Prag: najveći protest od "plišane revolucije"

M. L.

Na platou Letna iznad Vlatave preko 258 hiljada ljudi demonstriralo protiv vlade Andreja Babiša i za nezavisno pravosuđe
(Prag, 23. 06. 2019. - Letna, najveće češke demontracije u ovom veku)

Juče popodne održani antivladin protest na praškoj Letni bio je, kako je i najavljivalo udruženje koje ga je organizovalo "Milion trenutaka", bez sumnje najveći takav skup od demonstracija u "plišanoj revoluciji" 1989. Procenu organizatora potvrdila je i telekomunikaciona kompanija TiMobajl (T-Mobile), prema kojoj je na skupu na platou iznad Vltave, bilo preko 258 hiljada ljudi. Češka televizija, pozivajući se na podatke policije, saopštila je da je protiv vlade i za nezavisno pravosuđe demonstriralo "oko 200 hiljada ljudi".

ceska prot letna

Prague, 23.06.2019 - masovne demonstracije u Pragu sa zahtevom za smenu češkog premijera Andreja Babiša

U demonstracijama posle policijskog nasilja nad studentskom povorkom 25. i 26. novembra 1989. učestvovalo je 800 odnosno 500 hiljada ljudi. Ti protesti su tada, u takozvanoj plišanoj revoluciji, doveli do pada komunističkog režima u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Demonstranti su, kao i u protestima održavanim u proteklih nekoliko nedelja, zahtevali nezavisnost pravosuđa, kao i ostavku vlade Andreja Babiša, uzdrmane izveštajem Evropske komisije kojim je potvrđeno da je njegova firma Agrofert protivpravno koristila evropske dotacije.

Pošto je zbog sezone godišnjih odmora i raspusta nerealno očekivati da se nastave ova protestna okupljanja, najavljeno je da će se ponovo početi da održavaju u septembru. A za 16. novembar zakazane su nove velike demonstracije na Letni. No, u vanrednim okolnostima moguće je da se velika protestna okupljanja održe i ranije...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...