novi dizajn. Sledbenici i njihov duh dobrovoljnog podređivanja, odlika su azijske despotije, a ne ideala demokratske Evrope. Zato su sledbenici, više nego nacionalisti i evroskeptici, najozbiljnija pretnja idealu budućeg ujedinjavanja evropskih država na osnovu solidarnosti i demokratije
(foto, Ursula van der Lejen biće u utorak izabrana u Evropskom parlamentu za predsednicu Evropske komisije)

Kao što cikorija zamenjuje kafu u vreme nestašica, tako Evropski parlament zamenjuje demokratiju u Evropskoj uniji.

Ne preterujem.

Podsetimo: Evropski parlament je jedina institucija Evropske unije čiji su članovi - poslanici izabrani na direktnim izborima u svakoj državi članici. Ostali su svi imenovani po sistemu "centralni komitet je odlučio".

Posle izbora, evropski poslanici dolaze u Brisel i Strazbur, gde Evropski parlament (EP) naizmenično zaseda. Tu se udružuju po načelu ideološko-političke pripadnosti: levi sa levima, desni sa desnima, krajnje desni sa krajnje desnima itd.

Najbrojnija grupa u EP je decenijama je Evropska narodna partija koja okuplja poslanike desnog centra i kojom godinama dominira nemačka demohrišćanska partija Angele Merkel.

U skladu sa nemačkom tradicijom "velike koalicije" Evropska narodna partija dominira Evropskim parlamentom. To znači da se desni centar EP udružuje sa levim centrom - sa grupom socijalista i demokrata.  

Na delu je sistem "ja tebi - ti meni".

Vađenje iz "sešira"

Tako je za predsednika Evropskog parlamenta u novom sazivu izabran socijalista, Italijan David Sasoli kako bi se "utešila" grupa "Socijalisti i demokrate" jer je kandidatkinja desnog centra, nemačka demohrišćanka Ursula van der Lejen izvađena iz šešira kao kandidat za mesto predsednika Evropske komisije.

Italijanska desnica na vlasti, naravno, nije bila zadovoljna jer je Sasoli ogorčeni protivnik Salvinija i vlade u Rimu.

Račun sa desnom vladom u Rimu izravnan je tako što je Italiji odjednom oprošteno prekoračenje deficita u državnoj kasi iako je pre toga Brisel pretio kaznama. Drugim rečima: svi su ovoj političkoj kombinaciji našli svoj račun. Ova cikorija zaista ima skoro isti ukus kao kafa.

U tom istom stilu pijačnih računa, po svemu sudeći, proći će i predstojeće zasedanje Evropskog parlamenta.

Bilo je nagađanja da poslanici Evropskog parlamenta neće potvrditi odluku Evropskog saveta (šefovi država i vlada EU) o imenovanjima na najviše funkcije u institucijama Unije: za predsednika Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta, visokog predstavnika za spoljnu politiku i direktora Evropske centralne banke.

Nagađanja su bila više prigodna nego realna i ličila su više na puste želje, da se vidi kako demokratija odnosno volja naroda rukovodi Evropskom unijom i Evropskim parlamentom.

To, naravno, i na žalost - nije slučaj.  Za nagađanja nije bilo suštinskog razloga. Sve se znalo unapred.

I ovoga puta, kao i godinama pre toga, Evropski parlament je tu da samo odobri ono što su šefovi država i vlada EU (Evropski savet) odlučili posle kuloarskih intriga i političkih preračunavanja i pogodbi.

Bez neizvesnosti

U Evropskom parlamentu neće biti istinske neizvesnosti tipične za demokrtaske sisteme: Ursula van der Lejen proći će poslaničko glasanje i postaće predsednica Evropske komisije, uprkos činjenici da je njena biografija u političkom smislu prilično krhka i uprkos činjenici da je - sasvim izvesno - na demokratskim izborima, bilo u Nemačkoj bilo u celoj Evropi, građani ne bi izabrali.

 

http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-213585/koji-su-kvaliteti-neophodni-da-biste-postali-najvisi-funkcioner-eu-sumnja-da-ste-korumpirani-vrlina-broj-1#.XR-nKb998aY.twitter

 

Kao što smo već pisali, Ursula van der Lejen (62), dosadašnja ministarka odbrane Nemačke, prema "barometru" nedeljnika "Špigel",  proglašena je u Nemačkoj za najnepopularnijeg ministra u vladi. Razlog je klasičan - osimnjičena je za učešće u korupciji -  ono što se učitivo zove "zloupotreba položaja i vlasti".

Ursula van der Lejen trenutno je pod istragom posebne komisije nemačkog parlamenta jer se sumnja da je, bez konkursa za javne nabavke, angažovala preduzeća za savetodavne usluge i tako iz državne kase potrošila više miliona evra. Najveći deo te sume, kako se sumnja, otišao je na račun firme u kojoj je zaposlen njen sin.

