Dudu i Trampa zabrinjava Berlin

Petar Popović

Dok predsednik Poljske, u razgovoru s Donaldom Trampom, moli za američke trupe i pazari oružje, premijer Saksonije predlaže pregovore s Moskvom i traži da se Rusiji ukinu evropske sankcije
(foto, Duda i Tramp u Beloj kuchi u sredu, snimak Rojtersa)

Uvaženi predsednik Poljske Andžej Duda izrasta u sve boljeg prijatelja SAD – naspram kancelara Nemačke i Berlina, kome ni pedantne baš učestale, krajnje nediplomatski kazane kritike Ričarda Grenela, ambasadora Vašingtona s ponašanjem nadzornika nad “saveznicima”, ne pomažu da to postignu.

Sreda je bila dan, kada se ovaj dvosekli politički fenomen, vrlo važan i za Evropu ne samo za Poljsku i Nemačku, mogao vrlo jasno uočiti.

U Vašingtonu, Duda je primljen kod predsednika Donalda Trampa, u okviru već druge uzastopne poljske državne posete Americi u godini dana.

Idila u Bašti ruža

I kako je primljen! Rojtersov fotografski snimak, ovekovečio je trenutak prijateljske gestikulacije dvojice, posle potpisivanja papira – reklo bi se, i za sasvim identičnim stolovima.

Prošli put, Tramp je snimljen kako sedi, raskomotio se, a Duda, stojeći sa strane, ozaren onim poznatim osmehom koji energičnom Dudi pridonosi utisak servilnosti – povio se prema “šefu”.

Zlosrećni novinar jednog poljskog glasila, živi svedok scene, sponatno je, mada za sebe krajnje nesmotreno, “prosuo na papir” nešto kao – pa, mogli su, da mu “bar primaknu šamlicu”!

Natuknuo je nešto o gestu “sramotnom za Poljsku”, jer sagnuo se i deluje inferiorno šef države.

Izgubio je, nesrećnik, posao. Gazde listova ne žele svađu sa vlastima.

Ovaj boljitak u Trampovoj gostoljubivosti, pokazan u sredu, pribavljen je debelim, dobro nabijenim novčanikom Varšave, s kojim je Duda pošao u Vašington, na pazar. Četiri milijarde i 750 miliona dolara da Poljska kupi američki PRO “patriot” i 32 aparata F35! Osam milijardi dolara, da Poljska od Amerike kupi tečni gas. Skuplji je značajno, ali “nije ruski”..!

Hiljadu ili dve hiljade “šlemova” Varšavi?

Predsednik SAD voli kada mu se tako stiže u goste. Duda je primljen u Salonu ruža Bele kuće.

U izjavama, Tramp je rakoljio od zadovoljstva – da, odaslaće Vašington Varšavi još američkih trupa! Za sada, još hiljadu vojnika. Ali, Tramp “razmišlja” i o odašiljanju “možda, i dve hiljade” Amerikanaca u Poljsku.

Uzeće ih od onih 50 hiljada Amerikanaca koje Amerika drži u Nemačkoj. Za svaki slučaj, “zbog Rusa”. Pridodaće i eksadrilu “raper”- dronova MQ9.

I Amerikanci koje Varšava trebuje u Vašingtonu, traže se “zbog Rusa”.

U prethodnoj poseti, ozareni Duda, oraspoložio je Donalda Trampa idejom da Amerika u Poljskoj organizuje svoju vojnu bazu, da bazu izdržava Varšava, iz budzeta, i da to bude Fort Tramp! “Zbog Rusa”, da se odvrate od “agresije na Poljsku”.

Laskavo – Fort Tramp! Godi. Ipak, i u ponovo podgrejanoj stvari Varšave, tokom i ove Dudine posete, Tramp je uzeo “tajm aut”.

Razmišlja. “Poljaci nude bazu svetske klase” i “to bi tek bila senzacija”. SAD se “još ustežu eskalacije zategnutosti s Rusijom, odigravajući potez koji bi Moskva nesumnjivo videla kao direktnu pretnju” (“Trump to send more troops to Poland”, dw. com).

Packe Nemačkoj

Trenuci u kojima Donald Tramp, tokom američkog pazara s predsednikom Poljske nije bio ozaren, bili su oni koje je posvetio izjavama o Nemačkoj.

A morao je da kritikuje Berlin, jer poenta američke evropske politike je da se Nemačka grdi baš pred licem Poljske. Poljska je predvodnik saveza SAD i istočne Evrope. Veze su de-fakto, više nego što su formalizovane, ali unutar EU i NATO ispilio se savez Vašington-Varšava i sledbenici.

