Putin brani sporazum o nuklearnom oružju

Petar Popović

Predsednik Rusije ohrabren rečima Donalda Trampa da je i on sam svestan besmislenosti visokih troškova trke u naoružavanju
(Petrograd, 6. jun 2019 - Vladimir Putin sa rukovodiocima najvećih svetskih medijskih agencija)

“Ukoliko nikome nije do produžavanja Sporazuma o ograničavanju strateškog nuklearnog oružja, onda to nećemo učiniti ni mi”, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, upitan u četvrtak od urednika svetskih medija o rizicima za svet, zbog nepostojanja inicijativa za dogovor o ograničavanju i kontroli najopasnijeg oružja.

“Mi smo već sto puta ukazali da smo mi spremni, ali s nama, do ovog trentuka niko ne pregovara”, kazao je Putin. “Nema nikakvog formalno zasnovanog pregovornog procesa, a 2021. sve se završava. Obraćam vam pažnju da uopšte neće biti nikakvih instrumenata koji bi ograničavali trku u naoružavanju”, rekao je (citirao je Kremlin.ru).

Susret šefa Kremlja sa urednicima glasila usledio je u Sankt-Petersburgu, pod formalnim okriljem Peterburškog foruma o ekonomiji. Putin je pitan o javnom osećaju rastuće nebezbednosti sveta, blokiranog političkim podelama.

putin-mediji-petrograd

Vladimir Putin u razgovoru sa rukovodiocima najvećih svetskih medijskih agencija kao što su Asošijeted pres, Frans pres, Blumberg, TASS, Sinhua, Dojče pres, Islamik ripablik njus ejdžensi (IRNA), Pres asosiejšn (PA) i drugi, 6. juna 2019.

Mir u senci nuklearnog oružja

Prošlost sveta ispunjena je ratovima, podsetio je šef Rusije. Onda je pronalazak nuklearnog oružja doneo 75 godina relativnog spokojstva, jer je bilo opšte opasno upotrebiti to oružje, rekao je.

“Podsetimo se Čerčila, koji je najpre mrzeo Sovjetski Savez, a onda Staljina nazivao velikim revolucionarom, kada je zatrebalo boriti se protiv nacizma – kako je, čim su Amerikanci dobili nuklearno oružje, pozvao da se smesta uništi Sovjetski Savez. Sećate se njegovog govora u Fultonu, koji je bio uvod u Hladni rat. Ali, čim se i kod Sovjetskog Saveza pojavilo nuklearno oružje, Čerčil je postao inicijator koegzistencije dva sistema. Pošao je od stvarnosti. Pametan čovek. Praktičan političar”, ilustrovao je Putin istorijskom epizodom, zaključujući da se “malo šta promenilo” i da se “mora imati u vidu u kakvom svetu živimo”, u miljeu kojih “pretnji i opasnosti”.

Dobro je što su čak i deca svesna potrebe očuvanja ljudskog okruženja. Ali nije dobro što čak ni odrasli ne pokazuju da su svesni opasnosti od nuklearnog oružja.

putin-petrograd-novinari-

Vladimir Putin sa novinarima u Petrogradu: "... odrasli ne pokazuju da su svesni opasnosti od nuklearnog oružja."

Prvi okrenuo leđa Vašington

“Naši američki partneri, zaošijali i istupili iz Sporazuma o ograničavanju sistema protiv-raketne odbrane. I, uvažene dame i gospodo, vama se obraćam – da li je neko protestvovao, izlazio na ulicu s plakatima? Ne, tišina. Kao da je tako i trebalo. A to je bio prvi korak ka fundamentalnom razlaganju celog korpusa međunarodnih odnosa u sferi globalne sigurnosti i vrlo ozbiljan korak.”

Sada je na redu prestanak važnosti Sporazuma o ograničavanju i likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa. I to jednostrano. Ali, kada je reč o odgovornosti, “trude se da odgovornost svale na Rusiju”.

U tom sporazumu jasno piše, lansirne rampe tih raketa ne smeju se razmeštati na kopnu.

“Ne, (oni) dohvatili i postavili ih u Rumuniji. Sada instaliraju u Poljskoj. Direktno narušavanje (sporazuma)”, naveo je državni šef Rusije.

“Zagledajte, šta su rakete kratkog i srednjeg dometa, a onda uporedite to sa parametrima bespilotnih aparata. To je jedno te isto”, naveo je.

putin-petrograd-2

“Naši američki partneri, zaošijali i istupili iz Sporazuma o ograničavanju sistema protiv-raketne odbrane. I – da li je neko protestvovao, izlazio na ulicu s plakatima? Ne, tišina. Kao da je tako i trebalo" (Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima u Petrogradu 6. juna 2019.)

Rusija ima sredstva zaštite

Sada je na dnevnom redu produženje važnosti SNV-3.

“Međutim, ne mora se ni produžavati. Mi imamo svoje najnovije sisteme koji su takvi da garantovano osiguravaju bezbednost Rusije u dovoljno dugoj istorijskoj perspektivi.

Učinili smo značajan iskorak napred. I treba reći direktno, u tom smislu smo pretekli naše konkurente u izgradnji sistema hiper-oružja.” 

Na kraju ovog “inventarisanja” fakata o najubojnijim sredstvima Putin je pomenuo i pitanje razmeštanja nuklearnog oružja u kosmosu.

“Znamo li mi šta je to?”, upitao je. “Pitajte eksperte, neka kažu šta znači kada nad glavom svakog od nas bude postojano visilo, pretpostavimo, nuklearno oružje. Postojano i direktno.”

Ima li izlaza? Izlaz je jedino u zajedničkom radu da se problem reši, izjavio je državni šef Rusije.

Vladimir Putin je ohrabren rečima Donalda Trampa tokom rusko-američkog kontakta, da je i on sam svestan tih činjenica. I da je zabrinut.

“On shvata kolike rashode podnose Sjedinjene Države, i sve ostale zemlje sveta, za naoružavanje, a taj novac mogao bi se usmeriti na druge ciljeve. Ja sam s njima sasvim saglasan”, izjavio je predsednik Rusije novinarima, govoreći u Sankt Petersburgu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...