Vašingon preti, Turci na obuci za S400

Petar Popović

Prvi turski vojnici stigli u Rusiju na obuku u rukovanju sa S400. Funkcioner SAD, međutim, izjavio da “Turska ima dve nedelje vremena da zaboravi na ruski proizvedene rakete” jer će joj se “u protivnom nametnuti sankcije”
(foto, obuka na protivavionskom sistemu S400 tokom vojne vežbe u Moskovskom regionu, izvor Sputnjik)

Pripadnici turske armije određeni za obuku u rukovanju ruskim S400, baterijama krajnje modernih projektila protivraketne i protivavionske odbrane koje je Moskva odlučila da proda Ankari, počeli su od sredine prošle nedelje da pristižu u Rusiju – ali, u krajnje protivrečnom trenutku, jer Turskoj je navodno upravo izdiktiran i rok Vašingtona, da se do konca prve nedelje juna odrekne “ćoravih posla”, vojne trgovine s Rusima i opredeli za američke rakete “patriot”.

“Patriot” je takođe PVO projektil. Ima ga u svom naoružanju NATO pakt. Međutim, ne uživa ugled da je jednako efikasan i, pišu vojni stručnjaci, ne traži se u meri u kojoj PRO sistem iz Rusije.

U popularnosti, nije bio u stanju da se ponese već ni sa S300, generacijom pre ove o kojoj je reč. Svojevremeno, Grčka je prošla kroz politička okapanja jer je bila odlučila da umesto američkih raketa kupi ruske S300.

Ubrzavanje ruskih isporuka

Ugovor o isporuci Turskoj četiri sistema S400, “za oko dve i po milijarde dolara”, potpisan je jula 2017, uz obavezu da se rakete isporuče do 2020.

Moskva i Ankara su se kasnije saglasile “da se process, međutim, ubrza”, objavio je ruski Komersant. Prvi kompleks S400 odaslaće se Turskoj već jula 2019. Isporuku raketa požuruje Ankara. Lakše je kada posao krene da se odvija.

Predsednik Turske Taip Redžep Erdogan izjavio je tim povodom da se u nastavku može pokrenuti i zajednička proizvodnja sistema S500, naveo je Komersant. Erdogan je dao izjavu aprila, tokom poslednje veoma uspešne radne i prijateljske posete Rusiji.

Isporuka prvih S400 Turskoj trebalo bi da usledi za mesec dana.

I jedno i drugo, i da turski rukovaoci raketama već pristižu u Rusiju na obuku, i da je Turska ultimativno pozvana da posao otkaže, objavljuje se, dabome, u štampi.

erdogan_rakete-

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan

Kritično nerazumevanje SAD i Turske

Zvanični faktori, kako Turske tako i SAD, radije se suzdržavaju u komentarisanju. Klone se rizika dublje poremećenih političkih veza dve sile.

Turska je druga po brojnosti armija NATO, odmah posle američke. Dublje poremećeni odnosi SAD i Turske nesumnjivo bi uticali rđavo i na NATO. NATO i tako iznutra nagriza crv nesloge o troškovima izdržavanja i izdacima za naoružavanje te organizacije.

Predsednik Donald Tramp insistira na većim izdacima članica za američko oružje. Japan je upravo dobio pohvalu za odluku da kupi još 100 borbenih F35, iz američkog programa pokrivenog stotinama milijardi dolara savezničkih para. Odluka o kupovini aviona objavljena je tokom Trampove posete Japanu.

tramp-abe-rakete-

Tokyo, 27.05.2019 - susret američkog predsednika Donalda Trampa i japanskog premijera Šinza Abea

Obuka je fakat

Vest o prispeću turskih “nišandžija” u Rusiju objavljena je u Komersantu, međutim uz poziv tog lista na Milijet, koji je imao izjavu ministra nacionalne odbrane Hulusi Akara.

“Počev od današnjeg dana, informacija da smo naše saradnike odaslali u Rusiju, na obuku za S400, postala je fakat”, citiran je Akar. “Te brojke (o personalu) podležu promenama. Svaki od njih ima svoje osobenosti. A svi zajedno, oni su sve bolje obučeni”, citiran je turski funkcioner.

