Gugl u SAD na novinarima zaradio skoro pet milijardi dolara

M.L.

Toliko je ova firma inkasirala prošle godine na tzv tuđem novinskom sadržaju, a novine i novinari nemaju od toga ništa...

Kad Gugl tvrdi da ništa ne zarađuje na novinskim vestima - ne govori istinu, tvrdi Udruženje novinskih medija  (NMA - News Medi Allliance). Naime, ova kompanija je na tzv tuđem novinskom sadržaju samo u Sjedinjenim Državama zaradila lane skoro pet milijardi dolara. Taj profit je generisao ne samo sam tragač, nego i agregator ovih sadržaja Gugl njus (Google News).

Zanimljivo je, kako prenosi Njujork tajms (NyT-New York Times-NT), da je profit Gugla na tuđem novinskom sadržaju u SAD skoro ravan godišnjim prihodima od digitalne reklame koji je lane dostigao 5,1 milijardi dolara.

NMA upozorava da se radi o veoma konzervativnim pocenama jer nije obuhvaćena vrednost ličnih podataka koje je Gugl preneo preko novinskih članaka. To znači da bi obim zarade Gugla od novina na tragačima bio još mnogo veći. Kako ovim povodom ističe šef NMA, novinari bi trebalo da u tom prihodu imaju "pravedni udeo".

"Ovaj izveštaj samo ilustruje ono što svi jasno i bolno osećamo – internet platforme devastiraju novinski biznis", izjavio je za NT Terans Edžer (Terrance Egger) šef novinske kuće Filadelfia inkvajer (Philadelphia Inquirer).

U Kongresu je nedavno inicirana provera monopolskog ponašanja Gugla i Fejsbuka (Facebook) u odnosu prema medijima. Očekuje se da iz ove rasprave proizađe zakon koji bi medijima omogućio udeo od zarade internet giganata na njima. To očekivanje je, prema NT-u sasvim realistično jer se u ovome slažu i republikanci i demokrati.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...