Zeleni u Nemačkoj po prvi put najjača stranka

M. L.

Prema poslednjoj anketi, Zeleni bi sada u nacionalnim izborima dobili 27 posto glasova
(foto, kopredsednici Zelenih Analena Berbok i Robert Habek. Na čelu stranke tradicionalno su žena i muškarac)

Nemačka Stranka zelenih po prvi put je postala najjača stranka u anketi o izbornim preferencijama. Prema istraživanju agencije Forsa, ova stranka bi dobila, ako bi sada bili izbori, 27 posto glasova.

Prema tom istom istraživanju, konzervativna unija CDU-CSU kancelarke Angele Markel bi dobila jedan procenat manje od Zelenih, a socijalni demokrati - svega 12 procenata, tj najmanje u modernoj istoriji. Antimigraciono orijentisana Alternativa za Nemačku (AfD) bi za SPD-om zaostala svega jedan procenat glasova tj dobila bi 11 posto glasova.

U parlament bi ušli još i Slobodni demokrati tj Liberali (FPD), koji bi dobili osam posto glasova, i Levica, sa sedam procenata.

Rastuća podrška Zelenih pokazala se i u nedavnim izborima za Evropski parlament na kojima su oni sa 20,5 procenata - skoro dvostruko više nego pre pet godina - bili druga stranka u Nemačkoj posle CDU/CSU sa 28,9 posto a SPD je dobila 15,8 posto glasova. Za obe grupacije u koalicionoj vladi Merkelove to je bio dosada najgori rezultat u evropskim izborima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...