Poverenje Rusa u Putina još manje

M. L.

Predsedniku Putinu veruje svega 31,7 posto Rusa. Poverenje u Putina nikako da se oporavi, posle podizanja starosne granice za odlazak u penziju
(foto, Vladimir Putim, predsednik Ruske Federacije)

Predsednik Vladimir Putin uživa sada poverenje svega 31,7 posto Rusa, pišu dnevnici Komersant, RBK i Vedemosti, pozivajući se na rezultate ankete državne agencije za istraživanje javnog mnjenja VCIOM.

Sadašnji nivo poverenja Rusa u Putina najniži je od 2006. tj otkad VCIOM objavljuje rezultate ovih svojih istraživanja. Još koliko pre godinu dana poverenje u Putina imala je polovina Rusa.

Poverenje u šefa države palo je naglo u junu prošle godine  kada je odlučeno da se povisi granica starosti za odlazak u penziju. Malo pre toga, tj u martu 2018. Rusi su Putina izabrali po četvrti put za predsedsednika u prvom kolu glasanja kada je dobio 76,7 posto glasača. To je najubedljivija pobeda u izborima za predsednika Rusije od 1991. tj otkad je ustanovljena funkcija predsednika Rusije.

Uprkos ovakvom padu poverenja, Putin je i dalje političar sa daleko najvećim poverenjem u zemlji.

Na lestvici VCIOM po popularnosti na drugom mestu je s velikim zaostatkom ministar odbrane Sergej Šojgu (nepunih 15 posto). Potom dolazi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov (13 posto) Premijer Dmitrij Medvedev je na petom mestu (7,6 posto) ispred lidera nacionalista Vladimira Žirinovskog (8,8 posto).

Popularnost Putina i drugih političara VCIOM je merio prethodno u januaru ove godine kada je u Putina poverenje imalo 33,4 posto ispitanika. Eksperti interpretiraju razliku između poverenja Putinu i izbornih rezultata time što ruski birači generalno zaziru od naglih promena i ne vide Putinu nikakvu realnu alternativu. Osećaju, međutim, prema analitičarima, izvestan "umor od predsednika" i "postoizborni mamurluk".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...