Turska predstavila model svog lovca, sličan F-35

M. L.

Ova zemlja nastoji da pokaže svetu da u razvoju borbenog aviona ne mora biti zavisna od SAD
(foto, maketa turskog lovca na sajmu u Parizu prošlog ponedeljka)

Turska je predstavila ovih dana na aerosalonu u Parizu svoj model lovca pete generacije. Nosi oznaku TF-X i upadljivo liči na američki avion F-35 čiju ranije dogovorenu prodaju Sjedinjene Države prete da blokiraju. Prema agenciji AFP, Turska nastoji da predstavi svetu kako razvojem sopstvenog "nevidljivog" aviona ne mora biti u ovom pogledu zavisna od SAD.

"Obećali smo svojoj zemlji da će to biti najbolji lovac u Evropi", izjavio je na svečanosti Temel Kotil direktor državnog vazduhoplovnog koncerna Tirkiš aerospejs industri (Turkish Aerospace Industrie). U ovoj letilici biće korišćeni, zasad, motori Dženeral ilektrika (General Electric), dok se turska industrija ne osposobi da proizvodi motore potrebnog kvaliteta.

Prvi turski lovac, prema planu, trebalo bi da poleti već 2025, a u oružane snage da se uključi tri godine kasnije.

Pre desetak dana američka strana dala je Ankari ultimatum da do 31. jula odustane od kupovine ruskog antiraketnog sistema S-400 koji nije kompatibilan sa naoružanjem NATO čiji je član Turska. Ukoliko Ankara ne ispuni ovaj zahtev, SAD, kako je saopšteno, neće više smatrati Tursku za partnera u razvoju "nevidljivog" lovca F-35. A time bi Turska izgubila pravo kupovine oko 100 ovih letilica koje se na Zapadu smatraju za najbolji savremeni borbeni avion.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...