Rus “spiker” i tuča u Tbilisiju

Petar Popović

Stotine povređenih u pokušaju gruzijske, sakašvilijevske, opozicije da o vikendu zauzme Parlament, jer se ustanovilo da u stolici predsednika doma sedi jedan Rus
(Tbilisi, 21.06.2019 - policija obezbeđuje gruzijski parlament u petak, tokom protesta pristalica opozicije sa zahtevima za ostavkama predsednika parlamenta i članova vlade)

Upotreba ili zloupotreba jedne stolice, inače službenom namenom rezervisane za “spikera” Parlamenta Gruzije, stalnog predsedavajućeg visokim domom – podigla je u četvrtak prošle nedelje na noge “sav Tbilisi”, izazivajući demonstracije protiv vlasti, usto pokušaj zauzimanja zgrade predstavničkog tela, a onda i protiv-dejstvo policije, suzavcem, palicama, gumenim metcima.., i kao crni saldo svega, više od 240 povređenih, među kojima i sto hospitalizovanih aktera još samo te, prve noći.

Međutim, kriza traje i preobražava se u političku, unutar-gruzijsku i potencijalno spoljnu, jer pogađa i onako ne-dobre odnose Gruzije i Rusije.

Sukobi oko zdanja i na ulicama produžili su se i u petak, subotu i nedelju. Tokom vikenda, neredi su se pretočili u napad opozicije na vlast partije “Gruzijski san”, pobednice na poslednjim izborima.

Pokušaj fizičkog prodora u Parlament predvode sledbenici opozicionog Pokreta novih snaga, bivšeg predsednika Gruzije Mihajila Sakašvilija, sklonjenog u Ukrajini, u bekstvu pred gruzijskim pravosuđem. “San” je stranka u post-izbornoj većini, svrstana iza državnog šefa Gruzije, gospođe Salome Zurubišvili.

“Spiker” Parlamenta, Irakli Kobakidze, nosilac prava na “inkriminisanu” stolicu, podneo je u petak, ni pun dan posle prepada na zdanje doma, ostavku na dužnost predsedavajućeg u predstavničkom telu.

Stranka na vlasti tumači da je predsednik Parlamenta Kobakidze time izrazio visoki osećaj svoje odgovornosti. Ipak, motiv za taj čin, a i objašnjenje za sve što mu je prethodilo, jeste kontroverzna pojedinost da je u njegovu stolicu predsedavajućeg Parlamentom Gruzije u četvrtak seo jedan – Rus. Deputat Dume Rusije Sergej Gavrilov.

gruzija-prot-minpolic

Tbilisi, 21.06.2019 - protest ispred Parlamenta Gruzije u Tbilisiju sa zahtevom za smenu ministra unutrašnjih poslova zbog policijske brutalnosti tokom protesta prethodnog dana, u četvrtak

Nesmotreni “spiker” Parlamenta

U Tbilisi, Gavrilov je prispeo kao predstavnik Dume, povodom saradnje parlamenata pravoslavnih zemalja.

Forum je imalo da se okupi u Gruziji, i zaseda u zgradi predstavničkog tela domaćina događaja.

Tako se nešto otprilike i dogodilo, sledi iz opisivanja s mesta događanja. Međutim, nesrećno po žrtve potonjeg “udesa”, malerozni Kobakidze dopustio je Gavrilovu, ko zna u kojim okolnostima i zašto, da za taj trenutak političke tronutosti parlamentaraca pravoslavljem, zauzme njegovu stolicu – onu, u kojoj sedi dok predsedava Parlamentom Gruzije.

A onda, povrh svega, još se i Rus, vođa delegacije Dume, obratio s “trona” koji mu je tako zapao, govoreći jezikom svoje zemlje – na ruskom.

Rus i ruski jezik, na mestu koje je institucionalni izraz suverene Gruzije! – to je kapisla kojom je o vikendu upaljen gruzijski vazda suv politički barut.

Nekoliko desetina hiljada Gruzina je pojurilo u osvajanje zdanja u kojem je provladin Parlament, javili su nemački mediji.

gruzija-prot-parlam-subota-

Tbilisi, 22.06.2019 - demonstracije opozicije ispred Parlamenta Gruzije u Tbilisiju u subotu

Kobni Sakašvili

Epizoda, čime god da je uzrokovana, dirnula je u šire zasnovanu povredu, ne samo u rivalstvo gruzijske opozicije i gruzijske vlasti. Aktuelizovala se višegodišnja kriza u odnosima Gruzije i Rusije – inicirana ratom 2008, koji je započeo i izgubio američki podstaknut Mihajil Sakašvili.