Ovo je druga afera u čijem je središtu Ursula van der Lejen. U prethodnoj se našla kada je osumnjičena za plagijat svog doktorata iz medicine. Fakultet u Hanoveru konstatovao je da je nekoliko pasusa zaista prepisano ali da to nije dovoljno da se doktorat poništi. Posledice su međutim bile političke. Politički ugled i poverenje javnosti u Ursulu van der Lejen bili su načeti.

Evropski mediji naglašavali su zato ovih dana njene kvalitete: majka sedmoro dece, završila medicinu i ekonomiju, pored maternjeg nemačkog govori odlično francuski i engleski, elegantna, elkoventna, izraziti pristalica federalizacije Evropske unije, izraziti pristalica NATO-pakta. Rođena i odrasla u Briselu kao ćerka tadašnjeg sekretara Evropske Komisije itd.

Korisni savezi

Posle simulacije demokratske neizvesnosti, prošlog četvrtka ujutru, Konferencija predsednika političkih grupa u Evropskom parlamentu donela je odluku da Ursula van der Lejen na plenarnom zasedanju idućeg sedmice u utorak, održi govor pred poslanicima. Uslediće debata i glasanje na kraju dana.

Ova vest bila je pozudan znak da je Ursula van Lejen obezbedila većinu poslaničkih glasova. Da nije tako predsednici tri najveće političke grupe u Evropskom parlamentu (Evropska narodna partija, socijalisti i demokrati i liberali)  odlučili bi da se odluka o imenovanju Van der Lejen za predsednicu Evropske komisije odloži za septembar.

Istina, neki poslanici iz redova grupe socijalista i demokrata nisu se pomirili što je njihov kandidat - socijalista iz Holandije Timermans - izbačen iz trke za prestižno mesto predsednika Evropske komisije. Oni, izgleda, neće glasati za predlog da kandidatkinja desnog centra Van der Lejen bude imenovana. Ništa zato, umesto levog centra, podršku desnom centru ovoga puta će dati deo poslanika iz grupe krajnje desnice.

Naravoučenije: jesu bili u pravu oni koji smatraju da je Evropska narodna partija desnog centra "inficirana" članovima sa krajnje desnim programima kao što je recimo mađarska stranka Fides.

Uprkos tome, pokazalo se sada da su bili u pravu i oni koji su insistirali na ostajanju u dobrim odnosima desnog centra sa krajnjom desnicom.

Nije moralno, jer krajnja desnica znači kraj pravne države, ali imamo sada dokaz da je to politički korisno. Ne zna se još samo šta će krajnja desnica dobiti zauzvrat.

Poltička podobnost

Ukoliko bi došlo do nepredviđenog odbacivanja kandidature Ursule van der Lejen za funkciju predsednice Evropske komisije - to bi značilo da još uvek postoje otvori u sistemu EU kroz koje ulazi kiseonik. U ovom slučaju nije toliko važno sa koje ideološke strane dolazi osporavanje - važan je opstanak načela da je osporavanje legitimno i korisno.

Paradoksalno, Evropska unija i ideja o njoj mogu da postoje i opstanu sve dok postoji duh kritike i samo-kritike koji je u osnovi modernog evropskog društva i nauke, zasnovanih na prosviteteljstvu. Za Evropsku uniju zato nisu najopasniji ni evroskeptici, pa ni ultrancionalizam. Ono što može da bude fatalno za ideju ujedinjene Evrope jesu upravo sledbenici. Sledbenici, iz karijerističkih pobuda i interesa, guše duh kritike, gušeći tako duh moderne Evrope. Politička podobnost nije nestala posle pada berlinskog zida, samo je prerađena i obučena u novi dizajn.

Sledbenici i njihov duh dobrovoljnog podređivanja, odlika su azijske despotije, a ne ideala demokratske Evrope. Sledbenici, više nego nacionalisti i evroskeptici, zato su najozbiljnija pretnja idealu budućeg ujedinjavanja evropskih država na osnovu solidarnosti i demokratije. Sledbenici ne prezaju da forsiraju ostvarenje svog ideala radi svojih interesa. Ne zanima ih prolazak kroz demokratske procedure, niti volja naroda. Ne ustručavaju se da idu prečicom, koncentrišući vlast u rukama manjine iza kojih stoje finansijki i industrijski moćnici.

Ova zbunjujuća zamena i lažna podela na "progresiste i nacionaliste"   uočava se podjednako i na zapadu i na istoku EU.

Što je više duh političkog sledbeništva u EU napredovao na račun kritičkog mišljenja - to je razočaranje postajalo veće, a demokratija se pretvarala u fasadu od mekog kartona.

Upravo to razočaranje hrani sadašnje ekstreme i rastući nacionalizam, rasizam i isključivost. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...