Zelenski, Rada i Ukrajina

Petar Popović

Raspuštanjem Vrhovne rade, Volodimir Zelenski lišio je mandata i odaslao kućama potencijalno najtvrđe političke protivnike, ali visoki rejting predsedničke partije u oči izbora, 21. jula, ne garantuje šefu Ukrajine ništa. Još nije jasno ko može biti partner Slugi naroda u koaliciji
(foto Volodimir Zelenski novi predsednik Ukrajine, odmah po polaganju zakleteve, raspustio Radu i zakazao parlamentarne izbore za 21. jul)

Volodimir Zelenski (41), glumac koji je nedavno, na izborima u Ukrajini, nadmoćno eliminisao ustoličenog predesednika te zemlje Pjetra Parošenka, razlikom u glasovima od tri prema jedan, prvi put je u ulozi za koju nema neki gotov scenario. Scena na kojoj se obreo ne funkcioniše kao studio.

Odluka novog predsednika, da već pri uvođenju u dužnost, raspusti Vrhovnu radu Ukrajine, nacionalni parlament, pokazala se lukavom.

Raspuštanjem Rade, Zelenski je lišio mandata i odaslao kućama potencijalno najtvrđe političke protivnike – prve koji bi sabotirali njegov program protiv korupcije. Rada se usprotivila, ali prinuđena je da posluša. Ustavni sud Ukrajine, presudio je u korist predsednika.

Izbori za novi parlament Ukrajine, jedan koji bi eventualno podržao predsednikove mere i namere, slede za manje od tri nedelje, već u julu, 21-og. Zelenski osnovano računa da će još do tada potrajati inercija podrške građana njegovom predsedničkom pobedničkom programu, sa idejama “ukradenim” iz Sluge naroda – role koja ga je i kao glumca televizije učinila popularnim.

U tome nema mnogo teksta. Sve što je potrebno vidi se u naslovu – s pozivom da se vlast u zemlji, korumpirana i u celini takva da samo izaziva zgražanje – vrati “u službu narodu”. Zvuči idealistički ali, sve do sada, svodi se uglavnom na tu jednu parolu.

Osnovana je potencijalno vladajuća, pro-predsednička partija, i naslov partije je Sluga naroda. Zvuči kao epizoda produžene “serije”, ali ovog puta, to je politički život.

Vesti iz Ukrajine upućuju da su “Zelenski i tim” - ekipa uglavnom mladih, novih i nepoznatih, bez poznatih a nepopularnih političara - dobro procenili.

Tri nedelje pre izlaska pred kutije, Sluga naroda uživa oko 50 odsto podrške birača, ukazuje sociološko ispitivanje predizbornog mišljenja.

“On pokazuje da zna kako da crpi iz zgađenosti koju njegovi sugrađani osećaju prema političkom establišmentu zemlje”, opisao je taj početni trenutak Zelenskog nemački Dojče vele (“Ukraine to rate Volodymyr Zelenskiy’s Servant of the People”, dw.com).

julija-timosenko

Julija Timošenko

Kandidati za koaliciju

Između vodećeg, i prvog narednog na listi popularnosti, distanca je pozamašna.

Prva koja sledi posle pozicije Sluge naroda je Platforma opozicije Za život, čiji predizborni manifest afirmiše “mir u istočnoj Ukrajini” – sa 10 otsto predizborne podrške.

Tek treći ešalon je bivša vlast, Partija evropske solidarnosti izborno poraženog Parošenka, sa svega 6,7 odsto popularnosti.

Ove “sitne stavke”, od po nekoliko procenata perspektivnih sledbenika, biće vrlo bitne kasnije, posle izbora. Jer, koliko god delovao moćno pre glasanja, Zelenski ne može biti siguran da će mu i izbori potvrditi većinu. Mogućno je da će mu zatrebati partner za koaliciju. I to je prvi “šalter”, na kojem će idealistički čist program Sluge naroda morati nešto da izgubi, “trgujući”.

Biće, međutim, interesantno s kim će Zelenski “trgovati”?

Poenta Parošenkove Solidarnosti sa Evropom je oslonac Ukrajine na Zapad. Poenta opozicione Platforme, oslonac na Kremlj, na Ruse.

Julija Timošenko (Batkivščina), još niže na lestvici, takođe je za to da Kijev ostane okrenut Zapadu.

Jurij-Bojko-s

Jurij Bojko

Bojko i Medvedčuk

Vodeći tandem opozicione Platforme su Jurij Bojko (60), u svoje vreme vice-premijer vlade za gorivo i energiju (pri vlasti Viktora Janukoviča i njegove Partije regiona) i Viktor Medvedčuk, nekada davno, u doba Rusije Jeljcina, šef kabineta predsednika Leonida Kučme.

Njihova Platforma ima 10 odsto predizborne podrške, ali taj postotak “sabran” je pretežno na istoku i jugu Ukrajine, u ruski govorećem području. U tom smislu, ova dvojica političara su neka vrsta neslužbenog mandatara juga i istoka zemlje.

Na istoku zemlje, gde međunarodno nepriznate autonomije ukrajinskih Rusa, Luganjsk i Donjeck, ne priznaju vlast Kijeva, produžava se najdublja kriza integriteta Ukrajine od dana njene nezavisnosti.

Međutim, na tom istoku i na, takođe ruski nastanjenom jugu, i Zelenski je dobio mnogo glasova – u uverenju onih koji su ga birali da će novi predsednik učiniti kraj neprijateljstvima i Ukrajini vratiti mir.

Proizilazi, političke nade juga i istoka Ukrajine polažu se uz Zelenskog, Bojka i Medvedčuka – i neku koaliciju politički otvorenu za ideju o dijalogu Ukrajine i Rusije.

viktor-medvedcuk-

Viktor Medvedčuk

Bojko i Medvedčuk

Bojko i Medvedčuk, “posetili su nedavno Moskvu, sreli se s ruskim rukovodstvom, i naznačili da bi radili u pravcu tešnjih veza” s Rusijom, naveo je nemački Dojče vele.

“...Tek prve laste” , a biće ih još, komentarisao je Fjodor Lukjanov, ruski politolog.

Nemačko glasilo nagađa da je “izgledno” da, u budućem parlamentu, Platforma Bojka i Medvedčuka “udruži snage” sa Slugom naroda Zelenskog.

Na kom faktu počivaju takvi “izgledi” ne navodi se. Naprotiv, navodi se da Sluga naroda ostaje pri “zapadnoj orijentaciji i otvorenosti (Ukrajine) prema EU i NATO, mada bez nekih konkretnih obećanja (sa Zapada)”.

“Pro-EU retorika Zelenskog ponuđena na putovanjima (predsednika) u Brisel, Pariz i Berlin, u kontrastu je s glasinama da on možda favorizuje Rusiju”, kaže zapadni medij.

Kao neka završnica za saldo nejasne prelazne situacije, u najvećoj meri važi ono sa čime tekst o Ukrajini završava je politolog Lukjanov.

“U Ukrajini se obrazuje druga politička stvarnost. A kakva – nejasno je”, piše o prelaznom stanju u Ukrajini Lukjanov (“Народ и его слуги”, rg. ru).

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...