Sakašvili, koji je između Gruzije i Rusije iskopao, za istorijske susede na Kavkazu, neprikladno dubok politički rov, želeo je da Gruziju uvede u NATO.

Sangvinik prirodom, taj Gruzin na američkom spisku kadrova, pokazao se i politički brzoplet.

U svojstvu šefa države i glavnokomandujućeg, položaja na koji se uspeo tzv. revolucijom ruža, jednim od prvih američkih prevrata izvedenih pritiskom na zakonito izabrane vlasti masom sa ulice – Sakašvili je brzopleto izvršio invaziju Južne Osetije.

U tom času, bezbednost Južne Osetije bila je pod međunarodno priznatim nadzorom Rusije. Moskva je Osetinima priskočila u pomoć.

Rat je koštao Gruziju. Njene dotadašnje autonomije, Južna Osetija i Abhazija, iskoristile su priliku i izjavile posle događaja - samostalnost.

Međunarodno, to nije priznato. Ali Abhazija i Južna Osetija ne računaju na Istriver i Njujork. Obema je važno što su granicom oslonjene uz Rusiju, uklopljene u njen privredni ritam.

gruzija-rus-pitin-

Moskva, 22.06.2019 - predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas venac na Grob neznanog junaka u Moskvi povodom obeležavanja 78. godišnjice nacističke invazije na Sovjetski savez

Ruski turisti dobrodošli Gruziji…

Bekstvom Sakašvilija iz Gruzije, u kojoj bi trebalo da odgovara zbog zloupotrebe vlasti, ne povodom rata s Rusijom nego povodom kriminala, počela je bila da se polako tupi i oštrica neprijateljstva Tbilisija i Moskve.

Pomogli su tome obnovljeni saobraćaj, trgovina i turizam.

Rusi su dobro prihvatani tokom svojih letovanja. Gruzini su narod gostoljubiv. I jedni i drugi pronašli su način da, družeći se na obostranu korist, zanemare politiku.

Lepši su sunce, živ razgovor i gruzijsko vino. “Stolicom spikera”, to je sada dovedeno u pitanje.

Šef Kremlja, Vladimir Putin, potpisao je u petak ukaz “o privremenoj zabrani ruskim avio-kompanijama da lete u Gruziju, u svetlu nereda u toj zemlji”, objavio je ruski Komersant. Ruskom odlukom, prekidaju se od 8. jula i letovi gruzijskih kompanija u Rusiju, objavio je list.

Komersant je, međutim, objavio i da predsednica Gruzije Salome Zarubišvili smatra da turisti iz Rusije treba da produže da dolaze u Gruziju.

“Turisti treba da imaju mogućnost da nam dolaze zato što oni obožavaju Gruziju. A političari i rukovodioci, oni treba da pronađu rešenje problema koji je bio povod tome što se zbilo. Rešiti taj problem podrazumeva ponovo objediniti gruzijske teritorije”, izjavila je Zurabišvili za Juronjuz, preneo je Komersant.

gruzija-salome-stoltenberg

Tbilisi, 25. mart 2019. – Gruzijska predsednica Salome Zarubišvili prilimila Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO, u predsedničkoj palate u Tbilisiju

… ali, nije Rusiji dobrodošao NATO

Međutim, u međusobnoj, dubokoj podozrivosti Moskve i Tbilisija – Rusije, prema Gruziji - zbog toga što Tbilisi ne odstupa od politike pristupanja Gruzije NATO paktu, a Gruzije, jer je ubeđena da akcije Kremlja, kao što je ova s parlamentarnim pravoslavljem, imaju za cilj njenu destabilizaciju – upravo je to ono “tanko gde se kida”.

Nerazumevanje “o starešinstvu kokoši ili jajeta” smeta boljem susedstvu – treba li najpre Tbilisi da se odrekne namere da u Gruziji prihvati Rusiji neprijateljski NATO, ili je potrebno da Moskva pomogne obnovi pređašnje Gruzije.

Vlast u Tbilisiju mogućno je zamisliti i uz prisustvo i uz otsustvo, bilo Sakašvilija bilo Salome Zarubišvili. Ali Kremlj, koji pristaje na NATO u Gruziji, nikako. I to je ta pouka u zaleđu epizode s misionarom Dume i stolicom “spikera” u parlamentu Gruzije.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...