SAD “seju haos”, optužio Lavrov

Petar Popović

Amerika razvaljuje poredak uspostavljen posle svetskog rata, ali Rusija se nada dijalogu o bezbednosti i nuklearnom oružju, i iščekuje inicijativu Vašingtona, izjavio ministar, govoreći o državničkom delu Jevgenija Primakova
(foto, Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, na skupu "Lekcije Primakova", 11. juna 2019.)

Šef diplomatije Kremlja Sergej Lavrov optužio je SAD da, sledeći svoje uske interese, ruše uspostavljeni svetski poredak i “seju haos po svetu”, preneo je ruski Komersant, raportirajući u utorak o petim po redu “Primakovskim lekcijama” – redovnim godišnjim skupovima međunarodnih stručnjaka povodom sećanja na Jevgenija Primakova, državnika Rusije i veterana njene spoljne politike.

“Sjedinjene Države produžavaju da nanose snažne udare po arhitekturi međunarodne bezbednosti, obrazovanoj na osnovu ishoda Drugog svetskog rata”, rekao je Lavrov.

Nastoje “da sruše ili podvedu pod svoje uske interese režime kontrole nad naoružavanjem”, trude se da sebi “obezbede jednostrane geopolitičke prednosti”, i da budu “jedini centar gde se donose odluke, uz saglasnost ili direktnu podršku svojih saveznika”, rekao je ministar.

Sergej Lavrov i Jevgenij Primakov 2004. godine

Veliki Primakov

U okolnostima, kada Amerika u različitim regionima uglavnom “potpiruje sukobe”, Rusija se uzda u “zakonoposlušnu Evropu”, kako bi se poštovale rezolucije Saveta bezbednosti UN i drugi međunarodni sporazumi, rekao je Lavrov. Ipak, rekao je – “u Moskvi su spremni na dijalog s Vašingtonom o svim strateškim pitanjima”, naveo je Komersant (“США сеют хаос по всему миру ”).

Ove godine je devet decenija od rođenja Jevgenija Primakova.

U vreme rata u Bosni i Hercegovini, Primakov je bio Jeljcinov ministar spoljnih poslova. Čuvši da je Klinton bez konsultacija počeo bombardovanje srpskih položaja, Primakov, zatečen u tom trenutku u avionu iznad okeana, na putu u SAD, naredio je zaokret letelice u vazduhu i povratak misije u Moskvu.

U znak protesta. Protest zbog flagrantnog ignorisanja ruske pozicije bilo je jedino što je Rusija, u ondašnjoj svojoj degradirajućoj nemoći, bila u stanju da uradi.

Primakovljevska politika

Govoreći o vanserijskom ruskom državniku, ministar Lavrov podsetio je na “principe spoljne politike Rusije”, razrađene “u vreme Primakova”.

Pomenuo je, “samostalnost, nezavisnost, otvorenost, polivektornost i predvidvost”. Ruski MID rukovodi se njima do danas, citiran je Lavrov.

Govoreći o destruktivnom međunarodnom ponašanju Vašingtona, Sergej Lavrov je pomenuo “istupanje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa, pod izmešnjenim razlozima”. Zatim, izlazak Amerike iz “nuklearnog dila” sa Iranom, potenciranje “napregnutosti u zoni Persijskog zaliva” a onda – i “pokušaje svrgavanja zakonite vlade Venecuele”.

Nije uopšte potrebno truditi se da se ponađu primeri. Ima ih na svakom koraku, rekao je ministar Rusije.

Američki mehanizmi za svetske odluke

Lavrov kaže – SAD “stvaraju ćelijske strukture, sitne saveze, i tako, u njima donose odluke u različitim oblastima, od hemijskog oružja do sajber-pretnji i žurnalistike, trudeći se da ih predstave kao mišljenje svetske zajednice”.

Istovetno, primenjuju i “nepoštene metode nečasne konkurentcije, protivno normama Svetske trgovinske organizacije, kao što su jednostrane ekonomske sankcije, trgovinski ratovi i eksteritorijalna primena nacionalnog zakonodavstva”.

Tompson i Rjabkov u Pragu

Ipak – Rusija ne napušta inicijativu nego čeka, da joj SAD odgovore na predloge “po celom spektru pitanja strateške stabilnosti i kontrole nad nuklearnim i drugim strateškim, ofanzivnim i odbrambenim oružjem”, rekao je ministar.

Pohvalno je što Vašington izjavljuje da je spreman na uzajamna dejstva. “Očekujemo konkretne postupke”, rekao je.

Ministar je u tom kontekstu pomenuo najavu Stejt departmenta da će se funkcioner Stejt departmenta Andrej Tompson i funkcioner ruskog resora Sergej Rjabkov 12. juna sresti u Pragu – povodom “strateškog dijaloga”.

“Rusija je namerna da centralnom temom susreta učini Sporazum o strateškom ofanzivnom nuklearnom oružju, a i da razgovara o okolnostima u vezi sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja i raspoređivanju globalnog PRO Sjedinjenih Država”, rekao je ministar Rusije.

Posle osnovnog izlaganja Sergej Lavrov je odgovorio na nekoliko pitanja učesnika foruma, među kojima i o Ukrajini i Sporazumima Minsk.

Lavrov se založio za eneričniji politički pritisak Berlina i Pariza na Kijev, kako Ukrajina ne bi odlagala u stranu zahteve da se primeni dogovor strana postignut svojevremeno u Minsku. U tom smislu i za prekid vatre sa ukrajinske strane na Luganjsk i Donjeck. Takvim incidentima, manipuliše se u potonjim pritiscima na Rusiju sankcijama, izjavio je ministar Rusije, preneo je Komersant.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...