Putovanje turskih vojnika u Rusiju na obuku najavio je bio i ruski Sputnjik, takođe uz pozivanje na informacije dobijene “u vojnim krugovima” u Ankari.

Sputnjik je pomenuo “oko sto” ljudi, govoreći da treba da stignu u Rusiju “krajem maja, da nauče kako da rukuju sistemima S400, koje Ankara kupuje od Moskve”.

Ruska agencija pominje dve i po milijarde dolara ruskog kredita Turskoj, odobrenog za ovu nabavku.

“Sjedinjene Države su uzastopno izjavljivale svoje prigovore ovoj kupovini sistema od Turske, navodeći njihovu nekompatibilnost s vojnom opremom NATO”, kaže agencija, pominjući pretnju Vašingtona Ankari uskraćivanjem Turskoj mogućnosti da kupi američke ratne avione pete generacije F35.

s-400-vezba-kalinjingrad

 S 400 trijumf, vežba ruske vojske na Baltičkom moru kod Kalinjingrada

Nema više šale Vašingtona sa Ankarom

Prošle nedelje, Komersant je, međutim, preneo vest američke CNBC da su “SAD Turskoj odredile dve nedelje roka da otkaže S400”.

Rok se proteže na prvu nedelju meseca juna 2019.

“Mi podvlačimo da će se Turska suočiti s vrlo realnim i negativnim posledicama ako okonča nabavku S400”, citirala je američka televizija neimenovanog sagovornika funkcionera Stejt departmenta.

Upitan za komentar vesti, zamenik ministra inostranih dela Turske Javuz Selim Kiran, “nije potvrdio vest o američkom ultimatumu” Ankari. Međutim, reagovao je Kremlj, šef za štampu Dmitrij Peskov, pominjući “nedopustivost (prakse) ultimatuma”.

Peskov je pomenuo da su od Turske “dobijene sve potrebne garantije” i da Rusija “posao smatra već zaključenim”.

Nesporazum, ne samo o oružju

Američki ultimatum Ankari pomenuo je i nemački državni Dojče vele, govoreći da “SAD prete sankcijama NATO savezniku Turskoj”. Ukoliko Turska kupi S400 nametnuće joj s sankcije.

Međutim, DW objavljuje da “spor (dve sile) ide i dalje od oružja” i tiče se i “razlika o Siriji i Iranu”.

DW se takođe poziva na američku CNBC i prenosi da “Turska ima dve nedelje vremena da zaboravi na ruski proizvedene protivavionske rakete”. U protivnom, nametnuće joj se sankcije”, a neće joj se isporučiti ni američki proizvedeni aparati F35.

Da li se neće predomisliti

DW objašnjava da američki pritisak na Tursku, da se povinuje, “traje već mesecima”. Pominje da je kupovinu kritikovao predsednik Donald Tramp. Onda, da je potpredsednik SAD Majk Pompeo “čak zapretio sankcijama”, ali da je turski ministar vojni ove nedelje ipak potvrdio da su turski vojnici već na obuci u rukovanju ruskim S400.

Dojče vele objašnjava da SAD imaju “i vojni i ekonomski razlog”.

SAD su u zamenu ponudile svoj “patriot”, i to “još uz popust u ceni”.

SAD strahuju da Rusija, posredstvom radara na projektilima, ne “provali ključ” stelt zaštite F35 i najmodernije avione učini teško ranjivim.

Ima i politički razlog. Mogućnost da se Turska, sarađujući vojno sa Rusijom, “još više ne otuđi od NATO saveznika”.

“Turska se uveliko okrenula nacijama kao Iran, Kina i Rusija – i ne samo da bi zadovoljila svoje vojne potrebe”, objasnio je DW.

“Nema govora da će Turska uzmaći od kupovine S400, taj posao je završen”, potseća nemačko glasilo na izjavu o spornoj stvari predsednika Redžepa Taipa Erdogana, pre jedva dva meseca. Ima i drugih glasila koja citiraju odlučan stav predsednika Turske, ali autor ruske Nezavisime gazete u ponedeljak piše da ne treba, ipak, smetnuti sa uma ni da su Turci tradicionalno i trgovci – te i za odustajanje od posla u poslednji čas još ima vremena.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...