U prisustvu Andžeja Dude, Tramp se “dotakao mogućnosti sankcija” povodom rusko-nemačkog projekta Severni tok 2. Predsednik je “upozorio Nemačku da ne pada u zavisnost od ruske energije”. “Ako stvari pođu naopako Nemačka će biti zatočenik Rusije”, rekao je.

Hvaleći Poljsku koja, “za razliku od Nemačke”, kupuje “prekrasno američko oružje”, Tramp je još jedanput apostrofirao nemačko tobože nedovoljno izdvajanje za oružje.

“Mi Nemačku štitimo od Rusije, a Rusija prima milijarde i milijarde dolara od Nemačke”, izjavio je Tramp.

Upitan direktno, “o sankcijama Nemačkoj”, Tramp je izjavio: “Mi razmatramo to!”   

Protiv sankcija a za dijalog s Rusijom

Epizoda sa “razmatranjem” američkih sankcija čak i Nemačkoj, tobože zbog oportunizma prema Rusiji u “gasnim poslovima”, dovodi u neobičnu situaciju vladu u Berlinu – jer, jedan drugačiji politički front joj se najavljuje kod kuće, u Nemačkoj.

Pojavile su se nemačke ličnosti na funkcijama, javno nezadovoljne učešćem Nemačke u ekonomskom kažnjavanju Rusije američki dirigovanim sankcijama. Jedan u tom novom unutar-nemačkom horu je Mihael Kretšmer, državni premijer Saksonije, koji je u minulu nedelju pozvao da se sankcije Evrope Rusiji – ukinu!

“Rusija je strateški važan partner. U interesu boljih odnosa, mi treba da prekinemo sankcije”, tvitovao je Kretšmer.

Prošle nedelje, Kretšmer je posetio St-Petersburg. U Rusiji je razgovarao s predsednikom Vladimirom Putinom. Funkcioner je tvitovao i o čemu je razgovarao s Putinom.

“Razgovarali smo, takođe, i o situaciji u Ukrajini. U ovim napetim trenucima, potrebno je intenzivirati dijalog svih uključenih, kako bi se došlo do zadovoljavajućeg rešenja”, napisao je (“Rušia sanctions debate deepens Germany’s east-west divide”, dw.com ).

“Ruski” Nemci

“Puklo” je, grmnulo. Premijer Saksonije je član partije kancelara Angele Merkel, CDU. Predsednica partije Anegret Kramp-Karenbauer, izjavila je jednom od nemačkih listova da se o predlogu ne može ni govoriti, “sve dok akcije Rusije u Ukrajini jesu kakve jesu” .

Za tviterom je posegnuo Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti.

“G-ne državni premijeru, da li Vi imate savetnika za spoljnu politiku? Ako imate, otpustite ga, smesta”, tvitovao je Išinger.

Oglasili su se brojni demohrišćani.

Podiglo se političke prašine značajno – da bi se onda utvrdilo da Kretšmer, u Saksoniji, nije usamljen u tome što afirmiše.

“Državni premijeri različitih političkih naklonosti u istočnoj Nemačkoj priskočili su u odbranu Kretšmera”, raportirao je o iznenada otvorenom unutar-nemačkom frontu nacionalni Dojče vele. Državni premijer Branderburga i član Socijal-demokratske partije, partnera juniora u koaliciji na vlasti Ditmar Vojdtke izjavio je “da bi podržao ukidanje sankcija Rusiji u slučaju da je to evropski predvođen napor”.

“Mi, u istočnoj Nemčkoj, definitivno različito gledamo na Rusiju nego mnogi zapadni Nemci”, izjavio je Vojdke nemačkom Bildu.

Sve u svemu, “58% Nemaca podržava takav detant između Nemačke i Rusije”, objavio je DW, pozivajući se na ispitivanje javnog mišljenja koje je povodom afere obavio Di velt.

U Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji procenat te podrške “detantu” je čak i viši – 80 odsto upitanih, izjavila je Manuela Švezik, premijer te države i privremeni lider lokalne SPD.

Posmatrano sa strane, reklo bi se – velika unutar-nemačka debata se otvara. Naročito, pošto na istoku, u bivšoj istočnoj Nemačkoj, u nekim od država upravo predstoje izbori. I posebno, što se sve češće zapaža pitanje, koje to partije u Nemačkoj profitiraju politički, jer bolje nego drugi, čuju i razumeju političko srce “ruskih Nemaca”.

Imaće Andžej Duda i Donald Tramp još mnogo povoda za kritiku Berlina, kada se u narednoj prilici nađu zajedno. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...